Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Aino-Kaisa Saarisen arki ilman kilpahiihtoa alkaa – "Ei tässä muuta kuin hymyssä suin saan jatkaa matkaa!"

Aino-Kaisa Saarinen sai päättää viimeisen kilpailunsa yhdessä Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen kanssa. Maaliviivan ylitettyään Saarisen olo oli ennen kaikkea helpottunut.

hiihto
Aino-Kaisa Saarinen
Aino-Kaisa SaarinenLehtikuva

Mittavan uran tehnyt Aino-Kaisa Saarinen oli yllättynyt, kun Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen halusivat ylittää hänen kanssaan maaliviivan Taivalkosken SM-kisoissa. Pärmäkoski kertoi suunnitelleensa tämän jo ennen kisaa.

- Oli kyllä iloinen yllätys tuo tyttöjen kanssa maaliintulo, Saarinen kommentoi hymy huulillaan, kun viimeinen virallinen kisastartti oli takana.

Pyeongchangin olympialaisissa lopettamissuunnitelmistaan kertonut Saarinen on ehtinyt tämän jälkeen tirauttaa kyyneleen jos toisenkin uransa päättymisen takia, mutta Taivalkoskella kyyneleitä ei ainakaan heti nähty. Päinvastoin hollolalainen suorastaan säteili kilpaa auringon kanssa.

- Suurimmat tunteet tulivat jo silloin, kun maajoukkueura loppui. Se on ollut päätyöpaikkani, hän sanoi.

- Kyllä oli helpottunut ja iloinen olo, kun ylitin maaliviivan. Kunnialla sain reissun tehtyä. Nyt alkaa arki, mutta myös loma. Pitää saada kaikki nämä hiihtohommat paketoitua ja sitten varmaan vain vedän henkeä. Ja hiihtelen vielä etelän kevätlumilla, kun siellä kerran sitä iloa riittää.

Saarisen ura hakee vertaistaan ja hän onkin 2000-luvulla eniten olympiamitaleja voittanut suomalaisurheilija. Olympialaisista hän on saavuttanut kaksi hopeaa ja kolme pronssia, MM-kisoista hän on saanut neljä kultaa, yksi hopea ja viisi pronssia. Nyt 39-vuotiasta Saarista odottavat uudet haasteet. Hän uskoo, että elämän paras aika on vasta tuloillaan.

- Olen tosi iloinen ja helpottunutkin, ja väsynyt, mutta kiitollinen siitä, että olen saanut vetää kunnialla tämän koko kauden. Minulle on jäänyt tosi hienoja muistoja. Ei tässä muuta kuin hymyssä suin saan jatkaa matkaa!

"Olen nähnyt nousut ja laskut"

Saarinen hän haki hiljattain Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajaksi. Valinta kohdistui Mika Lehtimäkeen, mutta Saarinen pääsi kahdeksan joukkoon eli "pistesijoille". Julkisuudessa on käyty keskustelua, jonka mukaan pelkän urheilu-uran ei pitäisi riittää urheilun johtotehtävissä toimimiseen. Määrätietoinen Saarinen on eri mieltä.

- Työkokemus huippu-urheilusta jo 20 vuoden ajalta on antanut laajan ymmärryksen huippu-urheilun raa'asta arjesta. Olen nähnyt nousut ja laskut sekä ymmärrän, miten huippu-urheiluyksikkö on pystynyt auttamaan isossa kuvassa, Saarinen kertoi.

Hiihto on yksilöurheilua, mutta huipputasolla kysymys on joukkueurheilusta. Aino-Kaisa Saarinen on ollut yksi osa kasaamaansa joukkuetta. Hänen työnsä on ollut hiihtää ja johtaa omaa tiimiään, johon on kuulunut hänen lisäkseen lääkärit, fysioterapeutti, manageri, mediavastaava ja valmentajat. Arvokisamitalit eivät ole sattumaa, vaan järjestelmällisen työn ja myös uhrausten tulos.

- Olen tehnyt rohkeita ja oikeita päätöksiä oikeilla hetkillä, Saarinen viittaa muun muassa valmentajien vaihtumiseen.

Saarisen kommenteista saattoi päätellä, että Taivalkosken SM-kisat eivät jää hänen viimeisikseen. Hän hiihtää edelleen, vaikka huippu-urheilu saakin jäädä.

Lue myös:

Pärmäkoskelta ja Niskaselta hieno ele – ylittivät maaliviivan yhdessä Saarisen kanssa

15 arvokisamitalin tahtonainen Aino-Kaisa Saarinen käänsi vastoinkäymisetkin voitokseen

Aino-Kaisa Saarinen haki huippu-urheilupomoksi jo ennen uransa päättymistä – "En ole huolissani, ettenkö töitä löytäisi"

Aino-Kaisa Saarinen oli purskahtaa itkuun heti Salpausselän jäähyväiskisansa startissa: "Oli paljon tunnetta mukana"

Hiihtouransa päättävä Aino-Kaisa Saarinen etsii voitettavaa seuraavaksi työelämästä – "Jotain, missä joutuu aikamoiseen liemeen"

Kommentti: Tuhansien kyynelten päivä - urheilun tunnevyöry yllätti suomalaiset ja Björgenin hiihtostadionilla

Aino-Kaisa Saarinen ei ollut varautunut tunnekuohuun – sanoi kyynelehtien päättävänsä uransa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat