Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Liigan tylsin joukkue" on jo kuudetta kertaa perättäin taistelemassa Suomen mestaruudesta – maalitykki tyrmää yleisen stereotypian ja lupaa finaaleihin arvaamattoman Tapparan

Kristian Kuusela lupaa, että Tappara on finaaleissa muutakin kuin trapia.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Kristian Kuusela ja merkkipaalukiekkoja.
Kristian Kuuselan merkkikiekkoja: 500:s piste Liigassa (12.2.2016 Pelicansia vastaan), 800:s ottelu 27.10.2017 JYPiä vastaan ja pudotuspelien maalitilaston ykköseksi 7.4.2018.Erkki Suokonautio / Yle

TAMPERE. Tapparaa tylsäksi moittivat saavat hyökkääjä Kristian Kuuselalta huutia. Tyylipisteitä ei jääkiekossa ole jaettu ennenkään ja toisaalta Tappara on omalla tyylillään osoittanut, että mitäpä muiden puheista välittämään. Tänäkin keväänä joukkue pelaa finaalisarjassa Suomen mestaruudesta – jo kuudetta kertaa perättäin.

Kuusela odotti ensin päiväkaupalla muiden tamperelaisten tavoin vastustajan selviämistä, nyt odotetaan enää finaalisarjan alkua. Tiistaina vihdoin pelataan, mutta millainen Tappara on Kärppiä vastassa?

Ensimmäinen määre, jonka Kuusela haluaa liittää Tapparaan tai joka tällä kaudella on ollut joukkueelle ominaista, on arvaamattomuus. Sitkeähän Tappara on kuin tilliliha, kuten klisee kuuluu.

– Sitkeydestä on puhuttu paljon aikaisemminkin mutta sellainen arvaamaton sitkeys, Kuusela muotoilee.

– Aikaisemmin Tappara on ollut ennalta-arvattavakin välillä, mutta nyt meillä on semmoinenkin ase vielä, että pystytään muuttamaan peliä ja pystytään olemaan kesken peliäkin ennalta-arvaamattomampi kuin aikaisemmin.

Kuvassa Kristian Kuusela, Tappara
AOP

Nopeita noi tamperelaiset

Toisena piirteenä tamperelaisfinalistista Kuusela nostaa esiin nopeuden. Syksyllä liigapuhe kohkasi pelin nopeutumisen ympärillä ja totta, tamperelaiset ainakin hakivat tietoisesti peliin lisää vauhtia.

– Varsinkin syksyllä sitä harjoiteltiin ja tuotiin tohon peliin. Perinteinen viivelähtö, ei sitä meidän pelissä näy enää ollenkaan. Tietenkin se on siellä, ja tietyt tilanteet pitää tehdä sen kautta. Se on ihan fakta, et sä voi tyhmä olla kentällä, Kuusela korostaa.

Keskialueen Tapparaa on moitittu puuduttavaksi, mutta Kristian Kuuselan mukaan Tappara kärsii viivelähtöjen ja trapin leimasta.

– Tästä kaikesta jääkiekosta ja trapista, ohjauspelistä ja tämmöisistä on tänä vuonna puhuttu jääkiekossa paljon. Mutta kyllä kun tuohon viivan alle vetää ja videoita kattoo, niin kaikki joukkueet sitä tekee.

– Se on vaan stereotypia Tapparasta, joka on jäänyt ihmisten mieliin ja se on virhekuva, Kuusela puolustaa.

Juuri kun kaikki siis tietävät, mitä odottaa Tapparalta, Kuuselan määreillä porukka on arvaamaton ja nopeakin vielä. Ja joukkuetta moititaan tylsäksi?

– Ehkä se on sellainen stereotypia sitten kun joukkue menestyy tai joku yksilöurheilija menestyy paljon, niin se tulee käänteiseksi se homma. En oikein jaksa ymmärtää sellaista ajattelutapaa.

– Tappara on tylsä… ei mun mielestä meidän tarvitse ketään viihdyttää, Kuusela yrittää asetella sanojaan.

Oletko sinä tylsä?

– No, ehkä mä joskus olen tylsä. Mutta kun se päämäärä on siellä, niin jos siihen pääsee enemmin tylsyydellä kuin viihdyttävyydellä, mitä järkeä on leikkiä sillä.

Kuvassa Tapparan Kristian Kuusela
AOP

Tilastonikkari ja maalimaakari

Omasta tekemisestään Kuusela ei mielellään puhu, esilläolo ei ole nestorin juttuja. Saavutusten korostaminen saa jäädä muiden hommaksi, vaikka toisinaan saisi tuulettaa railakkaammin. TPS-sarjassa Kuusela riehaantui maalista, joka vei hänet pudotuspelien kaikkien aikojen maalipörssin kärkeen ohi Petri Variksen.

Maali nro 41 oli ikimuistoinen, kiekko tavallisesta kumisesta oloasusta huolimatta historiallinen. Ja tuo kiekko on hyvässä tallessa Tappara-pukukopin hyllyllä, tosin vielä merkitsemättömänä.

Henrik Haapala on ollut useissa Kuuselan merkkihetkissä paikalla, niin myös TPS-ottelussa 7. huhtikuuta.

– Päästiin hyvin alueelle sisään, Järvisen Matti ampui ja se osui pakkiin, meni kulmaan. Henkka ja Massi meni kaivamaan sinne, minä jäin vähän taka-alalle. Henkka hienosti näki selän takaa, siihen käänsi. Toivoin vain, että kun kiekko oli pystyssä, että varmasti lyön siitä sisään, Kuusela kertaa maaliaan.

– Mutta en mä siinä tilanteessa tuulettanut sitä maalia ja sitä ennätystä vaan sitä, että me saatiin peli tasoihin seitsemän minuuttia ennen loppua ja hyvä fiilis tuli siitä, Kuusela vielä varmistaa.

Aikakirjoihin kyseinen ottelu päätyi yhdeksi tärkeäksi TPS-voitoksi, sillä Tappara kampesi pelin vielä varsinaisella peliajalla.

Herra vaatimattomuus ykkösketjusta tunnustautuu tilastojen ystäväksi. Omista saavutuksistaan hän on hyvin kartalla, mutta yhtä lailla kiekkohistorian suurten saavutukset putoilevat ulkomuistista.

– Kattelen tilastoja, muiden pelaajien tilastoja. En nyt päivittäin, mutta kyllä mä tiedän paljon jääkiekosta, Kuusela myöntää.

Pukukopin hyvät papat

Kuluvalla kaudella Kuusela saavutti esimerkiksi 800 liigan runkosarjaottelun rajan. Se on paljon pelejä, paljon muistettavaa.

Suurin osa palkinnoista tai merkkipaalumuistoista on Seinäjoella Kuuselan vanhempien palkintokaapissa. Vaikka seinäjokinen haaveili ammattiurasta, ei hän osannut, ei kai kukaan osaa, ennustaa satojen pelien tai tilastokärjen asemaa.

Ja mikä pokaaleja tärkeämpää, jalka nousee edelleen, pääkoppa oivaltaa ilta toisensa jälkeen ratkaisunpaikkoja. Sopimus Tapparan kanssa kattaa vielä pari seuraavaa kautta, joten mikäpä pelatessa. Ainoa kiusa taitavat olla pukukopin kommentoijat, iäkkääksikin on Kuuselaa jo moitittu.

Tappara-kopissa havahduttiin tällä kaudella Kuuselan ikään. Krissestä tuli Pappa-Kuusela, eikä vääräleukojen virittely jäänyt siihen.

– Pappa oli ensimmäinen jo siinä kun kausi alkoi, Kuusela kertoo.

– Jossain vaiheessa Jugi (Jukka Peltola) sanoi Kävyksi ja siitä on tullut sitten Käyrä. Ne liittyy tähän ikäjuttuun, mutta ihan kiva, ei ole perus-Krisseä enää, 35-vuotisjuhliaan helmikuussa viettänyt Kuusela nauraa.

Tappara, jääkiekon Suomen mestari 2017.
Tappara, jääkiekon Suomen mestari 2017.Tomi Hänninen

Aitiosta parrasvaloihin

Tapparan ensimmäistä finaalisarjaa nykyputkessa Kuusela seurasi aitiosta. Siirto Bluesista kasvattajaseuraan oli vielä julkistamatta, joten miehen piti liikkua aitiokäytävällä vähän vaivihkaa.

– Muistan elävästi, kun tiesi, että pääsee tulemaan takaisin Tapparaan ja pääsi aistimaan sitä fiilistä, Kuusela muistelee Ässät-sarjaa keväältä 2013.

– Mä tiesin kyllä että se tulee jatkumaan, että kyllä siitä sellaisia nostalgisia juttujakin tulee kun tässä istuu, Kuusela jatkaa aitiossa ympärilleen silmäillen.

– Mutta kyllä jos mä silloin olisin sanonut, että kuudetta kertaa ollaan finaaleissa, tuskin kukaan olisi uskonut mutta se vain osoittaa, että pitkäjänteisellä työllä tulee onnistumisia.

Aition edessä hallin puolella nököttävät Tapparan mestaruusviirit. Kevään 2013 Kuuselan kulissihiippailu sai jäädä, ja kevät keväältä hyökkääjä ottanut osansa menestyksen huomiosta ja parhaiden parrasvaloista.

Mutta mestaruusviirien rivi Hakametsän katossa. Vieläkö se saa jatkoa?

Tämän kevään taisteluissa Tapparalta voi vielä odottaa sielukkuutta. Se on kolmas Kuuselan tekemä huomio tamperelaisjoukkueen vahvuuksista alkavaan finaalisarjaan.

– Kyllä mulla on rauhallinen fiilis, levollinen mieli. Kyllä meidän joukkueessa on paljon sielua.

– Eka peli antaa suuntaa, siinä aina vähän katotaan ja tunnustellaan. Sen jälkeen sitten ruvetaan muuttamaan peliä, se joka muuttaa peliä ja pystyy säätämään sitä parhaiten, voittaa sitten SM-kultaa.

Että joukkue voi olla sitkeä kuin tilliliha, mukatylsä resepti arvaamaton, nopea ja sielukaskin.

Ja lopulta selviää, että Kuuselan kouluaikana ei syöty enää kuuluisaa tillilihaa. Eipä siinä mitään, onpahan joku yllätys kevään ruokalistalla vielä odottamassa.

Jääkiekkoliigan finaalit kuullaan suorina lähetyksinä Yle Puheen Jääkiekkokierroksella. Ensimmäistä finaalia jännitetään tiistaina 17.4. klo 18.02 alkaen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat