Suora

  • Sykähdyttävin urheiluhetki
  • Sykähdyttävin urheiluhetki

Suomen ennätyksiä tahkonnneen Mimosa Jallowin harjoituksissa herätellään ihmisen saalistusviettiä ja otetaan mallia olympiavoittajalta: "Olen suorasanainen"

Mimosa Jallowin kehitys on ollut tasaisen varmaa, hän on kyennyt nostamaan tasoaan ja parantelemaan päälajissaan, selkäuinnissa vuosittain omia ennätyksiään.

uinti
Mimosa Jallow
Mimosa Jallow.Jussi Salminen - Uimaliitto

Maajoukkueuimari Mimosa Jallow valmistautuu iltaharjoitukseen hymyssä suin. Takana on ehjä harjoituskausi, joka näkyi tuloksissa heti kauden avauksessa Tukholman Swim Openissa.

Vapaauintia hallitsi 90-luvun lopulta alkaen Suomessa Hanna-Maria Seppälä, joka piti muuan muassa 50 metrin Suomen ennätystä hallussaan kevääseen asti. Jallow passitti Seppälän SE:n Tukholmassa historiaan ja alitti huhtikuussa ensimmäisenä suomalaisena naisuimarina pitkällä radalla 50 metrillä 25 sekunnin rajan. Uusi Suomen ennätys kirjataan nyt 24,90. Aika on tämän vuoden maailmantilaston 11.

- Ei ole vielä kaikkea näytetty tälle kaudelle. Kaikki näyttää todella hyvältä ja hyvällä mallilla ollaan, toteaa iloinen Jallow Jyväskylän uimahallissa, Aaltoalvarissa.

Jallowille vapaauinti on sivulaji selkäuinnin rinnalla, jossa hänellä on Suomen ennätykset 50 ja 100 metrillä. 50 metrin selkäuinnissa hän on 2018 maailmantilastossa seitsemäntenä ajalla 27,96.

- Ehkä näin kesken kauden, kun pystyy uimaan ennätyksiä ja nousemaan tilastoissa, se tuo enemmän valoa ja sitä että kyllä minustakin vielä jonain päivänä, naurahtaa Jallow Yle Urheilun haastattelussa.

Marko Malvela on tunnettu uintivalmentaja. Hän jakelee iltaharjoituksissa ohjeita uimareille. Harjoituksessa on tarkoitus harjoitella ”saalistusviettiä”, jossa sukeltavaa uimaria pyritään ottamaan kiinni, herätellään ihmisen selviytymisviettiä.

Mallioppimisharjoituksessa puolestaan katsotaan keskittyneesti useaan kertaan olympiavoittaja Dana Vollmerin uinti Lontoon olympiakisoissa. Sen jälkeen tekniikkaa matkitaan altaassa.

- Uimarit menevät malliin sisään ja koettavat matkia puhdasta uintitekniikkaa tiedostamattomalla tasolla, kertoo altaan reunalta uinnin akatemiavalmentaja Marko Malvela.

Malvela on valmentanut Jallowia lähes kahdeksan vuotta. Valmentajan monipuoliset harjoitukset ovat myös uimareiden mieleen.

- Kyllähän se on mukavaa, kun on erilaisia ja monipuolisia harjoituksia, ei ala kyllästyttää. Minulla on paljon tietysti omia näkemyksiä. Jos en pidä jostakin, niin sanon sen kyllä. Olen suorasanainen, mutta myös positiivinen, analysoi Jallow.

Jallowin kehitys on ollut tasaisen varmaa, hän on kyennyt nostamaan tasoaan ja parantelemaan päälajissaan, selkäuinnissa vuosittain omia ennätyksiään.

- Suurimman hyppäyksen tein 2013, mutta viime vuodet olen kehittynyt tasaisesti, mutta suunnitellusti. Kroppa on koko ajan kehittynyt eteenpäin ja vaikka on ollut todella hyvä uinti, niin aina olen huomannut ja sellainen olo on ollut, että jotakin on vielä parannettavaa.

- Mimmu on hyvässä kehitysvauhdissa ja kehittyy nopeammin tällä hetkellä kuin saman ikäiset uimarit maailmalla, laskee uintivalmentaja Malvela.

Uimareilla on takanaan tiivis harjoituskausi, joka jatkuu edelleen, vaikka kilpailukausi on alkanut. Kauden päätapahtuma siintää kaukana loppukesällä, sillä Euroopan mestaruuskilpailut uidaan vasta heinä-elokuun vaihteessa Skotlannissa, Glasgowssa.

Suosittelemme

Tuoreimmat