Suomalaisia mukana NHL-kauden molemmissa ääripäissä – tulokasjoukkue rynni heti historiankirjoihin, häntäpäässä kuriton lastentarha hämmästytti

Las Vegas ja Colorado nousivat NHL-kauden hyvän mielen tarinoiksi, kun Yle Urheilun Tommi Seppälä listasi kauden topit ja flopit.

NHL
Erik Haula lähikuvassa.
Vegas-hyökkääjä Erik Haula.AOP

WINNIPEG. NHL:n runkosarja tuli päätökseensä lauantaina, eikä kovilta yllätyksiltä tai pettymyksiltä vältytty tälläkään kaudella. Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi menneen runkosarjan topit ja flopit joukkueiden osalta. Listojen molemmista päistä löytyi myös suomalaisia.

Topit

Vegas Golden Knights 51-24-7, 109 pistettä

Erik Haulan edustama Vegas Golden Knights teki pohjoisamerikkalaista palloiluhistoriaa NHL:ssä tällä kaudella. Koskaan aiemmin ei ole laajennusjoukkue pystynyt ensimmäisellä kaudellaan Vegasin kaltaiseen menoon. Pelkästään pudotuspeleihin pääsy on tavannut olla laajennusjoukkueille tekemätön paikka. Vegas ei tyytynyt siihenkään, vaan voitti lopulta divisioonansa, oli läntisen konferenssin kolmanneksi ja koko NHL:n viidenneksi paras joukkue.

Vegas on upea esimerkki joukkueurheilun syvimmästä olemuksesta.

Yksilötaidolla ei lopulta ole paljoakaan jääkiekossa merkitystä, jos noin 20 miehen joukkue ei ole sitoutunut tekemään pyyteetöntä työtä toisilleen. Päävalmentaja Gerard Gallant sai käsittämättömän nopeasti ympäri liigaa haalitut pelaajat sitoutumaan yhteisten tavoitteiden eteen. Kun valtavaan sitoutumisen tasoon yhdistettiin poikkeuksellinen jalka- ja pelinopeus, sekä ”hylättyjen” yksilöiden henkilökohtainen halu näyttää, syntyi kaikkien aikojen paras laajennusjoukkue pohjoisamerikkalaisessa palloiluhistoriassa.

NHL-kauden ehdottomasti paras tarina.
** Nashville Predators 53-18-11, 117 pistettä**

NHL:n runkosarjan selkeästi paras joukkue. Nashvillen viime keväänä käynnistynyt kasvutarina sen kuin jatkuu. Seurahistorian ensimmäinen runkosarjan voitto tuli lopulta täysin ansaitusti joukkueelle, joka ei sortunut oikeastaan yhteenkään suurempaan kuoppaan koko kauden aikana, päinvastoin. Poikkeuksellisen tiivis joukkue pystyi voittamaan heikompinakin iltoinaan, usein takaa ohi nousten.

Nashvillen suuruus jäällä lähtee liikkeelle jo seurajohdosta, missä GM David Poile on tehnyt vakuuttavan linjakasta työtä ja vuosikaudet. Esimerkiksi Kyle Turrisin hankkiminen Ottawasta syyskaudella oli Poilelta nerokas veto. Turrisin johdolla Kevin Fiala ja Craig Smith ovat pelanneet uransa parasta jääkiekkoa. Turrisin kautta Poile teki Nashvillesta vaarallisen syvän joukkueen nyt myös keskikaistan osalta. Puolustuskalusto Nashvillella on ollut liigan parasta jo tovin.

Kokonaisuuden on kruunannut Pekka Rinteen fantastiset otteet joukkueen maalilla. Rinne, 35, joka valitaan todennäköisesti NHL-kauden parhaaksi maalivahdiksi, on pelannut kuluvalla kaudella kenties uransa parasta jääkiekkoa, ainakin kokonaisuutena ehjimmän runkosarjan.

Paljon enempää ei olisi voinut Nashvillelta pyytää.

Colorado Avalanche 43-30-9, 95 pistettä

Colorado teki käsittämättömän täyskäännöksen muutamassa kuukaudessa. Joukkue, joka oli vuosi sitten koko NHL:n heikon yhdistelmä 22 voitolla ja 48 pisteellä, lähes tuplasi pistemääränsä yhdessä kaudessa. Kasvojenpesu alkoi joukkueen johtavista pelaajista, joista etenkin Nathan MacKinnon pelasi uskomattoman tykkikauden Mikko Rantasen ja Gabriel Landeskogin avustuksella. Kolmikko oli oikeastaan läpi kauden täysin pysäyttämätön.

Coloradon teemana viime kauden jälkeen oli nuorentuminen ja siinä se totisesti onnistui. Kärkiketju ansaitsee saamansa huomion, mutta takana useat nuoret pelasivat hienoja tulokaskausia. Alexander Kerfoot, J.T Compher, Tyson Jost sekä Nashvillesta hankittu puolustaja Samuel Girard pelasivat kaikki loistavan runkosarjan.

Näiden lisäksi kotikenttäetu sekä maalivahtipeli olivat mahdollistamassa sitä, minkä harva näki tulevan. Etenkin ykkösvahti Semyon Varlamovin paluu hyvälle tasolle kahden vaikean lonkkaleikkauksen jälkeen, oli yksi Avs-kauden kohokohdista.

Yksi kauden ehdottomia hyvän mielen tarinoita.

Winnipeg Jets 52-20-10, 114 pistettä

Winnipegin nousua osattiin odottaa, mutta ei ehkä ihan näin nopeasti ja näin korkealle. Jets, joka jäi viime keväänä seitsemän pistettä pudotuspeleistä, nousi tällä kaudella monien yllätykseksi koko NHL:n toiseksi parhaaksi runkosarjajoukkueeksi Nashvillen taakse.

Jetsin nousun takaa löytyy ennen muuta parantunut maalivahtipeli. Kun viime kaudella joukkue ei tuntunut saavan apuja yhdeltäkään maalivahdilta, nyt Connor Hellebuyckin pitäisi kaiken järjen mukaan olla ehdolla vuoden maalivahdiksi.

Tämän lisäksi Jets on paitsi sopivan nuori nousukas, myös vaarallisen syvä joukkue, joka on pystynyt kevätkaudella ratkomaan pelejä kaikilla neljällä ketjullaan. Roolitukset ovat Winnipegissä juuri nyt loistavasti kohdallaan, mikä antaa hyvät lähtökohdat myös kevääseen.

Kirsikkana kakun päällä komeilee yksilötaito, jota joukkueessa riittää enemmän kuin omiin tarpeisiin. Blake Wheeler, Mark Scheifele, Kyle Connor, Patrik Laine, Paul Statsny, Nikolaj Ehlers ja niin edelleen. Joukkueesta löytyi runkosarjassa viisi kahdenkymmenen maalin ja neljä kuudenkymmenen pisteen pelaaja.

Flopit

Rasmus Ristolainen
AOP

Buffalo Sabres 25-45-12, 62 pistettä

Täysi farssihan se taas kerran oli. Joukkueen, joka rämpi viime vuonnakin NHL:n häntäpäässä, piti olla läksynsä oppinut, mutta mitä vielä. Viime kauden 33 voittoa ja 78 pistettä vaihtuivat 25 voittoon ja 62 pisteeseen, koko NHL:n huonoimpaan saldoon. Ja mikä on surullisinta, täysin samoja virheitä kuin aiemmin.

Sabres on ollut viimeiset viisi vuotta kuin kuriton lastentarha, jota kukaan ei saa kuriin. Menneen runkosarjan osalta yhtäkään Buffalo-pelaajaa on vaikea yrittää hyvällä omalla tunnolla kehua. Kaiken huippuna toimivat – toki yksin jätetyt – maalivahdit, joista kumpikaan ei saanut väännettyä päästettyjen keskiarvoansa alle kolmen.

Kurittomuus, sitoutumisen puute, laiskuus, velttous ja itsekeskeisyys huokuvat Sabresin kaikesta tekemisestä. Suoranainen välinpitämättömyys. Tuntuu siltä, ettei kukaan ota vastuuta, eikä joukkue itse vaadi itseltään tarpeeksi. Ja vaarallisinta on häviämään oppiminen, siitä Buffalo on tehnyt tämä kausi mukaan laskien taidetta viiden vuoden ajan.

Surullinen jama.

Edmonton Oilers 36-40-6

Yksi NHL:n heikoimmin johdetuista seuroista. Ongelmat jäällä ovat hyvin pitkälle seurajohdon aiheuttamia. GM Peter Chiarelli lähti ihan vakavissaan menneeseen runkosarjaan kärkilaitureinaan hitaat ja kankeat Milan Lucic ja Patrick Maroon. Oilers oli läpi kauden aivan liian hidas ja laidoilta totaalisen laaduton.

Kokonaan oma lukunsa on Chiarellin tekemät kaupat. Supertähti Taylor Hall lähti New Jerseyyn vaihdossa peruspakki Adam Larssoniin. Pelaajakauppa kuuluu jo nyt NHL-historian karmeimpiin epäonnistumisiin. Jordan Eberle puolestaan teki Islandersille menneellä kaudella 25 maalia, tässä kaupassa Oilers sai kolmentoista maalin, paikallaan junnaavan, Ryan Stromen.

Kenties karmein kauppa nähtiin kolme vuotta sitten, kun Chiarelli haali Islandersista puolustaja Griffin Reinhartin vaihdossa ykkös- ja kakkoskierroksen varausvuoroihin. Saamallaan varausvuorolla Isles varasi tulevan kesän Calder-voittajan Matthew Barzalin. Reinhart pelasi Edmontonille 29 ottelussa ja on tätä nykyä Vegasin NHL-organisaation kautta AHL:ssä.

Edmonton on niin järkyttävän huonosti johdettu seura, että pelaajien kritisointi tuloksista alkaa jo tuntua turhalta. Todd McLellan on huippuvalmentaja, mutta työkalut ovat mitä ovat, koska toimistolla väki tekee työnsä vasemmalla kädellä. Seurajohdon tekemä työ näkyy myös nuorten pelaajien osastolla, sitä kun ei käytännössä ole ollenkaan – Oilersin AHL-joukkue Bakersfield Condors on NHL-lupausten osalta AHL:n heikoimpia.

Connor McDavidin varaaminen ei vaatinut paljoakaan. Seuran ajaminen sen nykytilaan on kuitenkin vaatinut aika monta heikkoa päätöstä.

Lue myös

Tässä ovat NHL-suomalaisten päättötodistukset – yksi kaikkien aikojen suomalaiskausista toi neljälle pelaajalle kympin arvosanan

NHL:n suomalaisvahdit iskivät leveimmällä rintamalla vuosikausiin – Pekka Rinne ykköspaikalla, kun Yle Urheilu jakoi päättötodistukset

Mitä ajatella, kun Patrik Laine takoo tahmealla kaudella 44 maalia? – suomalaistähti ruoski itseään runkosarjan jälkeen: ”Enemmänkin olisi voinut tehdä"

NHL:n runkosarja paketissa, katso pudotuspeliparit

Henrik Borgströmille ensimmäinen NHL-maali – "Vien kiekon mukanani"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat