Suora

  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
  • Urheiluruutu
  • Mr. Seefeld - jäljet lumessa
  • Yhdistetty ja Parude

Kommentti: Pikkupojan sydän löi tuhatta ja sataa, kun idoli istui viereen pukukopissa – Lauri Markkanen tuskin itse edes tajuaa, miten iso tähti ja esikuva hän jo on

Vielä syyskuussa Lauri Markkanen sai kulkea kotikaupungissaan Jyväskylässä rauhassa. Yli tuhat NBA-pistettä ja 500 levypalloa ovat kuitenkin tehneet tehtävänsä. Markkanen itse tuskin edes vielä tiedostaa asemaansa tähtitaivaalla.

NBA
Lauri Markkanen kirjoittaa nimikirjoitusta
Ahti Halme sai pyytää nimikirjoituksensa ennen satoja muita halukkaita.Simo Pitkänen / Yle

Seitsemänvuotias Ahti oli valmistautumassa pukukopissa Lauri Markkasen koripallokoulun koitoksiinsa tietämättä mitä tuleman pitää. Kesken peliasun pukemisen Ahdin peilikirkas fokus kuitenkin saa merkittävän särön, kun viereiselle penkille istahtaa suomalaisen koripallotaivaan kirkkain tähti, itse Lauri Markkanen.

Pukukoppiin Markkanen tuli hoitelemaan mediavelvollisuutensa. Ja toki Ahtikin oli etukäteen tietoinen, että Lauri on tulossa paikan päälle, mutta että samaan koppiin ja viereiselle penkille.

Polviin asti ulottuvat punainen ja valkoinen sukka paikoilleen, kenkien tarrat pieteetillä kiinni. Ahdin päässä prosessori raksuttaa. Tästä positiosta heitto on otettava. Nimikirjoitusta varten mukaan otettu tussi kuumottaa kutsuvasti laukussa.

Ahdin käsi käy vaivihkaa laukulla ja piilottaa tussin lippalakin sisään. Sormet puristavat lippalakkia. Silmät kiinni ja syviä henkäyksiä. Nyt ollaan sillä etäisyydellä, että tästä on upotettava. Siinä se istuu vastapäätä ja vitsailee hymyssä suin.

Koko 130-senttinen varsi suoraksi. Aika pysähtyy. ”SAANKO NIMIKIRJOITUKSEN”, kysyy Ahti puhuen nopeutetusti. Pulssi tuhat, pallo takarautaa nuolleen sisään ja samalla tussi piirtää jo lippalakkiin puumerkiä. Mielessään ottaa pauhaavan yleisön ja näyttää samalla hauista. Eleettömän ripeä poistuminen pukukopista.

Vielä sunnuntaina Markkanen ei osannut arvioida kuinka tunnettu hän onkaan ja kuinka rauhassa hän saa kulkea, mutta vahvasti osviittaa siitä jo saatiin.

Lauri Markkanen on ehtinyt uransa aikana kirjoittaa jo lukemattoman määrän nimikirjoituksia. Ja kun Markkanen oli suorittanut tuolla liikuntakeskuksen pukukopissa mediavelvollisuutensa, kirjoitti hän sadoittain lisää nimikirjoituksia. Ahdin lippalakkiin kirjoitettu nimmari tuskin jäi Markkasen mieleen erityisenä hetkenä, mutta Ahdille se oli varmasti yksi elämän tähtihetkistä. Jopa kovempi suoritus kuin uran ensimmäinen kori HoNsUn mikropoikien paidassa lokakuussa Lapualla.

Markkanen kävi edellisen kerran Jyväskylässä viime syyskuussa. Vielä tuolloin hän sai kulkea ilman erityistä huomiota. Nyt yli tuhat NBA-pistettä ja 500 levypalloa myöhemmin hänet todellakin tunnistetaan.

Sunnuntaina jyväskyläläinen liikuntakeskus täyttyi koripallokoululaisista, yli koripallokouluiän varttuneista junioreista, vanhemmista, naapureista ja kylän miehistä. Markkanen ei pysty enää tekemään kauppareissua huomaamatta edes kotikaupungissaan Jyväskylässä, jossa hän on entuudestaan tuttu näky.

Vielä sunnuntaina Markkanen ei osannut arvioida, kuinka tunnettu hän onkaan ja kuinka rauhassa hän saa kulkea, mutta vahvasti osviittaa siitä jo saatiin. Viimeistään nyt Lauri Markkanen on suomalainen supertähti ja suuri esikuva, jonka tekemiset ja eleet rekisteröidään.

Niin, ja Ahdin joukkuekaveri Antto puolestaan ehti olla kuukauden tehohoidossa sänkypotilaana. Vielä selvittämättömän sairauden johdosta raajat eivät liikkuneet, mutta viikolla poika nousi vihdoin jalkeille. Sunnuntaiaamuna poika oli todennut, että hän lähtee pelaamaan. Joka aamu Markkasen pelien koosteet katsonut toipilas sai näin nimikirjoituksen ja lippalakin Laurilta.

Lue myös

Varaustilaisuuden sylkykupista fanien piirittämäksi tulevaisuuden supertähdeksi – Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:ssa oli kuin elokuvista: "Tulee nöyrä olo, kun pikkupojat tulevat pyytämään kuvia kädet täristen"

Nämä hetket ovat syöpyneet Lauri Markkasen mieleen ikuisesti – näin NBA:n supertähdet oppivat tuntemaan suomalaisen jätin: "Tuossa donkissa pääsin ensimmäistä kertaa lyömään pallon voimalla koriin"

Suosittelemme

Tuoreimmat