1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Tappara levänneenä triplan metsästykseen – asiantuntija luottaa silti Kärppiin: "Oulussa on enemmän nälkää!"

Kahtena viime keväänä Kanada-maljaa nostellut Tappara metsästää kolmatta perättäistä mestaruutta tällä kertaa Jukka Rautakorven johdolla. Runkosarjavoittaja Kärpät puolestaan mielii mestaruuskantaan kahden vuoden tauon jälkeen. Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta arvioi, mitkä asiat ratkaisevat finaalisarjan.

Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen. Kuva: AOP

Kärpät ja Tappara ottavat toisistaan mittaa SM-liigan finaaleissa kolmatta kertaa tällä vuosikymmenellä. Kahdella aiemmalla kerralla Kärpät on juhlinut mestaruutta.

Keväällä 2014 Kärpät pääsi odottelemaan finaaleja rauhassa, kun se marssi välieristä jatkoon viidessä ottelussa. Tappara sen sijaan tahkosi Lukkoa vastaan täydet seitsemän ottelua. Vuotta myöhemmin molemmat joukkueet ratkaisivat finaalipaikkansa vasta seitsemännessä pelissä.

Tänä keväänä tilanne on päinvastainen kevääseen 2014 nähden. Tappara hoiti oman välieräsarjansa TPS:ää vastaan puhtaasti voitoin 4–0. Kärpät puolestaan taisteli finaalipaikasta HIFK:n kanssa aina seitsemänteen peliin saakka.

Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta uskoo, että Tapparalle on pientä etua viikon huilista.

– Taktisen puolen on voinut käydä ihan rauhassa läpi ja joukkue on ihan varmasti fressi, kun hommat alkavat. Toisaalta se, että joutuu odottamaan, on aina inhottavaa. Nuo jätkät haluaisivat pelata. Breikki on ollut aika pitkä.

Jukka Rautakorpi, Tappara-valmentaja Kuva: AOP

Tapparan finaalivastustajaksi ratkesi Kärpät vasta viime lauantaina. Tamperelaisten päävalmentajalla Jukka Rautakorvella on ollut runsaasti aikaa hieroa taktiikoitaan kuntoon ja tutustua vastustajan pelitapaa.

– Jokainen joukkue joutuu jonkin verran muuttamaan tiettyjä juttuja playoffs-sarjoissa. Niitä muutoksia ja niiden löytämistä Rautakorpi on sieltä etsinyt ja totta kai ajatellut ylivoima- ja alivoimapeliä myös.

Onko Kärpillä mitään mahdollisuutta, kun Tappara jauhaa tehokasta ylivoimaansa?

Tappara pääsi välieräsarjassaan Kärppiä helpommalla, kun TPS:stä ei ollut pistämään kapuloita Tapparan finaalirattaisiin. Tapparan eduksi välierissä kääntyi maalivahtipelaaminen. Kärpät kuitenkin haastaa TPS:ää paremmin Tapparan juuri tolppien välissä.

Kuva: Tomi Hänninen

Pudotuspeleistä valtaosan pelannut kärppävahti Veini Vehviläinen on 11 pudotuspeliottelussa päästänyt ottelua kohden keskimäärin 1,63 maalia. Tapparan maalilla kaikki ottelut pelanneen Dominik Hrachovinan vastaava luku on 2,10. Torjuntaprosentteja tarkasteltaessa Hrachovina on puolestaan karvan verran parempi: hänen torjuntaprosenttinsa on 93,12, kun taas Vehviläisen 92,89.

– Vehviläistä ei ehkä ihan kunnolla testattu IFK-sarjassa. Sikäli hän pääsi helpolla, mutta hoiti hommansa todella hyvin. Aika tasaisia Vehviläinen ja Hrachovina ovat keskenään. Jos päästää alle kaksi maalia pelissä, on joukkueella aina sauma voittaa, Kuhta sanoo.

Kuhta mieltää Kärppien vahvuudeksi finaaleissa luisteluvoiman ja taidon. Tapparan eduksi Kuhta puolestaan lukee kokemuksen ja ylivoimapelaamisen.

– Kärppien vahvuus on ehdottomasti luisteluvoima, taitopuoli ja se, että hyökkäyspään päätypelaaminen on todella vahvaa.

Kuva: Tomi Hänninen

– Tapparalaiset sen sijaan todellakin tietävät, mihin ovat menossa. Siellä on kokeneita äijiä. He tietävät, mitä voittaminen vaatii tässä vaiheessa. Tietysti heidän vahvuuksiaan on myös pelitapa ja erittäin hyvä ylivoimapelaaminen.

Tappara on ollut pudotuspeleissä suorastaan murhaavan tehokas ylivoimalla (27,78%). Eroa Kärppien ylivoimatehokkuuteen on jopa kymmenen prosenttiyksikköä.

Alivoimalla Kärpät on puolestaan ollut todella vakuuttava: pudotuspeleissä oululaisten alivoimaprosentti on peräti 93,62. Tapparan vastaava luku on alle 80:n, 79,55 prosenttia.

Erityisesti HIFK:ta vastaan Kärppien alivoima oli vahvaa.

Millainen haaste Tapparan ylivoima on Kärpille?

– On se totta kai haaste, mutta Oulussakin on videot käytössä ja kyllä he etsivät keinot siihen, miten saavat hoidettua alivoimat pois, Kuhta arvioi.

"Henkisellä puolella on törkeän iso merkitys"

Kärpät voitti tämän kauden runkosarjan 11 pisteen kaulalla toiseksi sijoittuneeseen TPS:ään. Tappara oli kolmas, 13 pisteen päässä Kärpistä.

Kun finaalissa pelaavat kärkipään joukkueet, henkinen puoli korostuu Kuhdan mukaan entisestään.

– Tasoeroja ei kauheasti tule pelin puolella, kun kaksi kärkijengiä on finaalissa. Henkisellä puolella on nyt ihan törkeän iso merkitys.

Kuhta arvioi, että mestari ratkaistaan juuri henkisellä puolella: kumpi jaksaa olla kiinni koko ajan pienissä asioissa, ei mene edelle, eikä anna menneiden vaikuttaa tekemiseen. Kuhta antaa mestaruustaistossa henkiselle puolelle merkitystä jopa 80 prosenttia.

– Tapparalla näen edut henkisellä puolella siinä, että he tietävät tämän homman.

Kärppien kova puristus finaaliin puolestaan kääntää henkistä puolta Ouluun.

– Kärpillä on kova sarja alla. He ovat joutuneet repimään itsestään paljon irti. Kärpät on joutunut kovemmalle pudotuspelien aikana ja sitä kautta ottanut ehkä voimaa itselleen. Kun voittaa kotona seiskapelin ja pääsee sen kautta finaaliin, niin kyllä se antaa virtaa.

Kuva: Tomi Hänninen

Kuhdan arvio: Kärpät voittaa mestaruuden otteluvoitoin 4–2.

– Kärpät pelaa ehkä Tapparaa rohkeammin, ja heidän pakistostaan tulee enemmän tehoja. Sitten siellä on enemmän nälkää.

Lue myös:

"Liigan tylsin joukkue" on jo kuudetta kertaa perättäin taistelemassa Suomen mestaruudesta – maalitykki tyrmää yleisen stereotypian ja lupaa finaaleihin arvaamattoman Tapparan

Kommentti: Jääkiekon Matrixissa ei tarvitse punaista pilleriä – Kärpät, Tappara ja toisteinen todellisuus

Onko Tapparalla etu seitsemän peliä vääntänyttä Kärppiä vastaan? ”Saattaa olla, mutta kukaan ei pysty todistamaan jälkikäteen”