Hyppää sisältöön

Kommentti: Sula, Veini, sula! Ei sulanut, vaikka yhden imuroikin – Veini Vehviläisestä on kasvanut voittaja, mikä kuvastaa koko Kärppien joukkueen tarinaa

Kärppien maalivahdilla Veini Vehviläisellä on maine, jonka puhdistamisessa kestää aikaa. HIFK:ta vastaan hän todisti, että pää kestää kovissakin paikoissa, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Kuva: Tomi Hänninen

Lupaavalla maalivahdilla Veini Vehviläisellä on ikävä maine. Sellainen, ettei hänen päänsä kestä kovassa paikassa. Tuollaisen leiman saaminen on pahinta, mitä kiekkovahdille voi tapahtua, ja siitä eroon pääseminen on yhtä raastavaa kuin tatuoinnin poistaminen.

Kärpät SM-liigan finaaliin torjunut Vehviläinen, 21, on saanut nuoruudessa hankitun leiman jo osittain puhdistettua. Jos Kärpät juhlii keväällä Suomen mestaruutta, kivulias operaatio on lopullisesti onnistunut. Kyllä Vehviläisen pää kestää, se nähtiin välierien seiskapelissä HIFK:ta vastaan.

Ennen ottelua häneen eivät luottaneet omat, eivätkä vastustajan fanit. Sosiaalinen media oli täynnä ”pää ei kestä” -kommentteja. Ottelun aikanakin sai lukea ”Vehviläinen vapisee kuin haavanlehti” -tyyppisiä kirjoituksia. Hetkittäin oli sellainen olo, että koko seiskapeliä seurannut kiekkokansa olisi huutanut kuorossa: ”Sula, Veini, sula!"

Vehviläisen maine ei ole tietenkään tullut ilman syytä. Nuorten maajoukkueessa hän menetti ykkösvahdin aseman kesken vuoden 2016 kotiturnauksen. Vehviläinen päästi puolivälierässä Kanadaa vastaan helppoja maaleja, hänet otettiin vaihtoon ja tilalle tullut Kaapo Kähkönen torjui Nuoret Leijonat voittoon sekä lopulta maailmanmestaruuteen.

Seuraavana vuonna Suomi joutui karsintasarjaan, kun Vehviläinen oli maalilla. Vehviläinen ei tosin pelannut tuossa turnauksessa mitenkään erityisen huonosti.

Mainetta vahvistavat heikot esitykset JYPin maalilla kevään 2016 pudotuspeleissä ja se, ettei yksikään NHL-seura ole uskaltanut varata lupaavaa maalivahtia, joka vuonna 2015 valittiin alle 18-vuotiaiden MM-kisojen tähdistökentälliseen.

Tänä vuonna Vehviläinen tosin varataan NHL:ään, se on satavarmaa. Sen verran kovia näyttöjä hän on lyönyt pöytään pudotuspeleissä.

Kärpissä ei tarvitse pelätä

Vehviläinen ei sulanut, vaikka hän hörppäsi yhden helpon maalin seiskapelissä HIFK:ta vastaan, kun Teemu Tallbergin laukaus upposi miinuskulmasta sisään. Tuon maalin hän hyvitti usealla tärkeällä pelastuksella avauserässä, kun HIFK vei peliä. Vehviläinen ei ole pelkästään yksi SM-liigan parhaista maalivahdeista – hänestä on Kärpissä kasvanut myös voittaja.

Se kuvastaa hyvin koko Kärppien joukkueen tarinaa. Ensimmäistä kauttaan päävalmentajana työskentelevä Mikko Manner on saanut parhaan irti pelaajistaan – moni pelaa Oulussa elämänsä kautta. Kristian Vesalainen on muuttunut huippulupauksesta ratkaisupelaajaksi ja puolustaja Jani Hakanpää dominoi kaukaloa siihen malliin, että hänet valitaan kevään MM-joukkueeseen, jos terveys sen sallii.

Hakanpää kertoi viime viikolla Urheilulehdelle, kuinka Manner on poistanut oululaisten pelistä Lauri Marjamäen päävalmentajakaudelta jääneitä yksityiskohtaisia rakenteita. Kärpät on tällä hetkellä malliesimerkki modernista jääkiekkojoukkueesta, joka uskaltaa pelata ja jossa pelaajien annetaan aidosti reagoida. Se tuottaa joskus virheitä, mutta se tuottaa myös Hakanpään kaltaisia menestystarinoita.

Mikä tärkeintä, se kasvattaa veinivehviläisiä, jotka eivät kutistu kasaan yhdestä nolosta takaiskusta.

Lue myös: