1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. karate

Titta Keinänen teki läpimurron tulevan olympialajin kansainväliseen kärkeen - toukokuussa maailmanlistan viidenneksi

Viimeisen vuoden aikana Keinänen on nostanut rankingsijoitustaan karaten maailmanlistalla huikeasti. Nousun takana on valmentajan täyspäiväinen panostus sekä onnistunut sarjan vaihto.

Kuva: Yle

Titta Keinänen teki karatehistoriaa, kun hän voitti ensimmäisenä suomalaisena lajin kansainvälisen ykkösluokan turnauksen. Marokon Rabatissa oli mukana kilpailijoita 72 eri maasta.

– Viimeisessä kolmessa ottelussa jotka voitin, kaikki vastustajat olivat arvokisamitalisteja, joita en ole ennen voittanut. Se meni tosi hyvin, kertoo Keinänen Yle Urheilun haastattelussa.

Maailmanlistalla yhdentenätoista oleva Keinänen nousee toukokuun alussa julkaistavalla uudella maailmanlistalla peräti viidenneksi. Hän on tehnyt huikean nousun, sillä vielä alkuvuodesta hänen rankingsijoituksensa oli 67. ja vielä vuosi sitten oli sijoitus 200 parhaan takana.

Maton reunalla kasvanut tyttö

24-vuotiaan Keinäsen nousu maailman kärkikastiin on ollut pitkän työn tulos. Hän on viettänyt lapsuutensa tatamin reunalla, sillä hänen isänsä on entinen kilpakarateka.

– Olen kasvanut lajiin sisälle. Kävin karaten alkeiskurssin yhdeksänvuotiaana. Karatessa kiehtoo se, ettei koskaan voi tietää, mitä ottelussa tapahtuu, eikä voi olla varma, miten ottelussa käy.

– Joskus jopa täysin tuntematon kilpailija voi voittaa ottelussa jonkun kovemman vastustajan. Toisaalta lajissa on myös huippunimiä jotka voittavat ottelusta ja vuodesta toiseen.

Isot kehitysaskeleet kohti maailman kärkeä on otettu parin viime vuoden aikana. Yksi tärkeä tekijä on ollut se, että Keinäsen valmentajaisä Kai Keinänen on viime vuoden alusta ollut puolipäivätoiminen ammattivalmentaja.

Tämän vuoden alusta hän on toiminut kokopäivätoimisena karaten olympiavalmentajana, jonka palkanmaksajana toimivat karateliitto, olympiakomitea sekä Pajulahden urheiluopisto.

– Kokopäivätyö on ehdottomasti auttanut siinä, että pystyn olemaan läsnä jokaisessa Titan harjoituksessa ja panostamaan niihin aivan eri tavalla kuin ennen. Kyllä se vaatii ammattilaisuutta, jos meinaa päästä kansainväliselle huipulle, kiteyttää olympiavalmentaja Kai Keinänen.

Toinen lajin kärkikastiin nousuun vaikuttanut tekijä on sarjan vaihto. Keinänen on kilpaillut vajaan vuoden sarjassa +68 kg.

– Kevyemmissä sarjoissa nopeustaso on kova ja ehkä siitä on nyt hyötyä. Lisäksi säästää energiaa, ettei tarvitse koko ajan keskittyä painon pudotukseen ennen otteluita, arvelee karateliiton urheilutoimenjohtaja Anssi Kaltevo.

Paljon treeniä ulkomailla

Keinänen treenaa kaksi kertaa päivässä noin puolitoista tuntia kerrallaan ja viikossa on yksi lepopäivä. Siviilissä hän opiskelee.

– Opiskelen Turun humanistisessa ammattikorkeassa yhteisöpedagogiksi. Se on hyvää vastapainoa urheilulle ja ne tukevat toisiaan, kertoo Euran karateseuraa edustava Keinänen.

Yksi menestymisen avaimista on harjoittelu ja kilpaileminen paljolti ulkomailla. Sparraus kovien ulkolaisten vastustajien kanssa auttaa kehittymään.

Keinänen puhuu espanjaa ja harjoittelee jonkin verran eteläamerikkalaisen urheilijoiden kanssa.

– Nyt en lähde enää ulkomaisten opettajien perään. Kotimaassakin on ihan hyvin valmennustietoa, kertoo Keinänen.

– Kilpailumatkat sisältävät monesti myös treenausta kovien ulkomaisten vastustajien kanssa. Eli se ei ole pelkkä kilpailu ja sitten pois. Monesti kilpailureissuun on yhdistetty myös harjoittelua ennen tai jälkeen turnauksen, tietää urheilutoimenjohtaja Kaltevo.

Karatesta tuli olympialaji ja mitaleista kilpaillaan ensimmäisen kerran juuri lajin niin kutsutussa emämaassa Japanissa. Keinäsen pitkän tähtäimen tavoitteena ovat tulevat Tokion olympiakisat vuonna 2020.

Olympiakarsinnat alkavat ensi syksynä.

– Tokiossa on mukana kolme painoluokkaa ja jokaisesta sarjasta pääsee mukaan vain olympiarankingin kymmenen parasta. Koviakin nimiä varmasti tippuu ulos kisoista, uskoo olympiapaikkaa tavoitteleva Keinänen.

Titta Keinänen voitti yli 68-kiloisten Suomen mestaruuden Lohjalla lauantaina. Keinänen kaatoi finaalissa Maria Korpelan puhtaasti 8–0.