Suora

 • Mäkihypyn MC: Planica, lentomäki
 • Planica, miesten lentomäen kilpailu
 • Ampumahiihdon MC: Oslo, miesten pikakilpailu
 • Oslo, miesten pikakilpailu
 • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit
 • Jääkiekkokierros
 • March Madness: Cincinnati - Iowa 22.3.
 • Quebec, sprintit
 • March Madness: Colgate - Tennessee 22.3.
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • March Madness: Oregon - Wisconsin 22.3.
 • March Madness: North Dakota Bisons - Duke 23.3.

"Hattu-Tapio" syventyi golfiin vasta teini-iässä ja on nykyään lajin maailmanlistalla paras suomalainen – lierihattu kulkenut mukana jo 12 vuotta: ”Ehkä tämä vähän erottuu joukosta”

Vasta ensimmäistä kauttaan Euroopan Tourilla pelaava Pulkkanen alkoi panostamaan golfiin vasta teini-iässä.

golf
Tapio Pulkkanen
AOP

Golfin tuoreella maailmanlistalla Tapio Pulkkanen on edelleen korkeimmalle yltävä suomalaisnimi. Hän on sijalla 200.

Varhaisvuosinaan kotkalainen Pulkkanen pelasi jalkapalloa. Siinä ohessa hän harrasti myös golfia. Joskus teini-iässä Pulkkanen alkoi kuitenkin ottamaan golfin tosissaan.

– Vielä 9-14-vuotiaana pelasin jalkapalloa ykköslajina ja golf vähän kulki siinä mukana. Treenasin sitä kuitenkin jonkun verran. Sitten 14-15-vuotiaana rupesin panostamaan golfiin ja kyllä se siinä vaiheessa alkoi tuntua omalta jutulta, kertoo Tapio Pulkkanen Ylen haastattelussa.

Pulkkanen tunnetaan myös pitkistä avauslyönneistään ja se on ehdottomasti yksi hänen vahvuuksistaan. Miten niihin lyönteihin on sitten tullut niin paljon potkua?

– Ihan juniorina olin pienikokoinen ja oli pakko lyödä täysillä koko ajan, että pärjäsi isompien poikien perässä. Kun kasvoin, niin sitten alkoi pallo yhtäkkiä lentämään. Näin se lähti, sanoo nykyään 188-senttinen Pulkkanen.

Lierihatut kiehtoivat jo nuorena

Pulkkanen ihastui hattuihin jo juniori-iässä.

– Varmaan siinä 15-16-vuotiaana rupesin käyttämään ensimmäisiä kertoja hattuja. Meillä oli koticlubilla seuran kapteeni, jolla oli jenkeistä tuotuja lierihattuja. Sitä minä jotenkin fanitin ja rupesin itsekin käyttämään. Aika lailla putkeen olen käyttänyt erilaisia lierihattuja jo 12 vuotta, valottaa ”Hattu-Tapio” lempinimen saanut Pulkkanen omaa hattuhistoriaansa.

Hattu on myös tärkeä elementti pitkissä ja auringonpaahteisissa golfturnauksissa.

– No joo, kyllä se vähän aurinkoa suojaa. Ei sitä oikein ilman hattua pysty vetämään. Kyllähän melkein kaikilla on lippis. Ehkä tämä minun hattuni vähän erottuu joukosta. Minä olen aina tykännyt hatuista.

Vuodessa rankingnousua yli 850 sijaa

Pulkkasen nousu rankingissa on ollut nopeaa. Vuoden 2016 lopussa hän oli golfin maailmanlistalla sijalla 1039. Viime vuoden lopulla Helsingissä asuvan kotkalaisen listasijoitus oli jo peräti 167. Se on myös hänen paras listanoteerauksensa.

– Toissa vuonna mulla oli vähän heikko vuosi ja päätettiin valmentajan kanssa, että pitää tehdä jotain muutoksia. Päätin viettää Floridassa kuusi viikkoa treenileirillä.

Leiristä Floridan auringon alla oli suuri apu.

– Yritin parantaa lähestymislyöntejä. Ne paranivatkin talvella paljon ja olin heti valmis kauteen. Muutama kakkossija Euroopan Challenge Tourilla ja sitten voitto vielä syksyllä. Se oli ihan huippukausi, kuvailee 28-vuotias Pulkkanen, joka on koko tämän kauden ollut maailmanlistan paras suomalaisnimi.

Tapio Pulkkanen
AOP

Esikuvina Woods ja Ilonen

Euroopan Tourilla pelaa tällä hetkellä kolme suomalaista. Pulkkasen lisäksi sitä kiertävät Mikot Korhonen ja Ilonen. Korhosen rankingsijoitus on tuoreella viikon 15 maailmanlistalla 216. ja Ilonen on sijalla 356.

Mikko Ilonen on pitkään pitänyt yllä Suomen mainetta kansainvälisillä golfkentillä. Myös Pulkkanen on seurannut tarkkaan Ilosen uraa.

– Totta kai Ilonen on ollut sellainen oman tien kulkija, tehnyt omaa juttua ja ollut siellä huippujen seassa. Tiger Woods on ollut myöskin sellainen esikuva, mutta Ilonen Suomessa.

Pulkkanen voitti viime vuonna Challenge Tourin ja nousi pelaamaan Euroopan Tourille. Tällä kaudella hänet valittiin Euroopan Tourin seuratuimmaksi pelaajaksi. Melkoinen kunnia kotkalaiselle.

– Tämä on ensimmäinen vuosi Euroopan Tourilla, joten olisi tarkoitus yrittää säilyttää kortti eli sadan kymmenen joukkoon. Se olisi se ensimmäinen tavoite.

Unelmana Major-voitto

Toki Pulkkasella on myös kovempia tavoitteita.

– Totta kai minulla on sellainen muutaman vuoden ajatus, että haluaisin voittaa kisan Euroopan Tourilla. Toivottavasti se onnistuisi jo ensimmäisenä vuonna.

Ja sitten on niitä unelmia.

– Unelmana on voittaa Major-kilpailu, mutta se on unelma, eikä se ole vielä tavoite. Toivottavasti se on jossain vaiheessa tavoite, mietiskelee Pulkkanen.

Sitä ennen pitää kuitenkin vielä kehittää omaa peliä.

– Pari vuotta sitten oli tarkoitus kehittää tuota pituuskontrollia ja on se kehittynyt, mutta se ei ole mielestäni vieläkään sillä tasolla, että pystyisin ihan huippuja vastaan pelaamaan. Sitä pitää vielä kehittää.

– Ja totta kai tasaisuus puttaamisessa ja draivaamisessa ovat myöskin sellaisia mitä pitää kehittää.

Suosittelemme

Tuoreimmat