Suora

  • Urheiluruutu
  • Kirvesmurhaaja

Nouseeko moninkertainen rallimestari Loeb vihdoin huipulle myös rallicrossissa? "Hän ei ole tyytyväinen aiempiin kausiinsa"

Ylellä sunnuntaina starttaavan rallicrossin MM-sarjan voitosta taistelee todennäköisesti tällä kaudella myös Sebastien Loeb.

Rallicross
Sebastien Loeb
Sebastien Loeb voi nousta mestaruustaistoon, arvioi Petter Solberg.AOP

Rallicrossin MM:n avausosakilpailu suorana TV2:ssa ja Areenassa sunnuntaina kello 15.02.

Rallicrossin MM-sarjaa kaksi vuotta kiertäneeltä Sebastien Loebilta suurteot lajin parissa uupuvat vielä. Kaiken rallissa nähnyt ja voittanut ranskalainen saattaa kuitenkin kuluvalla kaudella yltää mainetekoihin myös rallicrossissa, mikäli kilpakumppanin arvioon on uskominen.

Siinä missä rallin MM-sarjan valtikka on siirtynyt jo ajat sitten kauemmaksi kylmästä pohjolasta, on rallicross yhä hyvin paljon pohjoismaisten kuljettajien heiniä. Suomalaisnimet, kuten Seppo Niittymäki, Matti Alamäki ja Jussi Pinomäki ovat kyenneet mestareiksi aikakaudella, kun rallicrossin kirkkain kruunu jaettiin vielä EM-tasoisessa sarjassa.

Lajin syntysanat lausuttiin 51 vuotta sitten Lydden Hillissä, jonne kutsuttiin televisioituun tapahtumaan kuljettajia keskenään kilpailemaan. Lydden Hillissä ajettiin Iso-Britannian virallinen MM-osakilpailu aina viime vuoteen asti. Tänä vuonna radan korvaa osakilpailu Silverstonessa, mutta maineikas rata jää yhä osaksi rallicrossin GRC-sarjaa, jonka kauden viimeiset osakilpailut ajetaan Lydden Hillissä.

Rallin maailmanmestaruuden vuonna 2003 voittanut Petter Solberg osoitti rattimiehen taitojaan myös rallicrossissa, voittamalla kaksi ensimmäistä lajin MM-titteliä vuosina 2014 ja 2015. Toissavuonna mestaruus meni monipuoliselle ruotsalaistähdelle Mattias Ekströmille ja viime vuonna ylivoimaiseksi mestariksi ajoi seitsemän osakilpailuvoittoa ajanut Johan Kristoffersson.

SuperCar -luokassa suomalaisten kunniaa puolustaa tällä kaudella Hyundain ohjaksiin siirtynyt kolmannen polven autourheilija Niclas Grönholm.

Kampeaako Loeb mestaruustaistoon?

Kärkikamppailuihin Solbergin ja Kristofferssonin lisäksi on itseään kampeamassa yhä voimallisemmin myös rallin yhdeksänkertainen maailmanmestari Loeb, joka starttaa Peugeotilla jo kolmanteen kauteensa rallicrossin MM-sarjassa.

Meksikon ja Korsikan MM-ralleissa Loeb osoitti ehtivänsä vielä 44-vuotiaanakin hyvin nuorempiensa vauhtiin, mutta rallicrossissa on ollut toisin. Ranskalaisen ajotaidot eivät ole päässeet oikeuksiinsa, kun kelloa vastaan kilpaileminen on vaihtunut mies miestä vastaan -kolisteluksi.

- Tässä lajissa on niin monia ratkaisevia tekijöitä. Suunnitelma voi olla, mutta silti pitää olla tiimi taustalla, kunnioitus kanssakilpailijoita kohtaan, varsinkin ensimmäiseen mutkaan ja valmius reagoida asioihin radalla todella nopeasti, täsmentää Solberg Yle Urheilulle.

Paljon kovempaa kisailua kuin viime vuonna

Solberg lähtee kauteen oman PSRX Volkswagen WRX Team Swedenin ajattamalla Polo Supercarilla. Viime vuonna norjalainen ylsi yhteen osakilpailuvoittoon.

- Talvi oli pitkä, suunniteltavaa oli paljon, mutta vähän on testiäkin nyt ajettu. Pian nähdään, miten on onnistuttu asioissa.

Solberg kilpaili Loebia vastaan vuodet 2001-12 rallin MM-sarjassa, samoin kuin on tehnyt kahden viime kauden ajan rallicrossissa. Mies on varma siitä, ettei Loeb ole vielä tullut kylläiseksi rallicrossista, vaikka menestys on jäänyt puolitiehen, kuten Loebin rata-autoilukokeilussa WTCC-sarjassa vuosina 2014-2015.

- Loeb tulee olemaan kova. Hänellä on täysi tehdastiimin tuki takanaan, eikä hän varmasti ole tyytyväinen aiempiin kausiinsa. Loeb haluaa taatusti näyttää pystyvänsä parempaan. Odotan paljon kovempaa kisaa kuin viime vuonna.

Periksi antamattomasta luonteestaan tunnettu Solberg, 43, ei viime syksyn loukkaantumisestaan hätkähtänyt. Teho-osastolle Latvian osakilpailusta päätynyt norjalainen palasi ratin taakse jo seuraavassa osakilpailussa, eikä kummituksia jäänyt mieleen erikoisesta tapahtumasta

- Eihän se mikään iso onnettomuus ollut. Se on totta, että onnettomuuden aiheuttamat jäljet minussa olivat suuret, mutta rallissa olen kokenut paljon pahempia ulosajoja, Solberg muistuttaa.

Rallicrossin MM:n avausosakilpailu suorana TV2:ssa ja Areenassa sunnuntaina kello 15.02.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat