Suora

  • Jalkapallon EM-karsinnat: Armenia-Suomi
  • Thaikureita ja urheilujohtamista
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Muodostelmaluistelu taistelee jälleen olympiapaikasta – “Laji myisi katsomot täyteen alle kymmenessä minuutissa”

Muodostelmaluistelun MM-kisat Tukholmassa päättyivät Suomen Marigold IceUnityn kultajuhliin. Ennen ensi vuoden MM-kisoja Helsingissä jännitetään sitä, pääseekö laji olympiakisoihin Pekingissä vuonna 2020.

taitoluistelu
Marigold IceUnity
Marigold IceUnity, arkistokuvaSari Niskanen

Muodostelmaluistelu on haaveillut paikasta olympiakisoissa ja nyt tavoitteena on päästä Pekingin kisoihin vuonna 2022. Hakemus on jätetty Kansainväliselle olympiakomitealle ja päätös kuullaan kesäkuun lopussa. Suomessa olympiastatus kiinnostaa, onhan Suomi lajin menestynein maa.

- Olisi tietysti hienoa, että päästäisiin mukaan sillä uudentyyppisen yleisön lajeista, niin sanotuista naisten lajeista ja joukkuelajeista on huutava pula, Kansainvälisen luisteluliiton teknisen komitean jäsen Mika Saarelainen kertoi.

- Muodostelmaluistelu iskisi kaikki kortit yhdellä kertaa pöytään. Yleisön demokratia on juuri sopiva urheilumaailmalle, jonne kaivataan nuoria naisia. Nyt ei voi kuin odottaa.

Muodostelmaluistelun parissa on tehnyt työtä, jotta lajin uskottavuus nousisi ja olympiaunelma olisi realistinen.

- Luistelijoiden teknistä taitotasoa on saatu huomattavasti nousemaan. Muodostelmaluistelusta on tullut näyttävämpää ja ohjelmista vauhdikkaampia. Laji viehättää kaikenlaista yleisöä ei vain urheilusta kiinnostuneita, Marigold IceUnityn valmentaja Anu Oksanen kommentoi.

Laji saatava leviämään

Muodostelmaluistelussa on monta asiaa, jotka puhuvat olympiapaikan puolesta. Haasteisiin kuuluvat urheilijoiden suuri määrä ja esimerkiksi Aasian maiden saaminen mukaan lajin pariin. Tukholman MM-kisoissa oli mukana 25 joukkuetta 20 maasta.

- Vaikka enää ei puhuta mistään pikkulajista on näkyvyyttä pakko lisätä. Meillä on maailmassa vielä alueita, jotka pitäisi saada mukaan. Lähinnä Aasiassa ja Oseaniassa. Kiinassa kiinnostus alkaa kasvaa ja aika nopeasti kotikisoihin saataisiin oma joukkue kasaan. Lisäksi kisoihin pitäisi saada enemmän osallistuvia joukkueita per maa, Saarelainen arvioi.

- Yllättävän vähän lajista tiedetään jopa urheilupiireissä. Liekö kyseessä ikivanha vääntö siitä, että on olemassa urheilu ja naisurheilu. Siitä ajatuksesta pitäisi päästä jo tälle vuosituhannelle.

Luistelujoukkueen koko ongelma?

Yhdessä muodostelmaluistelujoukkueessa on 16 urheilijaa, joten olympiaperheen koko kasvaisi lajin myötä huimasti.

- On väläytelty jopa 12 luistelijan olympiajoukkuetta, jota en itse kannata. Laji kärsisi niin hirveästi. Se olisi sama kuin lätkäjoukkueesta vähennettäisiin kaksi pelaajaa koko pelin ajaksi ja kolme suhaisi kentällä, Saarelainen hymähti.

- Jokainen osallistuva pää maksaa rahaa, mutta toisaalta taitoluistelu myy olympiakatsomot täyteen ja uskon varmuudella, että myös muodostelmaluistelu myytäisiin loppuun alle kymmenessä minuutissa.

Kesäkuun lopussa tiedetään, toteutuuko olympiahaave vai joudutaanko työtä olympiastatuksen saamiseksi jatkamaan.

- Se olisi pitkäaikaisen unelman täyttymys ja urheilijoille ainutkertainen kokemus. Laji saisi näkyvyyttä ja myös enemmän taloudellista tukea, Oksanen tuumi.

- Haluaisin, että luistelijat saisivat näyttää, että he ovat huippu-urheilijoita. Muodostelmaluistelu ansaitsee paikkansa olympiakisoissa siinä kuin muutkin lajit. Nyt se on enää tahtotilasta kiinni, Saarelainen päätti.

Suosittelemme

Tuoreimmat