Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Kilpailukielto sai Johaugin ajattelemaan asioita eri perspektiivistä – "Elämä jatkuu, vaikka ei seisokaan korkeimmalla palkintokorokkeella"

Therese Johaugin puolentoista vuoden mittainen painajainen, joka alkoi kielletyä ainetta sisältäneestä lääkevoiteesta, päättyi keskiviikkona. Torstaina Norjan kilpailukiellosta vapautunut hiihtäjä asteli jälleen median eteen, mutta tällä kertaa varsin helpottuneen oloisena.

hiihto
Therese Johaug
Therese JohaugAFP / Lehtikuva

Therese Johaugin lehdistötilaisuuteen on saapunut paljon mediaa. Etupäässä Norjasta, mutta myös ruotsalaisia toimittajia on paikalla. Sponsorit, joista osa on myös Norjan hiihtoliiton yhteistyökumppaneita, ovat hyvin näkyvillä. Johaug saapuu paikalle leveästi hymyillen, verryttelytakki täynnä mainoksia.

Kamerat räpsivät satoja kuvia ja televisiokamerat hänen liikkeitään. Johaug laskee vaaleanpunaisen tietokoneensa pöydälle, hän on kirjoittanut puheensa valmiiksi.

Johaugin manageri Jörn Ernst avaa tilaisuuden ja puhuu pitkään. Viimeisimpänä hän kiittää mediaa hyvästä yhteistyöstä tänä 18 kuukauden aikana. Tämän jälkeen hän antaa puheenvuoron tilaisuuden tärkeimmälle henkilölle.

- No niin, Therese. Vihdoinkin, Ernst toteaa.

- Kyllä. Vihdoinkin voin istua tässä ja hymyillä, Johaug sanoo.

Johaug kertoo odottaneensa tätä hetkeä pitkään. Sitä, että hän saa pitää lehdistötilaisuuden kilpailukiellosta vapautuneena urheilijana. Viimeiset 18 kuukautta ovat olleet hänelle raskaita ja hän on vuodattanut paljon kyyneleitä. Siksi Johaug sanookin olevansa nyt ylpeä, että hän on selvinnyt tästä.

- Minulla on ollut kova motivaatio palata takaisin ja iso unelma, että pääsisin takaisin palkintopallille, Johaug sanoo ja herkistyy.

Norjalaishiihtäjä jakaa kiitosta häntä tukeneille. Vanhemmilleen, Karstein-veljelleen, poikaystävälleen Nils Jakob Hoffille, valmentajalleen Pål Gunnar Mikkelsplassille, manageri Ernstille, sponsoreille, Norjan kansalle, Norjan hiihtoliitolle, naisten joukkueelle ja ennen kaikkea Marit Björgenille. Björgenin tuesta kiittäminen saa Johaugin purskahtamaan itkuun. Salamavalot räiskyvät.

- Minun ei pitänyt itkeä! hän huudahtaa.

Johaug myöntää, että hän oli jo lopettamassa uransa, kun hän lomaili poikaystävänsä kanssa lokakuussa Floridassa. Tuolloin hän taisteli löytääkseen motivaationsa ja oli varma, ettei kilpailisi enää. Poikaystävä kehotti tekemään päätöksen vasta sitten, kun Johaug ei olisi henkisesti enää yhtä uupunut. Nyt hänellä riittääkin motivaatiota jatkaa vaikka useita vuosia.

Johaugin mukaan hänellä on ollut nyt aikaa ajatella asioita. Hän sanoo tietävänsä, että kilpailukieltoon johtanut tapahtuma oli hänen vastuullaan.

- Olen ottanut henkilökohtaisen vastuun tästä, kärsinyt sen seurauksista ja nyt pääsen takaisin.

Paluu kilpahiihdon huipulle ei ole itsestäänselvää ja Johaug tietää, ettei ole takuita siitä, että se onnistuu. Mutta hän haluaa yrittää. Vaikka Björgen on lopettanut uransa, löytyy tilalle yhä useampia yrittäjiä.

Johaug sanoo ehtineensä ajatella paljon asioita viimeisen puolentoista vuoden aikana. Johaugin mahdollisuudet saavuttaa olympiakulta Pyeongchangista kaatui kilpailukieltoon, mutta olympiakulta ei hänen mielestään merkitse kaikkea. Tärkeintä on, että hän saa taas kilpailla.

- Kun ei ole kilpaillut kahteen vuoteen, saa toisenlaisen perspektiivin tähän. Elämä jatkuu, vaikka ei seisokaan korkeimmalla palkintokorokkeella, Johaug sanoo ja vakuuttaa, että hänelle on tärkeintä olla terve ja se, että hänen läheisensä ovat hänen lähellään.

Valmentajansa Mikkelsplassin mukaan Johaug on edelleen loistavassa kunnossa ja voi hyvinkin taistella ensi kauden Seefeldin MM-kisoissa maailman parhaiden kanssa mitaleista. Mutta pystyykö Johaug täyttämään Björgenin jättämän aukon? Ja ottaako hän joukkueessa johtajan aseman? Tähän Johaug ei pysty vastaamaan.

- Minulle on tärkeintä päästä ensin joukkueeseen, hän nauraa.

Kiitettyään vielä kerran Norjan kansalta saamastaan tuesta, lahjoista ja kannustuskirjeistä Johaug sulkee helpottuneena tietokoneensa. Manageri taputtaa häntä olkapäälle ja saa Johaugin nauramaan. Edessä on vielä muutama henkilökohtainen haastattelu asian tiimoilta, mutta sen jälkeen Johaug pystyy keskittymään olennaiseen eli harjoitteluun ja seuraavaan kauteen valmistautumiseen.

Lue myös:

Johaug on tänään vapaa kilpailemaan – läheisten mukaan kilpailukielto on muuttanut häntä

Johaug vapautuu dopingpannastaan - "yhtä hyvä tai parempi kuin ennen"

Johaugin viimeinen takaportti olympialaisiin lyötiin kiinni: ”Se olisi vain resurssien tuhlausta”

Johaug saa kärynkin jälkeen tukirahaa Norjan liitolta – Suomessa vastaavaa ei voisi käydä

Norjan liitto jatkaa rahatukeaan Johaugille dopingtuomiosta huolimatta – myös oikeuskuluja maksettavana yli 80 000 euroa

Johaug murtui CAS:n päätöksestä – "Käsittämätön tuomio"

Johaugin doping-saaga – näin tapaus on edennyt

Lähteet: NRK:n materiaali tiedotustilaisuudesta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat