Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Kärppien ykkösmaalivahti on jäänyt hämmentävästi ilman NHL-varausta, vaikka torjui Pikkuleijonat MM-hopealle – vaikeudet kasvattivat Veini Vehviläisestä Tapparan tähdet nollanneen sankarin

Maalivahtivalmentaja Aki Näykin mukaan siirto Kärppiin on parasta, mitä Veini Vehviläisen uralle on tapahtunut. Tämän kauden menestystarina kertoo, miksi.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Veini Vehviläinen
Vastoinkäymiset ovat tuoneet Veini Vehviläisen siihen pisteeseen, missä hän on nyt.Tomi Hänninen

Pukukopissa istui äärimmäisen pettynyt nuorimies. Hän oli torjunut Yhdysvaltojen hyökkääjien laukauksia toisensa perään MM-loppuottelussa. Torjuntoja kertyi yhteensä 60, mutta sekään ei riittänyt. Yhdysvallat vei maailmanmestaruuden 2–1, todellinen sensaatio oli niin lähellä. Nuori maalivahti oli kaukalon paras pelaaja, mutta se ei lämmittänyt yhtään.

Veini Vehviläinen nousi kiekkokansan tietoisuuteen keväällä 2015 alle 18-vuotiaiden MM-finaalissa, jossa hän yritti yksin kaataa Yhdysvallat. Jyväskyläläislähtöinen maalivahti valittiin turnauksen tähdistökentälliseen, johon kuului myös muuan Patrik Laine. Valinta tuntui tuolloin yhdentekevältä, mutta nyt sitä voi jo muistella hyvin mielin.

Meni kolme vuotta ennen kuin Vehviläinen pääsi uudelleen pelaamaan finaalissa. Tällä kertaa kyseessä oli miesten SM-finaali, jossa Vehviläinen, 21, Kärppien maalilla nollasi Tapparan tähtihyökkääjät. Nuoren miehen päätä ei huimannut, kun Kärpät nappasi ensimmäisen kiinnityksen Suomen mestaruuteen tämän viikon tiistaina. Vehviläinen teki oululaisten maalilla eleetöntä työtä, hänen olemuksensa huokui rauhallisuutta.

– Ihan samanlaista suoritusta se kysyy kuin muissakin peleissä. Yritän vaikuttaa niihin asioihin, mihin voi vaikuttaa, Vehviläinen sanoo Yle Urheilulle.

Elämänsä vireessä oleva maalivahti esiintyy yleisölle seuraavan kerran tänään torstaina Tampereella, kun hän yrittää jälleen päästä Kristian Kuuselan, Henrik Haapalan ja kumppanien painajaisiin torjunnoillaan. Vehviläinen pelaa juuri nyt sillä tasolla, mitä häneltä on odotettu. Tänne on tultu kuitenkin pitkä matka vuoden 2015 MM-finaalista.

Vastoinkäymiset ovat kasvattaneet Veiniä erittäin paljon ja tuoneet hänet siihen pisteeseen, missä hän on nyt.

Aki Näykki

Hukkareissu Floridaan oli kova pettymys

Heti alkuun on sanottava, että maalivahdit harvoin nousevat SM-liigassa tähdiksi alle parikymppisinä, jos kyseessä ei ole Kari Lehtosen kaltainen poikkeuslahjakkuus. Vehviläinen on siinä mielessä ihan aikataulussa. Vastoinkäymisiä hänen urallaan on silti riittänyt viime vuosien aikana.

Veini Vehviläinen
Veini Vehviläisellä on maajoukkueesta hyviä ja huonoja muistoja.AOP

Ensimmäinen tuli kesällä 2015. Alle 18-vuotiaiden MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittu maalivahti matkusti suurin odotuksin NHL:n varaustilaisuuteen Floridaan. Muutaman seuran kanssa oli käyty keskusteluita, NHL-varausta odotettiin. Ei ihan ensimmäisten joukossa, mutta jossain vaiheessa kuitenkin.

Järkytys oli kova, kun pelaaja toisensa jälkeen varattiin, mutta Vehviläisen nimeä ei kuulunut. JYPin junioreissa Vehviläisen varjoon jäänyt Markus Ruusukin napattiin Dallas Starsiin kuudennella kierroksella, mikä hämmästytti monia.

– Varausta ei tullut, vaikka sitä kaikki odottivat. Se oli Veinille kova pettymys ja ehkä siinä hetki meni sitä märehtiessä, Vehviläistä nuorten maajoukkueissa valmentanut maalivahtivalmentaja Aki Näykki muisteli Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

On vaikea sanoa, miksi NHL-seurat jättivät Vehviläisen varaamatta. Ehkä pieni koko (184 cm) säikäytti osan joukkueista, ehkä kykyjenetsijät eivät nähneet hänen maksimipotentiaalinsa olevan NHL:n huipulla, vaikka 18-vuotiaissa kiekko oli tarttunut.

Vehviläinen jatkoi nöyrää työntekoa, pääsi pelaamaan SM-liigassa ja pelasi kaiken lisäksi hyvin. JYPissä tulleen vastuun myötä hän sai ykkösmaalivahdin paikan Nuorten Leijonien joukkueessa alle 20-vuotiaiden MM-kotikisoihin. Ailahtelevaisesti pelannut Vehviläinen menetti roolin kesken turnauksen Kaapo Kähköselle, joka torjui Suomen maailmanmestaruuteen.

Vehviläinen oli muuttunut puolessa vuodessa sensaatiovahdista molariksi, jonka "pää ei kestä kovissa paikoissa".

– En tiedä, kiinnostaako minua hirveästi tuollaiset puheet. Kuuntelen palautetta sellaisilta kavereilta, joiden kanssa tehdään töitä, Vehviläinen kuittaa.

Veini Vehviläinen
Maailman yksinäisin mies. Veini Vehviläinen on vaihdettu pois maalilta kesken MM-puolivälierän Kanadaa vastaan.AOP

Pari heikkoa pudotuspeliottelua JYP-paidassa seuraavana keväänä, ja tällainen maine oli juurtunut entistä syvemmälle kiekkofanien mieliin. Se on hieman erikoista, koska Vehviläisen kanssa vuosien varrella työskennelleet valmentajat ovat sitä mieltä, että hänen kanttinsa kestää kovissa paikoissa.

– Hän on hiljaisempi tyyppi ja keskittynyt suoritukseen. Kova lataamaan itseään peleihin, Näykki sanoi.

– Hänen vahvuutensa on periksiantamaton luonne. Kovissa paikoissa hän paneutuu asioihin, pystyy keskittymään hyvin ja saamaan itsestään parhaan suorituksen illasta toiseen, Kärppien maalivahtivalmentaja Ari Hilli totesi Yle Puheelle.

Siirto Kärppiin parasta, mitä uralla on tapahtunut

Kesällä 2016 NHL-varausta jälleen varovaisesti odoteltiin, mutta sitä ei kuulunut. Sen jälkeen koko asiasta ei ole juuri puhuttu.

– Vastoinkäymiset ovat kasvattaneet Veiniä erittäin paljon ja tuoneet hänet siihen pisteeseen, missä hän on nyt, Näykki tiivisti.

– Puolitoista vuotta sitten se lamppu syttyi toden teolla ja se pettymys muuttui enemmän sellaiseksi näytönhaluksi.

Olen aina tiennyt, että minulla on taitoa ja varaa kehittyä.

Veini Vehviläinen

Syksyllä 2016 Vehviläinen kantoi JYPissä saamansa vähän vastuun hyvin. Hän sai toisen mahdollisuuden Nuorten Leijonien maalivahtina vuodenvaihteen MM-kisoissa. Ennen turnausta Vehviläinen sanoi Ylen haastattelussa, että "olisihan se mestaruus kiva kokea maaliltakin". Montrealin reissusta tuli kuitenkin kauhuelokuva.

Hallitsevan maailmanmestarin peli oli ensimmäisestä vaihdosta asti umpisolmussa, joten päävalmentaja Jukka Rautakorpi sai potkut kesken turnauksen. Suomi joutui karsintasarjaan, mutta maalivahteja valmentanut Näykki muistuttaa, ettei se mennyt Vehviläisen piikkiin.

– Veini pelasi niissä kisoissa hyvin, vaikka emme pärjänneet. Sen jälkeen kävi onni onnettomuudessa ja hän pääsi meille Vaasaan pelaamaan.

Veini Vehviläinen
Nuoren maalivahdin fokus on pysynyt olennaisessa.Tomi Hänninen

JYP oli hankkinut nuorten kisojen ajaksi Vehviläisen tuuraajaksi Juho Olkinuoran, joka torjui niin hyvin, että hänet haluttiin pitää Jyväskylässä. Vehviläinen lainattiin Sportiin, jossa peliaikaa oli luvassa. Näykin valmennuksessa hän pelasi erinomaisen loppukauden, mikä toi hänelle sopimuksen Kärppiin.

– Se on parasta, mitä Veinin uralle on tapahtunut, että hän pääsi Kärppiin Hillin valmennukseen ja Jussi Rynnäksen aisapariksi, Näykki sanoi.

Pikavauhdilla SM-liigan tähdeksi

Viime kesänä oli aika panna fysiikka viimeisen päälle kuntoon. Kärppiin saapui maalivahti, jonka fysiikassa oli SM-liigatasolle pieniä puutteita. Siihen vaikutti, ettei Vehviläinen ollut pystynyt pariin vuoteen vetämään kunnon harjoituskesää pienten vammojen takia.

– Tänä päivänä huippu-urheilijat rakentavat sitä fysiikkaa koko ajan. Hän on paneutunut siihen ja tehnyt hyvin hommia asian parantamiseksi, mikä näkyy hänen pelissään ja kasvaneena itseluottamuksena, Hilli kertoi.

Tällä hetkellä Kärppien maalilla huhkii mies, jonka jaloista ja keskivartalosta löytyy aivan eri määrä voimaa kuin vuosi sitten. Vehviläinen on jo pari kertaa kevään aikana sanonut, että hän on saanut itsestään kaiken mahdollisen irti. Se tuntuu hyvältä vaikeiden vuosien jälkeen.

– Olen nuori kaveri ja se on hyvä, että saa kokemuksia ja pelejä alle. Rutiinitaso kasvaa ja sieltä se suoritustasaisuuskin sitten tulee, Vehviläinen sanoo ja viittaa aikaisempien kausien ailahteluihin.

Veini Vehviläinen
Veini Vehviläinen elementissään. Tässä hän nappaa kiekon haltuunsa SM-liigan 1. loppuottelussa.AOP

Vielä syksyllä harva uskoi, että parikymppinen Vehviläinen pystyisi syrjäyttämään kokeneen Jussi Rynnäksen, 30, Kärppien ykkösmaalivahdin paikalta. Rynnäksen ansioluettelosta löytyy muun muassa Suomen mestaruus ja viisi NHL-ottelua.

Runkosarjassa kaksikko jakoi torjuntavastuun melko tasaisesti, mutta pudotuspeleissä Vehviläinen on noussut selkeäksi ykköseksi. Rynnäs päästi Ässät-sarjan toisessa ottelussa kolme maalia avauserässä, minkä jälkeen häntä ei ole nähty Kärppien tolppien välissä.

– Tämä vahvistaa uskoa omaan tekemiseen. Olen aina tiennyt, että minulla on taitoa ja varaa kehittyä. Tämä on itselle hyvä signaali, kun tiedän, että oikeita asioita on tehty. On tämä myös palkinto siitä työstä, Vehviläinen sanoo.

Harva maalivahti nousee huipulle 21-vuotiaana, mutta Vehviläinen on nyt valmis torjumaan joukkueensa Suomen mestaruuteen. Ehkä hän saa tietää, miltä se mestaruuden voittaminen tuntuu pelaavana maalivahtina.

Voi toki olla, että tänäkin keväänä Tappara-sarjan jälkeen pukukopista löytyy pettynyt nuorimies. Jos niin käy, Vehviläinen on osoittanut, ettei sellainen häntä lannista.

Tappara ja Kärpät kohtaavat SM-liigan 2. loppuottelussa tänään torstaina Tampereen Hakametsässä. Yle Puhe välittää tunnelmat paikan päältä kello 18.02 alkaen.

Lue myös:

Kommentti: Sula, Veini, sula! Ei sulanut, vaikka yhden imuroikin – Veini Vehviläisestä on kasvanut voittaja, mikä kuvastaa koko Kärppien joukkueen tarinaa

Kärpät voitti SM-liigan ensimmäisen loppuottelun – Julius Junttila kaukalon kuningas

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat