Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Sykähdyttävin hetki 2019
  • Urheiluruutu

Le Monde: Venäjä maksoi IBU:n puheenjohtajalle dopingin pimittämisestä

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton dopingkohusta paljastuu lisää tietoja.

ampumahiihto
Ampumahiihto.
EPA

Venäjä on käyttänyt kansainvälistä ampumahiihtoliittoa IBU:a ampumahiihtäjiensä dopingin pimittämiseen, uutisoi Le Monde lähteenään Maailman antidopingtoimiston Wadan salainen raportti. Uutisen mukaan IBU:n puheenjohtaja Anders Besseberg sai kesällä 2013 tehdyn sopimuksen mukaan salkullisen rahaa korvaukseksi tuesta ennen Sotshin 2014 olympialaisia.

Vastineeksi Besseberg ja IBU:n pääsihteeri Nicole Resch pimittivät venäläisten ampumahiihtäjien epäilyttävät dopingtestitulokset. Salkussa oli eri arvioiden mukaan 200 000-400 000 dollaria.

Paljastus perustuu ainakin osittain Venäjän entisen antidopingjohtajan Grigori Rodtshenkovin antamiin tietoihin, jotka ovat olleet avainasemassa Venäjän dopingskandaalin paljastumisessa. Rodtshenkovin asianajaja Jim Walden tiedotti, että Rodtshenkov on tehnyt yhteistyötä IBU-tutkinnan kanssa.

Keskiviikkona tuli julki, että Itävallan ja Norjan poliisit ovat yhteistyössä tehneet kotietsinnän IBU:n päämajaan Salzburgissa. IBU ilmoitti, että pääsihteeri Nicole Resch on jättänyt tehtävänsä tutkinnan ajaksi. Besseberg ilmoitti samoin siirtyvänsä sivuun tutkinnan ajaksi.

Norjalainen Besseberg, 72, on jo aiemmin ilmoittanut jättävänsä tänä vuonna IBU:n puheenjohtajuuden, jota hän on hoitanut vuodesta 1992.

IBU:a on viime aikoina arvosteltu voimakkaasti löysästä suhtautumisesta dopingiin. Useat maat boikotoivat tämän kauden maailmancupin finaaleja, jotka IBU antoi Venäjän dopingskandaalista välittämättä Tjumeniin.

Lue myös:

Ampumahiihdon norjalais- ja itävaltalaispomot tutkinnan kohteena – Venäjän ex-antidopingjohtajalta kovia väitteitä

Ampumahiihdon ruotsalainen olympiavoittaja haluaa lajin ykköspomolle potkut – kauhistui dopingpaljastajan väitteistä: ”Tämä on todella hirvittävää”

Suomen antidopingpomo kansainvälisen ampumahiiihtoliiton dopingkohusta ja harvinaisesta poliisiratsiasta: ”Ei ole savua ilman tulta”

Suomalainen ampumahiihtovaikuttaja yllättyi, kun hänen hyvä tuttunsa nousi dopingkohun keskiöön: "Tämä on ihan uskomatonta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat