Suora

  • Sykähdyttävin urheiluhetki

Vettel avautui tilanteesta, joka saattoi pilata Bottaksen voiton – F1-pomo kuittasi takaisin: ”Meillä ei ole aikaa tuolle”

Sebastian Vettelin mukaan turva-auto laitettiin huonoon aikaan radalle ja se pilasi hänen sekä Valtteri Bottaksen kisan. F1-sarjan urheilujohtaja Charlie Whiting ei ostanut kritiikkiä.

Formula 1
Mercedeksen Valtteri Bottas ja Ferrarin Sebastian Vettel turva-auton perässä.
AOP

Ferrarin Sebastian Vettel on aiheuttanut kipinöintiä Kiinan GP:n jälkeen.

Sunnuntain Shanghain kisassa suurta draamaa aiheutti Toro Rosson kuljettajien Brendon Hartleyn ja Pierre Gaslyn kolarointi. Se jätti irtotavaraa radalle, joten turva-auto jouduttiin kutsumaan radalle.

Turva-auto kutsuttiin radalle hetki sen jälkeen, kun kisan kärkikaksikko Valtteri Bottas ja Vettel ohittivat varikkosuoran. Takana tulleet Red Bullin Daniel Ricciardo ja Max Verstappen ehtivät käyttää tilanteen eduksi ja kävivät varikolla vaihtamassa uudet renkaat menettämättä juurikaan aikaa. Samalla he saivat suuren edun.

Ricciardo ja Verstappen olivat loppukisan nopeimmat kuljettajat. Ricciardo nousikin komeasti kisan voittoon. Verstappenkin oli hyvässä vauhdissa kohti kärkisijoja, mutta törttöili törmäämällä uhkarohkeassa ohitusyrityksessä Vetteliin. Verstappen oli kisan viides ja Vettel seitsemäs.

Vettel ei lähtenyt kisan jälkeen kritisoimaan monen muun tavoin Verstappenin temppua, vaan suuntasi kritiikkinsä F1-tuomaristolle turva-auton tulosta. Hänen mukaansa kilpailujohdon olisi pitänyt ottaa huomioon kisan kärjen asema turva-auton laittamisessa radalle. Bottas itse harmitteli kisan jälkeen, että tuntui ansainneensa voiton.

– Turva-auton ajoitus oli totta kai huono Valtterille ja minulle. Meillä ei ollut aikaa reagoida, Vettel kommentoi F1i.comin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

– Turva-auto saatiin kiinni lähes heti. Käytännössä meidät otettiin pois kisasta siinä. Meillä ei ollut mahdollisuuksia hakea tuoreet renkaat tai pysyä kisassa.

Vettelin mukaan on ymmärrettävää, että nopeasti reagoidessa ei voi kunnioittaa autojen välisiä suhteita.

– Mutta meillä oli kaksi kierrosta jo irto-osia radoilla. Miksi ei siis kutsuttu turva-autoa puoli minuuttia aiemmin. Sitten kaikilla olisi ollut mahdollisuus päättää menevätkö he varikolle vai eivät, Vettel ltasi.

– Minun näkökulmastani ei ollut oikein lähettää autoa radalle, kun se muuttaa täysin kisaa.

F1-sarjan kilpailujohtaja Charlie Whitingin mukaan turva-auton laittamisessa radalle ei katsottu kärkipään kuskien asemaa radalla. Whiting toteaa, että hän ei katso tilanteissa, kuka hyötyy ja kuka ei.

– Tämä on pieni mysteeri minulle, miksi tämä kaikki tullut puheenaiheeksi. Meillä on ollut virtuaalinen turva-auto vuodesta 2015 ja turva-autot ylipäätänsä 20 vuotta. Tiedämme, että jokaisessa väliintulossa on voittajia ja häviäjiä, Whiting totesi F1i.comille.

– Jos istumme täällä ja katsomme, kenelle tulee haittaa ja yritämme saada kaikille saman mahdollisuuden. Meillä ei ole aikaa tälle. Se ei ole meidän työmme.

Whitingin mukaan turva-auton laittaminen radalle viivästyi, koska he halusivat varmistaa sen järkevyyden.

– Emme halunneet tehdä sitä kolmen tai neljän tallin pyynnön perusteella. Sellaisia pyyntöjä on koko ajan, Whiting perusteli.

Lue myös:

Asiantuntija tylyttää nuorta F1-supertähteä Verstappenia rajusti – karmea sekoilu oli oppia kaikille: ”Täysin amatöörimäistä, hän teki itsestään naurunalaisen”

Valtteri Bottas oli Kiinan GP:n paras kuljettaja: ”Näillä otteilla hän on selvästi mestariehdokas”

Sorsiko Ferrari Räikköstä turhaan? ”Ihan varmasti Vettelille olisi tehty samalla tavalla”

Räikkönen Vettelin lähdöstä, jolla oli ikävät seuraukset: “Minua harmittavasti hieman blokattiin"

Bottas pettyi turva-autoepisodiin juhlakisassa: ”Tuntui, että olisimme ansainneet voiton”

Ääni muuttui nopeasti kukkopojan kellossa – alkukisasta uhonnut Verstappen myönsi mokansa ja pyysi anteeksi

Hurjaa draamaa Kiinassa! Ferrarin alistama Räikkönen nousi Verstappenin uskomattomalla hölmöilyllä palkintosijoille, Bottas taas toinen

Suosittelemme

Tuoreimmat