Suora

  • Taitoluistelun MM: naisten lyhytohjelma
  • Punttia ja yleisurheilua
  • Taitoluistelun MM, parien lyhytohjelma
  • Taitoluistelun MM, naisten lyhytohjelma
  • Urheiluruutu

Nämä hetket ovat syöpyneet Lauri Markkasen mieleen ikuisesti – näin NBA:n supertähdet oppivat tuntemaan suomalaisen jätin: "Tuossa donkissa pääsin ensimmäistä kertaa lyömään pallon voimalla koriin"

Lauri Markkanen muistaa uransa ensimmäistä NBA-kautta Yle Urheilun haastattelussa. Kauteen mahtui muutama suoritus, jotka suomalaistähti muistaa lopun ikänsä.

NBA
Lauri Markkanen ravisuttaa korirautaa.
AOP

”Paul Zipser syöttää suomalaiselle oikeaan laitaan kolmen pisteen kaaren taakse. Maailman paras pelaaja LeBron James on askeleen liian kaukana. Kolmonen sukkana sisään, vaikka James pystyy häiritsemään heittoa”

Koripalloilija Lauri Markkanen on saanut runsaasti hehkutusta taidoistaan ja pohjattomasta itseluottamuksestaan heti ensimmäisellä NBA-kaudellaan. 19 pisteen iltapuhde kauden alussa Cleveland Cavaliersia vastaan sai neljästi liigan arvokkammaiksi pelaajaksi valitun LeBron Jamesin hehkuttamaan suomalaista.

- Hän heittää palloa hemmetin hyvin. Kehittyminen jatkuu, lajin supertähti LeBron James sanoi ottelun jälkeen.

Lauri Markkanen, Stephen Curry
Katso supertähtiä hekottanut tilanne kuvaa klikkaamalla

”Golden State Warriorsin Stephen Curry huomaa Markkasen puolustavan häntä kaukana korilta. Pienikokoinen takamies uskoo pääsevänsä Markkasesta helposti ohi ja lähtee ajamaan korille. Curry horjahtaa ja heittää oikeankäden lay upin. Markkasen käsi nousee korkealle ja hän torjuu supertähden heittoyrityksen niin, että pallo palautuu suoraan Curryn naamaan.”

Tuota suoritusta kelattiin useaan kertaan kaikissa highlight-paketeissa vielä päiviä ottelun jälkeen.

- Näin, että se pätkä pyöri sosiaalisessa mediassa ja TV:ssä, mutta ei siihen kiinnitä huomiota. Hävisimme ottelun, joten ei se juurikaan lohduttanut. Peli oli niin alkuvaiheessa, kun se tapahtui, että en viitsinyt kuitata mitään. Sieltä olisi voinut tulla takaisin kovalla tavalla, muisteli Markkanen

Vuosina 2015 ja 2016 MVP:ksi valittu Stephen Curry ylisti suomalaista ennen joukkueiden ensimmäistä kohtaamista.

- Hän heittää! Se on parasta hänessä. Hänen pelissään ei ole minkäänlaista arkuutta. Sitä ei voi opettaa. Itseluottamusta joko on tai sitä ei ole. Hänellä sitä on. Olen varma, että kun hänen pelinsä kehittyy uran mittaan, hänestä tulee loistava pelaaja, hehkutti Curry.

Jo ennen ensimmäistäkään NBA-ottelua hyvin heittävää suomalaista verrattiin Dallas Mavericksin saksalaiseen Dirk Nowitzkiin, eikä syyttä. Herrojen pelistä löytyy paljon yhtäläisyyksiä. Molemmat ovat 213-senttisiä ja erinomaisia kaukoheittäjiä.

Nykyisin 39-vuotias Nowitzki on menettänyt nopeutta vuosien saatossa ja Markkanen onkin urheilullisuutensa ansiosta paranneltu versio NBA-liigan kaikkien aikojen tehokkaimmasta eurooppalaispelaajasta.

Nowitzki on niin ikään nähnyt Markkasen kehittymisen kohti lajin huippua.

- Olen iloinen, että hän on saanut mahdollisuutensa Chicagossa, jonka tiedämme olevan fantastinen urheilukaupunki. Toivottavasti hän kypsyy entisestään ja saavuttaa mahtavan uran, sanoi Nowitzki.

Markkanen sanoo arvostavansa ja nauttivansa joka hetki, kun hän pääsee pelaamaan maailman parhaita pelaajia vastaan. Supertähtien kohtaaminen kentällä ei kuitenkaan enää jännitä. LeBron Jamesin, Stephen Curryn ja kumppaneiden kehut saivat Markkasen ymmälleen.

- Tuntuu aika oudolta, että nuo kaverit edes tietävät kuka minä olen, sanoo Markkanen vaatimattomasti.

- Kehut tuntuvat totta kai hyvältä, mutta en anna niiden vaikuttaa millään tavalla. Kentällä kilpailemme toisiamme vastaan. Me yritämme voittaa ja niiden joukkueet pyrkivät tekemään saman meille.

Lauri Markkanen
Chicagon Lauri Markkanen heitti NBA:n piste-ennätyksensä kamppailussa New Yorkia vastaan. Markkanen upotti komeat 33 pistettä! Kuvalähde: Ruutu+

Valot pois MSG:ssa

Tammikuun kylmyydessä nähtiin Markkasen kauden paras ottelu.

“Welcome to the Lauri show!” Näin hehkutettiin Lauri Markkasta, kun hän donkkasi voimalla NY Knicksin 211-senttisen Enes Kanterin yli Madison Square Gardenissa New Yorkissa. Tuon suorituksen hän nostaa omaksi kohokohdakseen tulokaskaudeltaan.

- Hallissa oli silloin oikeanlainen tunnelma, peli oli tiukka ja tunteet olivat vahvasti mukana. Tuossa donkissa pääsin ensimmäistä kertaa lyömään pallon voimalla koriin ja vielä niin, että vastustaja oli edessä. Se tuntui hyvälle, sanoo Markkanen myhäillen.

- Yritin muka rauhoittaa tilannetta siinä, kun joukkuekavereita ei ollut mukana. Pääsin hyvin omasta miehestä ohi ja päätin lähteä donkkaamaan. Tajusin vasta viimeisenä hetkenä, että siinä on puolustaja edessä. Sitten yritin viedä suorituksen loppuun saakka.

Tuo ilta koripallon kehdossa oli Jyväskylän jätin tehokkain ilta tulokaskauden aikana. Kaikkiaan suomalaisen käsistä syntyi ottelussa 33 pistettä, mukana kahdeksan onnistunutta kolmosta.

Samalla hän jätti varjoonsa Knicksin supertähden Kristaps Porzingisin, johon Markkasta verrattiin lukuisia kertoja tulokasvuoden aikana.

Tuon illan jälkeen koko koripalloa seuraava Pohjois-Amerikka tiesi viimeistään kuka on Lauri Markkanen.

Suosittelemme

Tuoreimmat