Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Atalanta - Lazio
  • Urheiluruutu

Lippo Pesis jätti maksamatta palkkoja, vakuutuksia ja veroja – Miksi velkainen seura sai pitää paikkansa Superpesiksessä?

Lippo Pesis lähtee sunnuntaina käynnistyvään Superpesiskauteen katastrofaalisen valtava velkataakka selässään. Pesäpalloliitto kertoo Yle Urheilulle muuttavansa järjestelmänsä ensi syksystä niin, että lisenssit tulevalle kaudelle myönnetään jatkossa loka-marraskuussa.

pesäpallo
Markku Hylkilä.
Ville Honkonen

Tulevana sunnuntaina käynnistyvää miesten Superpesis-kautta varjostaa epävarmuus seurojen taloudesta.

Eniten harmaita hiuksia on aiheuttanut Lippo Pesis, joka on taiteillut taloutensa kanssa huonolla menestyksellä pitkään ja on kauden käynnistymisen kynnyksellä korviaan myöten veloissa.

Seura jätti syksyn 2016 ja syksyn 2017 välisenä aikana kalleimpien pelaajien lakisääteiset vakuutusmaksut hoitamatta. Urheijaturva vakuuttaa pelaajat mahdollisten loukkaantumisten varalta. Lipon puheenjohtajan Kari Helasen mukaan kyse on vakuutusten kohdalla ollut inhimillisestä erehdyksestä.

– Se on epähuomiossa jäänyt maksamatta. Uutta laskua ei tullut, koska edellisen vuoden maksusta oli yksi erä jäänyt maksamatta.

Seuran useat pelaajat jäivät lisäksi viime kaudella ilman palkkaa. Puheenjohtaja Helanen lupasi viime syksynä Kalevan haastattelussa, (siirryt toiseen palveluun) että Lippo hoitaa rästissä olevat palkat ennen uuden kauden alkua.

Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, joten pelaajat ovat joutuneet hakemaan maksamattomia palkkoja Palkkaturvan kautta, jotkut oikeusteitse. Palkkaturvan kautta on haettu kaikkiaan 33 000 euroa. Hakemuksia sinne on tullut 14, joista yksi on vielä ratkaisematta.

– Osan pelaajapalkoista pystyimme maksamaan, mutta sitten kun kausi päättyi emme saaneet heti uusia sopimuksia yhteistyökummpaneiden kanssa. Ei ollut rahaa mistä maksaa. Meillä oli siinä myös edellisvuoden rästejä ja kun niitä piti maksaa pois, niin ne söivät pelaajille meneviä palkkoja, Helanen sanoo.

Oulun Lipon Ari Lankinen lyö
Lehtikuva

Lipolla useita kymmeniä tuhansia ulosotossa

Yle Urheilun Ulosottovirastosta ennen pääsiäistä tilaamista tiedoista selviää, että Lipolla on vireillä kaikkiaan 28 ulosottoasiaa. Näistä 16 on vireillä Verohallinnon kanssa.

Ulosottorekisterin mukaan ulosotossa oleva summa on yli 53 000 euroa. Suurin osa summasta on verovelkaa, yhteensä noin 35 000 euroa. Tästä on seuran johdon mukaan tehty verottajan kanssa maksusuunnitelma.

– Sitä lyhennetään kuukausittain pari tonnia kuussa. Puolitoista, kaksi vuotta, niin se on maksettu, Helanen laskee.

Lipolla on myös rästissä Oulun kaupungille 20 000 euroa kenttämaksuja. Liitto antoi Lipolle lisäaikaa asian hoitamiseen niin, että kaikkien velvoitteiden kaupungille pitäisi olla kuitattuna huhtikuun aikana. Oulun kaupungin liikuntavirastosta kuitenkin kerrotaan, ettei Lippo ole maksanut rästejä vieläkään pois.

– Rästejä ei ole hoidettu. Tarkkaa päivämäärää maksuaikataululle emme ole seuran kanssa sopineet, mutta heti kun kaikki rästit on suoritettu, niin Raksilan pesäpallostadionin portit aukeavat Lipolle. Siihen asti ne pysyvät visusti kiinni, toteaa Oulun kaupungin liikuntalaitospäällikkö Matti Rautio.

Me maksamme kenttämaksun pois huhtikuun loppuun mennessä ja pojat pääsevät aloittamaan sarjakauden kotona toukokuun puolivälissä.

Kari Helanen, puheenjohtaja, Oulun Lippo Pesis ry

Rautio ei osaa sanoa, mikä seuran kohtalo on, jos se ei hoida kenttäasiaa kuntoon.

– En tiedä, tippuuko joukkue sitten sarjasta vai miten siinä käy.

Helanen sanoo seuran kyllä hoitavan asian kuntoon.

– Me maksamme kenttämaksun pois huhtikuun loppuun mennessä ja pojat pääsevät aloittamaan sarjakauden kotona toukokuun puolivälissä.

Maksuhäiriömerkintöjä seuralla on Kalevan mukaan noin 70 000 euron edestä (siirryt toiseen palveluun).

Kysymys kuuluukin, miten näin korviaan myöten veloissa oleva seura sai lisenssin tulevalle kaudelle Superpesikseen? Jyväskylän Kiri jäi ilman superpesislisenssiä kaudelle 2016-2017, kun Superpesiksen hallitus katsoi tuolloin yksimielisesti, ettei sillä ole taloudellisia edellytyksiä pääsarjassa pelaamiseen.

Ari Lankinen tuulettaa kaudella 2017
Lehtikuva

Kova taloudellinen tulos yhtenä lisenssin ehtona

Pesäpalloliitto päätti omien sanojensa mukaan pitkän ja vakavan harkinnan jälkeen maaliskuun loppupuolella (siirryt toiseen palveluun), että se myöntää Lipolle superpesislisenssin.

Liiton puheenjohtaja Ossi Savolainen sanoo, ettei liitto ole ollut tarpeeksi hereillä ja tietoinen Lipon vaikeuksista. Savolaisen mukaan Lipon pudottaminen tässä vaiheessa kautta ei myöskään olisi ollut hyvä vaihtoehto.

– Uskon, että olisi ollut monien ihmisten ja yritysten kannalta paljon huonompi ratkaisu, jos olisimme tehneet ratkaisun, ettei Lippo pelaa tällä kaudella Superpesistä. Kaikki olisivat jääneet nuolemaan näppejään ja se olisi aiheuttanut harmia niin monelle ihmiselle. Nythän tämä mahdollistaa sen, että ne joilla on Lipolta taloudellisia saatavia, voivat niitä saada.

Miesten superpesiksen suurimpana kaupunkina Oululla on suuri merkitys pääsarjan kiinnostavuudelle. Savolainen myöntää, että Lipon jääminen Superpesiksen ulkopuolelle olisi tuonut myös omat ongelmansa sarjajärjestelmälle.

– Olisimme joutuneet miettimään, miten tehdään uusi sarjajärjestelmä tässä vaiheessa kautta ja miten se olisi vaikuttanut tähän tulevaan kesään.

Ei siellä aivan kaikki ollut kohdallaan. Esimerkiksi tulopuoli ei ollut aivan realistinen ja sitä olemme joutuneet muuttamaan.

Ossi Savolainen, puheenjohtaja, Suomen Pesäpalloliitto ry

Liitto asetti Lipon lisenssille tiukat ehdot. Kevään aikana seuran on pitänyt solmia annettujen euromäärien edestä yhteistyösopimuksia.

Helmikuun puoliväliin mennessä Lippo Pesiksellä tuli olla 150 000 euron arvosta yhteistyökumppaneita. Maaliskuussa sopimuksia piti olla 250 000 euron arvosta ja huhtikuun puoliväliin mennessä kumppaneiden kanssa tehtyjen sopimusten arvon piti nousta 350 000 euroon.

Näiden ehtojen lisäksi Lipon pitää tehdä tältä kaudelta vähintään 50 000 euron positiivinen tulos, jos se haluaa jatkaa uraansa Superpesistasolla. Muuten se liiton uhkauksen mukaan putoaa kylmästi syksyllä Ykköspesikseen.

– Positiivinen tulos tästä kaudesta tulee. Liiton asettama tavoite on kovan työn takana. Liiton armoilla me tässä täysin ollaan. Jos me pelillisesti säilytään sarjassa, mutta tulos on vaikka 40 000 euroa, niin liitto päättää saadaanko me jatkaa Superpesiksessä, Helanen sanoo.

Meillä on nyt nuori joukkue, joka ei ole pelkästään ole sen rahan perässä.

Kari Helanen, puheenjohtaja, Oulun Lippo Pesis ry

Tuloksen aikaansaamista, kuten myös Lipon taloudenpitoa ylipäätään seurataan Pesäpalloliitossa. Puheenjohtaja Savolainen kertoo, että hän on itse henkilökohtaisesti käynyt läpi muun muassa Lipon tämän kauden talousarviota punakynän kanssa.

– Ei siellä aivan kaikki ollut kohdallaan. Esimerkiksi tulopuoli ei ollut aivan realistinen ja sitä olemme joutuneet muuttamaan.

Menopuolen kohdalla Lippo hakee säästöjä muun muassa pelaajabudjetin kautta. Avainpelaajaksi täksi kaudeksi hankittu Ville Posti jätti joukkueen jo ennen kauden alkua (siirryt toiseen palveluun). Säästöjen haku oli Kalevan mukaan yksi tekijä Postin lähdössä Oulusta.

– Meillä on nyt nuori joukkue, joka ei ole pelkästään rahan perässä, Helanen sanoo.

Kiusallinen startti liitolle kauteen

Liitto haluaa kaikin tavoin välttyä tämän kevään kaltaiselta nololta tilanteelta tulevaisuudessa. Se aikoo muun muassa palkata henkilön, joka auttaa seuroja taloudenpidon kanssa.

– Lähtökohta on, että meillä olisi ensi vuoden talousarviossa henkilö, joka pystyy tukemaan ja neuvomaan Superpesisseuroja talouspuolen kehittämisessä. Pesäpalloliiton tehtävä on myös tukea seuroja, sanoo puheenjohtaja Ossi Savolainen.

Järjestelmänsä se aikoo muuttaa ensi syksystä alkaen. Esimerkiksi lisenssit tulevalle kaudelle myönnetään jo syksyllä.

– Me tulemme myöntämään lisenssit tulevasta sarjakaudesta loka-marraskuussa. Lisäksi perustetaan työryhmä, joka arvioi useamman kerran vuodessa seurojen taloudellista kykyä selviytyä kuluvasta ja tulevista vuosista, toteaa Savolainen.

Lisäksi Pesäpalloliitto haluaa seuroilta kirjallisen lupauksen talousseurannan valvonnasta.

Yle Urheilun liitolta saaman sopimusluonnoksen mukaan tarkoitus on varmistaa, että superpesistä pelataan terveellä taloudellisella pohjalla ja että siihen osallistuvat toimijat täyttävät toimintaan liittyvät taloudelliset velvoitteensa.

Miesten superpesiksen lisäksi sopimusta käytetään myös naisten superpesiksessä sekä Ykköspesiksessä. Sopimuspohja on nyt seurojen kommentoitavana.

– Tulemme kirjoittamaan sopimuksen seurojen kanssa joka vuosi ja varmistamaan, että kriteerit tulevat täyttymään, Savolainen sanoo.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat