Suora

  • CS:GO: IEM Chicago – välierät
  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheilukierros

Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta: Häirintä on saatava kuriin junioriurheilussa

Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta kehottaa liikunta- ja urheilusektoria kehittämään toimia lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi.

Urheilupolitiikka
Lapset pelaamassa jalkapalloa
Yle

Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta on huolestunut lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä ja kaltoinkohtelusta urheilussa. Neuvottelukunta kehottaa liikunta- ja urheilusektoria kehittämään toimia ongelmaan puuttumiseksi.

Kannanotossa tähdennetään, että aikuisten vastuulla on noudattaa Suomen lainsäädäntöä, kunnioittaa YK:n lapsen oikeuksien yleissopimusta ja luoda jokaiselle lapselle ja nuorelle turvallinen liikuntatoimintakulttuuri.

Seksuaalinen häirintä aiheuttaa monia kielteisiä seurauksia lasten ja nuorten kehitykselle. Häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä.

Neuvottelukunta esittää, että liikunta- ja urheiluseurat tulevaisuudessa selvittävät vapaaehtoisten liikuntatoimijoiden taustat.

MTV Sport: Naisten joukkuepeleissä julmia kiusaamisen muotoja

Seksuaalinen häirintä urheilussa on saanut viime viikkoina julkisuutta, kun MTV Sportin Tulosruutu uutisoi tekemässään selvityksessä (siirryt toiseen palveluun)naisten jalkapallossa ja jääkiekossa ilmenneestä häirinnästä ja ahdistelusta.

Sunnuntaina aiheesta avautui Tulosruudun haastattelussa naisten jalkapallomaajoukkuetta vuosina 1995-2000 valmentanut Reima Kokko. Hänen mukaansa seksuaalista häirintää oli vaikea estää.

- Siihen ei vaan uskallettu puuttua. Jos joku alkoi laulaa niistä asioista, se ei ollut enää siinä joukkueessa mitään. Ei voinut oikeastaan muuta kuin tarkkailla tilannetta, Kokko sanoi. Painostus oli joukkueen sisällä kovaa.

- Vanhemmat likat koetti saada nuorempia mukaan omiin juttuihinsa. Jos ei lähtenyt nuorempi likka mukaan, tuli painostusta, jopa treeneissä syöttökieltoja. Tämmöisen takia tiedän aika monta tyttöä, jotka lopettivat pelaamisen, ihan maajoukkuetason tyttöjä, Kokko lisäsi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat