1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Hjallis Harkimo pelasti Jokerit "varmalta" tuholta ja kasvatti perheyrityksestä miljoonabisneksen – villin visionäärin hurjista suunnitelmista vain osa toteutui

Ainakin näistä asioista Harry "Hjallis" Harkimon 27 vuoden aikakausi Helsingin Jokerien pääomistajana muistetaan.

Harry Harkimo kertoi lauantaina aikovansa myydä osuutensa Jokereista ennen ensi kauden alkua. Kuva: AOP

Purjehtijana tunnettu Harry ”Hjallis” Harkimo lähti mukaan Jokerien toimintaan vuonna 1990, kun hän hankki seurasta osaomistuksen. Seuraavan vuoden helmikuussa hänestä tuli Jokerien pääomistaja. Harkimo käytännössä pelasti konkurssikypsän seuran, joka oli noussut vuonna 1989 takaisin SM-liigaan. Ennen Harkimoa Jokerien tarun ajateltiin olevan lopussa.

Harkimo kutsui aikakautensa ensimmäistä Jokerit-joukkuetta "nuorisokiekkoa" pelaavaksi ryhmäksi. Se piti siinä mielessä paikkaansa, että joukkueen ratkaisupelaajista suurin osa, kuten Teemu Selänne, Keijo Säilynoja, Mika Strömberg ja Waltteri Immonen, oli parikymppisiä omia kasvatteja. Syksyllä 1991 Harkimo asetti tavoitteeksi, että Jokerit saisi taloutensa kuntoon ja pelaisi mestaruudesta ”kolmen vuoden sisällä”.

Jokerit sijoittui kauden 1991–92 runkosarjassa toiseksi. Boris Majorovin valmentama ryhmä löysi pudotuspeleissä vielä yhden vaihteen lisää ja marssi mestaruuteen. Finaalissa Jokerit kukisti JYPin voitoin 4–1. Tuo kausi muistetaan Jokerit-ilmiöstä, joka henkilöityi pudotuspeleissä kymmenen maalia tehneeseen Selänteeseen.

Jokereista 1990-luvun dynastia

Jokerit 1997
Jokerit 1997 mestaruus

Jokerit-ilmiö ei jäänyt vain yhden kauden mittaiseksi, vaikka Selänne NHL:ään lähtikin. Seuraava kausi mestaruuden jälkeen oli vaikea, mutta sen jälkeen menestystä tuli roppakaupalla. Vuosina 1993–1997 Jokerit voitti kolme Suomen mestaruutta ja kaksi Euroopan mestaruutta.

Suurimpina menestysvuosina Jokereilla oli pitkään kasassa pysynyt pelaajaryhmä, joka koostui Strömbergin, Immosen ja Juha Lindin kaltaisista omista kasvateista sekä Otakar Janeckyn, Petri Variksen ja Timo Saarikosken tyyppisistä Jokereihin sitoutuneista hankinnoista. Vaikka Harkimolla on maine lyhytjänteisenä persoonana, vaihtuvuus oli muutamia valmentajapotkuja lukuun ottamatta Jokereissa pientä 1990-luvun parhaimpina vuosina.

Noiden vuosien aikana Jokerit kasvoi vauhdilla. Kun Harkimo aloitti seurassa, Jokerit oli kuin perheyritys, jonka toimistolla työskenteli vain muutama ihminen. Muutamaa vuotta myöhemmin Jokereista oli tullut iso organisaatio, jolla oli suuret suunnitelmat.

Uusi areena ja villejä suunnitelmia

Jokerit areena
Hjallis Harkimon areenaprojektin avainsana oli kiire

Jokerit jakoi 1990-luvulla Helsingin jäähallin HIFK:n kanssa, mistä Harkimo ei pitänyt. Hän alkoi haaveilla omasta hallista, ja pani pyörät pyörimään vuonna 1994. Harkimon hallihanke kohtasi paljon vastustusta, mutta Harkimo sai tahtonsa läpi. Vuoden 1995 maailmanmestaruudella ja 1997 MM-kotikisoilla oli tähän vaikutusta, suurhallille oli kysyntää.

Yli 13 000 katsojaa vetävä Helsingin areena valmistui juuri ennen 1997 MM-kilpailuja. Sen jälkeen hallista tuli Jokerien koti. Samoihin aikoihin Harkimolla oli muitakin suuria suunnitelmia kiekkobisneksen laajentamiseksi. Hän puhui välillä Euroopan NHL:stä, välillä Jokerien liittymisestä ihan siihen alkuperäiseen NHL:ään. Varmaa oli, että kotimainen SM-liiga oli käymässä Harkimon mielestä liian pieneksi Jokereille.

Vuosituhannen vaihteessa Harkimo osti englantilaisen jääkiekkoseuran, jonka hän nimesi Newcastle Jestersiksi. Hieman aiemmin hän oli laajentanut Jokerien toimintaa jalkapallopuolelle, kun hän oli ostanut lähiöseura PK-35:n, joka nimettiin FC Jokereiksi. Molemmat projektit jäivät lyhytaikaisiksi, mutta jalkapallon puolella Harkimon saavutukseksi on laskettava Töölön jalkapallostadionin rakentaminen.

Valmentajapotkuja ja vauhtisokeutta

Harkimo  1997
Harkimo antoi potkut Sakari Pietilälle

1990-luvun menestysvuosien jälkeen Harkimolla meni lujaa, ehkä vähän liiankin lujaa. Jokereihin hankittiin kaikki tähdet, jotka vain rahalla sai, eikä omista kasvateista ja pienestä vaihtuvuudesta ollut enää tietoakaan. Jokerit siirtyi uuteen areenaan ja kadotti samalla identiteettinsä. Vuoden 1997 jälkeen Jokerit on voittanut vain yhden Suomen mestaruuden, vuonna 2002.

Harkimo sai maineen herkästi valmentajia irtisanovana seurapomona. Lennokkainta meno oli kaudella 1997–98, kun Harkimo antoi ensin potkut Sakari Pietilälle, kun Jokerit oli sarjassa kolmantena. Tilalle palkattiin edelliskevään mestaruuden jälkeen potkut saanut Curt Lundmark. Hän ehti olla tehtävässään vain pari kuukautta, kun Harkimo päätti vaihtaa hänet Hannu Kapaseen. Kapanen sai potkut seuraavalla kaudella.

Pitkään Harkimo päätti Jokereista kaikesta. Hänen luottomiehensä Matti Virmanen työskenteli seuran toimitusjohtajana ja vastasi pelaajahankinnoista, mutta yhtäkään päätöstä ei tehty ilman Harkimon hyväksyntää. Tämä muuttui vasta vuonna 2010, kun Jarmo Kekäläinen valittiin seuran toimitusjohtajaksi. Nykyään NHL:ssä GM:nä työskentelevä Kekäläinen sai Jokereissa täyden päätösvallan urheilupuolen asioista.¨

Jokerit jättää SM-liigan ja siirtyy KHL:ään

Jokerit KHL
Jokerit siirtyi KHL:ään

Ajatus Euroopan NHL:stä ei toteutunut, mutta jotain vastaavaa Harkimo sai aikaan vuosia myöhemmin. Kesäkuussa 2013 hän järjesti yhden Suomen jääkiekkohistorian kohahduttavimmista tiedotustilaisuuksista. Harkimo kertoi, että Jokerit jättää SM-liigan ja siirtyy vuoden päästä itäeurooppalaiseen kiekkoliigaan KHL:ään. Samalla Harkimo myi Helsinki-areenan ja osan Jokereista venäläisille liikemiehille Gennadi Timtshenkolle ja Boris Rotenbergille.

KHL-vuosinaan Jokerit on kasannut laadukkaita joukkueita, mutta seura on saanut osakseen myös paljon kritiikkiä. Jokerien omistajien ja KHL:n johdon läheiset suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ovat nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa omiaan herättämään kyseenalaista julkisuutta. Kun tähän lisää Jokerien miljoonatappiot (neljässä vuodessa 47,7 miljoonaa euroa) KHL:ssä, seuran toiminnan järkevyyttä on puitu paljon mediassa.

Huhtikuussa 2018 Harkimo ilmoitti jättävänsä Jokerit 27 vuoden jälkeen. Hän aikoo myydä 51 prosentin osuutensa Jokereista mielellään suomalaiselle omistajalle. Yksi julkisuudessa esillä ollut vaihtoehto Harkimon seuraajaksi on Teemu Selänne, joka olisi mieluisa henkilö ainakin seuran venäläisomistajille.

Lue myös:

Jokereiden toimitusjohtaja ei yllättynyt Harkimon päätöksestä – "Olen ollut tietoinen"

Harkimo: "Jokereille pitää löytyä hyvä suomalainen koti"Harkimo: "Jokereille pitää löytyä hyvä suomalainen koti"

Harkimo luopuu Jokereista ennen ensi kautta – "Nyt on oikea aika irtautua"