Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun A-ryhmä
 • Painin MM, vapaapaini
 • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
 • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelu
 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun B-ryhmä
 • Käsipallon Champions League, Bidasoa Irún - Cocks
 • Urheiluruutu
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Ysäriä ja rillausta
 • Lentopallon EM, neljännesvälieräottelu FRA - FIN
 • Urheiluruutu

15 arvokisamitalin tahtonainen Aino-Kaisa Saarinen käänsi vastoinkäymisetkin voitokseen

Aino-Kaisa Saarisen uraan on mahtunut kullanhohdetta, mutta myös suuria pettymyksiä. Kovana taistelijana hän on noussut vaikeuksien kautta takaisin huipulle kerta toisensa jälkeen.

hiihto
Aino-Kaisa Saarinen
EPA

Aino-Kaisa Saarinen on tahtonut menestyä hiihtoladuilla jo pienestä pitäen ja tämä tahtotila on ajanut häntä eteenpäin vuosikymmenien ajan. Ensimmäistä kertaa hän pääsi juhlimaan kansainvälistä menestystä, kun hän hiihti nuorten MM-kilpailuissa 1999 viestikultaa.

Aikuisten sarjassa Saarinen väläytteli jo Lahden MM-kisoissa 2001, kun hän sijoittui perinteisen hiihtotavan sprintissä 11:nneksi ja paria kautta myöhemmin hän saavutti ensimmäisen henkilökohtaisen palkintosijansa maailmancupissa sijoittumalla kolmanneksi Holmenkollenin hiihtopyhätössä 30 kilometrin kisassa.

Tuo Kollenin kisa oli Saarisen uran kannalta käänteen tekevä, sillä se antoi tuolloin 25-vuotiaalle hollolalaiselle uskoa omaan vauhtiinsa.

- Sain varmuuden siitä, että en ole kovin kaukana kärjestä ja voin joskus vielä voittaa, Saarinen sanoin kisasta taannoin STT:n haastattelussa.

Arvokisamitalia Saarinen joutui kuitenkin odottamaan vielä tovin, vaikka vuoden 2005 Oberstdorfin MM-kisoissa hän oli jo lähellä. 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa hän oli neljäs ja se kauan haluttu mitali jäi viiden sekunnin päähän.

Seuraavana talvena Torinon olympiakisoissa vihdoin tärähti, kun ensimmäisissä olympiakisoissaa kisannut Saarinen sivakoi Virpi Kuitusen (nykyisin Sarasvuo) kanssa pariviestissä pronssille. Ensimmäinen mitali tuntui avaavan sen viimeisenkin lukon ja tie menestykseen oli auki.

Seuraavalla kaudella Saarinen voitti uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailun ja jälleen onnistuminen tapahtui Holmenkollenilla.

- Tämä on ollut yksi unelmani, voittaa 30 kilometriä täällä. Olen tehnyt kovaa työtä vuosia, nyt olen vasta päässyt hyvälle tasolle ja voin keräillä vuosien työn tuloksia, Saarinen sanoi kisan jälkeen.

Sapporon MM-kisoissa 2007 Saarinen pääsi maistamaan jo kullan makua Suomen voitokkaan viestijoukkueen kanssa ja jatkoi hyviä hiihtojaan maailmancupissakin seuraavina kausina.

Kaudesta 2008-2009 tuli Saarisen uran paras, sillä siihen mahtui niin maailmancupin osakilpailuvoitto, seitsemän kakkossijaa ja kolme kolmossijaa sekä Tour de Skin kakkossija Kuitusen vanavedessä. Tuon kauden MM-kilpailuissa Liberecissä Saarinen ei kuitenkaan suostunut jäämään enää kenenkään varjoon.

Saarinen aloitti kultajuhlat Kuitusen kanssa pariviestin voitolla ja jatkoi niitä 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Yhdistelmäkisassa hän sai pronssia ja päätti urakkansa viestikultaan. Tuona kautena Saarinen osoitti, että vaikka hän on ennen kaikkea perinteisen hiihtotavan taitaja, hyvässä kunnossa kaikki matkat ja tekniikat sopivat. Saarisen saavutukset palkittiin myöhemmin todellisella äänivyöryllä Vuoden urheilija -tittelillä.

Aino-Kaisa Saarinen
Aino-Kaisa SaarinenEPA

Saarinen jatkoi arvokisamenestystä myös Vancouverin olympiakisoissa seuraavana talvena. Tuolloin tuloksena oli kaksi pronssimitalia. Tuona talven maailmancupkauteen mahtui myös erikoinen tapahtuma, sillä Saarinen hylättiin Slovenian Roglan maailmancupissa ja hän menetti tämäntakia 50 maailmancupin pistettä sekä kolmannen sijan kokonaiskilpailussa. Saarinen vei asian aina Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS), mutta päätös ei muuttunut.

Lisää epäonnea tuli heti seuraavan kauden alussa, kun Saarinen kaatui harjoituslenkillä ja loukkasi vasemman olkapäänsä. Uran ensimmäinen loukkaantuminen piti Saarisen sivussa ensimmäisistä kisoista. Ilman henkilökohtaista valmentajaa kauteen lähtenyt Saarinen sisuuntui takapakista ja kuntoutti itsensä huippukuntoon, sillä Oslon MM-hiihdoista hän napsi kolme mitalia, yhden hopean ja kaksi pronssia.

Oslon MM-vuoden jälkeen Saarisen vauhti hiipui palkintosijoilta, mutta hän pysyi kuitenkin kärkikymmenikössä. Häät ja talonrakennuspuuhat veivät oman osansa hänen ajastaan ja Sotshin olympiavuosikin alkoi katastrofaalisesti, kun jalkapöydän murtuma viivytti kauden alkua. Mutta kun Sotshin olympiakisat alkoivat, oli Saarinen jälleen taisteluvireessä.

- Ehkä minulla on niin kova voitontahto- ja halu ja menestymisen nälkä kasvanut tässä kahden vuoden aikana. Nyt haluan vain näyttää kaikille ja ennen kaikkea itselleni, että minä olen hyvä hiihtäjä, minä osaan tämän homman, Saarinen sanoi ennen viestikisaa.

- Olen tehnyt asiat niin hyvin kuin ikinä osaan tähän lajiin tehdä. Olen yrittänyt ja pistänyt itseni täysillä likoon, ihan kaikilla osa-alueilla. Olen myöntänyt itselleni, missä olen huono ja pyrkinyt parantamaan niitä, sekä olemaan vielä parempi niissä asioissa, missä olen hyvä. Nyt näyttää siltä, että minä onnistun.

Avauskisassaan yhdistelmäkisassa Saarinen oli viides ja 10 kilometrillä hän jäi vain kaksi sekuntia pronssista, mutta sekä viestissä että pariviestissä hän osoitti olevansa ikuinen taistelija. Viestissä Saarinen otti toisella osuudella kärjen kiinni ja nosti Suomen kärkipaikalle ja myös pariviestissä hän piti paikkansa kärkitaistossa. Suomi sai molemmilta viestimatkoilta hopeaa.

Aino-Kaisa Saarinen
Tomi Hänninen

Falunin viestipronssi oli seuraavan kauden suurin saavutus, mutta seuraavalle talvelle Saarisella oli vieläkin isompia uutisia: hän oli raskaana. Saarinen ei kuitenkaan jättänyt harjoittelua, vaan vielä kolme viikkoa ennen synnytystä hän julkaisi videon kuntosaliharjoittelustaan Twitterissä saatesanoilla: ”Raskaus ei ole este. Se on lisäpaino.”

Amanda-tytär syntyi toukokuun alussa ja Saarinen palasi kilpaladuille jo seuraavana talvena. Syksyllä hän oli tosin aiheuttanut kohua kirjallaan ”Tahto”, jossa hän ruoti välillä kovinkin sanoin maajoukkuetta ja sen hiihtäjiä. Kirjan tuomaa turbulenssia käsiteltiin joukkueessa suljetuin ovin.

Kauden kohokohta oli kuitenkin Lahden MM-kilpailut, joissa Saarinen pääsi 16 vuoden tauon jälkeen taistelemaan MM-mitaleista kotiyleisön eteen. Henkilökohtaisissa kilpailuissa mitalia ei tullut ja Saarinen joutui suureksi pettymykseen katsomaan päämatkansa televisiosta.

Saarisen kireys vaihtui kuitenkin hymyyn, kun hän sai kunnian avata Suomen viestin. Saarinen toi joukkueen vaihtoon kakkosena ja pääsi juhlimaan myöhemmin täpötäydellä Lahden torilla pronssimitalia, uransa 15. arvokisamitalia.

- Näin hauskaa ei ole ollut palkintojenjaossa ikinä. Melkein suupielet repeävät, Saarinen sanoi STT:n haastattelussa.

Suomen viestinelikko Lahden MM-kisoissa.
Tomi Hänninen

Tähän kauteen lähdettäessä Saarinen kertoi tähtäävänsä ainoastaan siihen, että on Pyeongchangin olympiakisoissa parhaassa mahdollisessa kunnossa. Tässä tämä helmikuussa 39 vuotta täyttänyt hiihtäjä onnistuikin.

Neljänsissä olympialaisissaan kilpaillut Saarinen ilmoitti tunteikkaasti 30 kilometrin kisan jälkeen lopettavansa uransa. Hän oli miettinyt tätä tarkoin, mutta yksi asia – tai pikemminkin ihminen – vaikutti hänen päätökseensä eniten:

- Toukokuussa kaksi vuotta täyttävää Amanda-tytärtä on ikävä reissuilla, ja tämä käy raskaaksi, hän sanoi.

Saarista juhlittiin tunteikkaasti kauden lopussa niin Salpausselällä kuin Taivalkosken SM-hiihdoissakin. Saarinen oli jo osittain siirtänyt ajatuksensa tulevaankin, sillä hän haki Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajaksi kesken kauden. Saarinen pääsi hakijoista kahdeksan parhaan joukkoon, mutta häntä ei valittu.

- En ole ollenkaan huolissani, ettenkö töitä löytäisi. Kunhan nyt saa pienen hengenvedon tässä keväällä, niin katsotaan sitten mitä tulee, Saarinen vakuutti.

Lue myös:

Aino-Kaisa Saarisen arki ilman kilpahiihtoa alkaa – "Ei tässä muuta kuin hymyssä suin saan jatkaa matkaa!"

Pärmäkoskelta ja Niskaselta hieno ele – ylittivät maaliviivan yhdessä Saarisen kanssa

Suomelta katoaa joukkueesta 17 olympialaisten kokemus ja 10 mitalia – "Muistuttakaa minua sitten, että en ole lähdössä"

Aino-Kaisa Saarinen haki huippu-urheilupomoksi jo ennen uransa päättymistä – "En ole huolissani, ettenkö töitä löytäisi"

Aino-Kaisa Saarinen oli purskahtaa itkuun heti Salpausselän jäähyväiskisansa startissa: "Oli paljon tunnetta mukana"

Hiihtouransa päättävä Aino-Kaisa Saarinen etsii voitettavaa seuraavaksi työelämästä – "Jotain, missä joutuu aikamoiseen liemeen"

Kommentti: Tuhansien kyynelten päivä - urheilun tunnevyöry yllätti suomalaiset ja Björgenin hiihtostadionilla

Aino-Kaisa Saarinen ei ollut varautunut tunnekuohuun – sanoi kyynelehtien päättävänsä uransa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat