Suora

  • Kuinka nurkkapatriootteja suomenruotsalaiset ovat?
  • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 21.2.
  • Hiihdon MM, sprintin karsinnat
  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
  • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 21.2.
  • Hiihdon MM, sprinttifinaalit

Suomalaisten menestyslaji haluaa olympialaisiin, päätös tulee kesäkuussa: "Laji on levinnyt, kuten jääkiekko"

Maailmanmestari Marigold IceUnityn mitalikahveja vietettiin tiistaina. Maailman parhaiden muodostelmaluistelijoiden unelmana ovat olympialaiset.

taitoluistelu
Marigold IceUnity
Marigold IceUnity voitti MM-kultaa Tukholmassa.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Muodostelmaluistelun maailmanmestaruuden voittanutta Marigold IceUnitya juhlistettiin tiistaina Helsingissä. Marigold voitti MM-kultaa toissa lauantaina Tukholmassa.

Joukkueen kapteeni Camilla Sundgrenin mukaan muistot Tukholmasta ovat erityisen hyviä, kun paikalle oli saapunut runsaasti suomalaiskannattajia. Tunnelma oli katossa, kun Marigold nousi lyhytohjelman kolmannelta sijalta maailmanmestariksi onnistuneen vapaaohjelman ansiosta.

– Onhan se tietenkin kaikkien muodostelmaluistelijoiden unelma päästä senioreissa MM-kisoihin ja vielä voittaa, Sundgren sanoi.

Muodostelmaluistelun taso on Suomessa kova. Marigold voitti tänä vuonna SM-kultaa, mutta Helsinki Rockettes antoi kovan vastuksen. Suomen mestari on lähes automaattisesti suosikki myös maailmanmestariksi.

– Suomessa on kova kilpailu, mikä valmistaa superhyvin näihin MM-kisoihin. Ilman Suomen kovaa kilpailua MM-kisat saattaisivat jännittää tai yleisön pauhu voisi yllättää, Sundgren sanoi.

Ensi vuonna MM-mitaleista taistellaan kotikisoissa. Maailmanmestaruus antaa Sundgrenin mukaan hyvän pohjan, kun kotikisoja varten aletaan harjoitella ensi viikolla.

Olympialajiksi?

Muodostelmaluistelu on halunnut jo pitkään olympialajiksi. Pyeongchangin talvikisojen kohdalla haave ei vielä toteutunut, mutta nyt odotellaan päätöstä Pekingin vuoden 2022 kisojen suhteen. Päätöksen on määrä tulla kesäkuussa.

– Muodostelmaluistelu toisi paljon lisää naisurheilijoita, joita sinne kaivataan. Tällä hetkellä se prosentti on noin 41, niin muodostelmaluistelu voisi kasvattaa sen yli 43 prosenttiin, Sundgren kertoi.

Ongelmana on, että muodostelmaluistelun joukkueiden koot ovat suuria, mikä tarkoittaa, että majoituskapasiteetit joutuisivat koville, jos olympialaisten urheilijamäärää alettaisiin kasvattaa.

– Juuri se, että meitä on aika paljon, on haasteena. Heillä on kiintiö, kuinka paljon urheilijoita sinne halutaan. Se on ehkä suurin haaste, Sundgren sanoo.

Taitoluisteluliiton puheenjohtajan Laura Raition arvion mukaan muodostelmaluistelu otetaan mukaan olympialaisiin noin 50 prosentin todennäköisyydellä.

– Laji on levinnyt, kuten jääkiekko on levinnyt. Siellä, missä on jäähalleja ja joukkueurheilua, on hyvin paljon muodostelmaluistelua. Tällä hetkellä yli 20 maassa on senioritason joukkueita ja taso on noussut. Sinänsä ainesta on olympialajiksi oikein hyvin, Raitio sanoi.

Jos Pekingin kohdalla muodostelmaluistelulle punaista valoa, laji ei luovuta. Sundgren ja Raitio toteavat molemmat, että sitten jatketaan taistelua vuoden 2026 olympialaisia ajatellen.

Marigold IceUnity
Marigold IceUnityn joukkue mitalikahveilla tiistaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

Sundgrenia ja Raitiota haastatteli Alf Strömberg.

Suosittelemme

Tuoreimmat