Suora

  • Kirvesmurhaaja

Tallipäällikkö ja vaimo - Pernilla Solbergin tuplarooli rallicrossissa korostuu vaikeina hetkinä: "Se oli erikoisinta, mitä olen kokenut"

Rallicrossin MM-sarja käsittää 12 hektistä kisaviikonloppua ympäri maailman. Kilometrejä ei kerry rallin tapaan, eikä tuloksia ratkaista kuin osittain kellolla.

moottoriurheilu
Pernilla Solberg.
Tuplarooli. Pernilla Solberg (toinen vas.) hoitaa rallicrossin MM-sarjassa tallipäällikön roolia tiimissä, jossa ajaa hänen oma miehensä, lajin kaksinkertainen maailmanmestari Petter Solberg (toinen oik.).Miika Wuorela.

Kontaktilaji. Sitä nimitystä rallicrossista on käytetty lajin syntypäivistä lähtien. Kun viivalla jylisee useampi 600-hevosvoimainen SuperCar, on ilmassa sähkön tuntua.

Ensimmäisessä mutkassa on yleensä ahdasta, eikä mies miestä -vastaan taisteluilta voi välttyä. Välillä peltiäkin rypistyy, vaikka laji paljon siistiytynyt onkin alkuajoista. Siinä missä ennen nojattiin surutta kilpakumppanin autoon, ovat kuljettajat nyt omaksuneet siistimään etenemistavan.

Hyvältä lähtöpaikalta kiihdytys kärkeen ja karkuun - siinä lajin ydin suurimmalta osin.

Kuljettajien ollessa radalla, varikolla kuhisee. Rallin maailmanmestaruuden vuonna 2003 voittanut Petter Solberg on myös kaksinkertainen rallicrossin maailmanmestari. Vuosina 2014 ja 2015 mestaruudet napannut norjalainen jaksaa yhä, vaikka ikää mittarissa on jo 43 vuotta.

Solbergille ja PSRX Volkswagen WRX Team Swedenille kyse on suoranaisesta perheen yhteisestä harrastuksesta. Petterin ollessa radalla, poika Oliver, 17, seuraa useimmiten isän otteita radan varressa, vaimo Pernilla ollessa täydessä työn touhussa.

Pernilla Solberg hoitaa tiimissä tallipäällikön virkaa, ja on myös miehensä spotterina, katsomassa radan varressa oikeaa hetkeä, jolloin mennä jokerikierrokselle.

Rallicross näyttää hyvältä myös televisiossa, mutta parhaimmat säväykset laji antaa paikan päällä.

- Meillä oli Höljesissä 350 vierasta. Se on suuri määrä, kun ajattelee, että tiimimme koostuu noin 25 työntekijästä. Suunnilleen puolet heistä yöpyy aina varikkoalueella, mikä luo lisää tunnelmaa ja yhteenkuuluvuuden henkeä, juttelee Solberg Yle Urheilulle.

Aina kaikki ei mene kuitenkaan suunnitellusti. Rallissakin huimia ulosajoja maistaa saanut aviomies Petter koki yhden uransa vaikeimmista loukkaantumisista Latvian osakilpailussa, kun kylkeen törmännyt kanssakilpailijoihin sai Solbergin auton pyörähtämään. Auton kori ei joustanut, joten Solberg otti suurimman osan iskusta vastaan kehollaan sillä seurauksella, että joutui tehohoitoon.

Tallipäällikön rooli ei haihtunut Pernillan mielestä edes kriittisillä hetkilläkään.

- Olen ajatellut asian niin, että kisoissa olen vain tallipäällikön roolissa, siis töissä. Mutta kyllähän se jännittää, kun Petter on radalla. Latvia viime syksynä oli erikoisinta, mitä olen autourheilussa kokenut. Tiimi varmisti mestaruuden, samoin Johan, ja kaikki se tapahtui sillä välin, kun minä olin ambulanssissa matkalla sairaalaan mieheni kanssa, Solberg muistelee.

Rallicrossin MM-sarja Ylen kanavilla ensi sunnuntaista alkaen. Avauskilpailu TV2:ssa sunnuntaina kello 15.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat