Terästäytyykö Tappara? – "Päästään näyttämään isännän elkeitä"

Hakametsän ahtaammassa askissa Kärppien tila käy vähiin.

Jukka Peltola, Tapparan kapteeni Kuva: AOP

Joko Tappara herää torstaina kotikaukalossaan pelaamaan liigafinaalien ja viime vuosien mestaruuksiensa arvoista jääkiekkoa? Kysymys askarruttaa varsinkin Tampereella.

Kahden viime kauden Suomen mestarilla ei ole varaa yhtä aneemiseen pelailuun kuin tiistain avauksessa.

Oulussa Kärppien vieraana Tappara oli paria ensimmäistä peliminuuttia lukuun ottamatta jäässä. Se näytti antavan liikkuvammalle Kärpille pelin avaimet suosiolla.

Vaikka Tapparan vahvuudet eivät koskaan ole olleet härskissä taklauspelissä, kotijäällään se ei taatusti käännä toista poskea. Kärpät ei Tampereen Hakametsässä saa milliäkään ilmaiseksi.

- Päästään kotihallissa näyttämään isännän elkeitä, Tapparan kapteeni Jukka Peltola suunnittelee.

Hakametsän hallin kaukalossa (60x28 metriä) on tilaa 60 neliömetriä Oulun Raksilaa (60x29) vähemmän. Se on neliöitä väljän kaksion verran, joten ahtaammassa askissa laidat ryskyvät kovempaa kuin tiistaina.

Tunnetta tarvitaan

Kun kotijoukkue saa finaaleissa myötätuulta taakseen, myös kotiyleisön kannustus kantaa eteenpäin.

- Pelitaktisesti kotiedulla ei ole juuri merkitystä, mutta tunnepuolella kotijäällä pelaaminen on huikea juttu, Kärppien päävalmentaja Mikko Manner kertoo.

Tiistain ottelu oli kärjistetyimmillään jopa tylsä. Näkemys on toisaalta naiivi: tuloksen tekijöillä eli SM-loppuottelijoilla ei ole velvoitetta viihdyttää katsojia.

Tunnetta tihkuu kaukaloon ennemmin tai myöhemmin.

- Taistelupareja alkaa löytyä, kun samat jätkät kohtaavat kulmaväännöissä yhä useammin, Kärppien puolustaja Miika Koivisto uskoo.

0-2-sillasta hankala nousta

Tilastot tukevat sitä, että Tapparan on oltava toisessa loppuottelussa hereillä alusta lähtien.

Liigan historiassa pelatuista paras seitsemästä (4 voitolla mestariksi) -finaalisarjoista kahdeksassa sarjassa jompikumpi on voittanut kaksi ensimmäistä loppuottelua peräkkäin.

Ottelusarjassa 2-0-johdon ottanut joukkue on aina yhtä poikkeusta lukuun ottamatta edennyt lopulta Suomen mestariksi. Vain KalPa hyytyi viime kauden finaaleissa 2-0-johdosta hopealle - Tapparaa vastaan.

Lue myös: