1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. koripallo

Koripallon liigakarsinnoissa eriskummallinen asetelma – toinen joukkue ei halua nousta pääsarjaan: "On ollut motivointiongelmia"

Lapuan Kobrat haluaa säilyttää sarjapaikkansa pelaamalla. Suurin osa Korisliigan seuroista on kuitenkin sitä mieltä, ettei karsintasarjan pelaaminen ole tässä tilanteessa mielekästä.

Kuva: Tomi Hänninen

Keskiviikkona käynnistyviin miesten Korisliigan liigakarsintoihin lähdetään erikoisista asetelmista. Vastakkain ovat Korisliigassa 11:nneksi sijoittunut Lapuan Kobrat sekä Miesten 1-Divisioona A:n finaalit hävinnyt HBA-Märsky, joka ei halua nousta pääsarjaan.

Liigakarsinnan voittaja lunastaa itselleen mahdollisuuden pelata Korisliigaa kaudella 2018–19, mutta HBA-Märskyn päävalmentaja Antti Koskelainen vahvistaa, ettei HBA aio käyttää tätä mahdollisuutta, vaikka voittaisi Kobrat.

– Nuorten pelaajien kehittyminen on meidän prioriteettimme. Kokemus on osoittanut, että Divari A on tästä näkökulmasta oikea kilpailutaso meille, Koskelainen sanoo Yle Urheilulle.

Korisliiga laajennetaan ensi kaudelle 12 joukkueen sarjaksi. Divarin voittanut Kaarinan Ura-Basket nousi pääsarjaan suoraan, joten viimeinen pääsarjapaikka jaetaan liigakarsinnoissa. Se kuuluu käytännössä varmasti Kobrille, vaikka lapualaiset häviäisivät karsinnoissa. Tuolloin sarjapaikka täytyy tosin lunastaa kabineteissa.

– Kyllä tässä siinä mielessä urheilullinen panos on, että vain liigakarsinnan voittaja on saavuttanut sarjapaikan. Kaikki muu on spekulatiivista ja liittohallituksen käsissä, että haluavatko he täydentää sarjaa muilla joukkueilla, Kobrien manageri Markku Turja sanoo.

Jos Kobrat voittaa karsinnat, voi se aloittaa valmistautumisen uuteen liigakauteen heti. Tappio tarkoittaa sitä, että Kobrat joutuu odottelemaan täydennysmenettelyn läpivientiä kesäkuulle.

Säännöt ovat sääntöjä

Urheilullisesti on hieman ongelmallista, että karsinnoissa pelaa kaksi joukkuetta, joista toinen ei halua voittaa, tai ainakaan saavuttaa palkintoa, josta kilpaillaan.

– Meillä oli Korisliigan seurojen kokous, jossa seurat olivat lähes yksimielisesti sitä mieltä, ettei tämä ole paras mahdollinen tapa pelata. Olemme tietysti sitä mieltä, että jos ei ole nousijoita, miksi pelata, Turja toteaa.

Koripalloliiton väliaikainen toimitusjohtaja Tom Westerholm sanoo, että karsinnat pelataan, koska säännöissä niin sanotaan. Kyse on myös seurojen oikeusturvasta.

– Jos tätä liigakarsintaa ei pelattaisi, meillä ei myöskään olisi liigakarsinnan voittajaa, joka on oikeutettu sarjapaikkaan ensi vuodeksi. Sen jälkeen sarjan täydentäminen menisi täydennysmenettelyn kautta. Tässä tietyllä tavalla turvataan sekä Kobrien että HBA:n oikeudet ensi kauden sarjapaikkaan, myös kilpailujohtajana toimiva Westerholm selventää.

Säännöt menevät niin, että paikkaan Korisliigassa ensi kaudelle ovat oikeutettuja tämän kauden kymmenen parasta liigajoukkuetta, Divari A:n finaalien voittaja sekä liigakarsinnan voittaja. Jos joku luopuu sarjapaikastaan, liigakarsinnat hävinnyt joukkue on ensimmäinen, joka voi sarjapaikkaa hakea.

– Nämä ovat tämän kauden säännöt ja näillä mennään kausi loppuun. Ensi kaudeksi mietitään, voidaanko tuota kohtaa jotenkin parantaa tai selkeyttää, Westerholm sanoo.

Hieno mahdollisuus HBA-Märskyn nuorille

Kobrien manageri Turja painottaa, että seuralle on tärkeää säilyttää sarjapaikka nimenomaan pelaamalla.

– On ollut motivointiongelmia joukkueen kanssa. Olemme yrittäneet sanoa, että karsinnat pitää voittaa, jotta liigapaikka on meidän. Piste.

Kritiikkiä liiton suuntaan Turja lähettää enemmän otteluohjelmasta kuin sarjajärjestelmästä. Kobrat on joutunut odottamaan runkosarjan päätöksen jälkeen kaksi viikkoa, että pääsisi päättämään kautensa liigakarsinnoissa.

– On vähän jännää, että Korisliigassa oli yksitoista joukkuetta, joista enää viisi pelaa. Sieltä on jäänyt pudotuspelijoukkueita kesälomille jo aikaa sitten.

HBA-Märskyn päävalmentaja Koskelaisen mukaan keskiviikkona alkavat karsintapelit ovat joukkueelle kaikkea muuta kuin merkityksettömät.

Lukioikäisistä nuorista lahjakkuuksista koostuvalle HBA:lle ottelusarja on uudenlainen mittari.

– Voidaan ajatella, että tässä on meidän nuorille pelaajille mahdollisuus testata omaa osaamistaan maan pääsarjatason joukkuetta vastaan, Koskelainen sanoo.

Korisliigan liigakarsinnat alkavat keskiviikkona Lapuan urheilutalolla. Paras kolmesta -systeemillä pelattavan sarjan muut ottelupäivät ovat perjantai 20.4. ja sunnuntai 22.4.