Skandaalissa ryvettynyt Venäjän antidopingtoimisto päästettiin testaamaan jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa: "Hienoisena yllätyksenä tuli"

Poikien MM-kisojen testit ovat tiettävästi Rusadan ensimmäinen kansainvälinen tapahtuma Venäjän dopingskandaalin jälkeen.

Sinetillä suljettu testaushuone Tsheljabinskin jäähallissa. Kuva: Kimmo Porttila / Yle

TSHELJABINSK. Venäjän antidopingtoimisto (Rusada) oli kansainvälisten järjestöjen pannassa Venäjän urheilun ryvettyä laajoissa doping-paljastuksissa. Richard McLarenin raportti ja Grigori Rodtshenkovin paljastukset ovat kertoneet karua kieltä Venäjän dopingohjelmasta.

Jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Venäjän Tsheljabinskissä Rusada kuitenkin vastaa urheilijoiden testaamisesta.

– Hienoisena yllätyksenä tuli, että Rusada toimii näiden kisojen testien suorittajana, toteaa Suomen joukkueen lääkäri Niklas Lindblad.

Rusada ei ole täyttänyt kansainvälisen antidopingjärjestö Wadan mukaisia velvoitteita, mutta sille on annettu lupa suunnitella ja toteuttaa testejä kansainvälisessä valvonnassa. Poikien MM-kisojen testit ovat tiettävästi Rusadan ensimmäinen kansainvälinen tapahtuma dopingskandaalin jälkeen.

– Meille kerrottiin, että tämä on nyt ensimmäinen kerta kun nämä kentällä olevat antidopingtestaajat tulevat pelaajia testaamaan, kertoi Lindblad.

Kilpailujärjestäjä saa itse päättää, keneltä se ostaa tapahtuman dopingtestauksen. Useimmiten päädytään järjestävän maan omaan antidopingjärjestöön. Suurin osa Rusadan henkilökunnasta on vaihtunut skandaalin jälkeen. Myös Suomi on kouluttanut Venäjän uusia testaajia.

– Testitapahtuma sujui ihan hienosti ja moitteettomasti. Paikalla oli myös IIHF:n lääketieteellinen valvoja, kertoi Lindblad itse testitapahtumasta.

– Näytteet lähetään käsittääkseni Kölniin, Saksaan. Niitä ei lähetetä Venäjän laboratorioihin.

Vaikka Rusadan läsnäolo MM-kisoissa tuli Lindbladille yllätyksenä, hän näkee siinä myös positiivisen puolen.

– Jotta huippu-urheilu olisi tasapainoista, siihen kuuluu dopingtestaus. Myös Venäjän täytyy jossain vaiheessa tulla takaisin dopingtestaamisen arkeen. Mielestäni on hyvä asia, että tullaan pikkuhiljaa mukaan. Kunhan asiat tehdän oikein, kiteytti Lindblad.

Kuva: Kimmo Porttila / Yle

Lue myös:

Juttua muokattu 22.4.2018 klo 16.47: Poistettu otsikon alusta sanapari "Toimivaltuutensa menettänyt" ja korvattu se sanoilla "Skandaalissa ryvettynyt".