Suora

 • Dota 2: The International -loppuottelu
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 1
 • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu ja Urheilukierros
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 2
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
 • Urheiluruutu
 • Kielileikkejä
 • Lentopallon EM, Kreikka - Suomi
 • Johanna Bäcklund: Superäiti joka juoksi MM-kisoihin saakka
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Saksa, kisakooste

Pikkuleijonien päävalmentajan ainoa Liigapeli luettiin mäkihyppyvalmentajan ansioksi - Nyt "Hölö" valmentaa samoin opein, joilla Michael Jordania koulittiin

Tommi Niemelä on luotsannut Pikkuleijonat hyvään lentoon Venäjällä pelattavissa MM-kisoissa. Katso juttu Niemelästä kuvaa klikkaamalla.

jääkiekko
Urheilujuttuja: Pikkuleijonien päävalmentaja Tommi Niemelä on mielenkiintojnen persoona
Urheilujuttuja: Pikkuleijonien päävalmentaja Tommi Niemelä on mielenkiintojnen persoona

TSHELJABINSK. Vuosi 2003. A-juniori-ikäinen maalivahti Tommi Niemelä on pelannut ensimmäisen ottelunsa SM-liigassa. Hänet vaihdettiin kesken ottelun maalille, eikä yksikään laukaus ohittanut häntä. Nollapeli ensimmäisessä ottelussa ylitti myös uutiskynnyksen.

- Mika Saukkonen kertoi, että maaliin pääsi Pekka Niemelä. Ainoa kerta, kun pääsin pelaamaan Liigaa sen kokonaiset 38 minuuttia meni mäkihyppyvalmentajalle, nauraa Tommi Niemelä.

Liigapelit jäivät yhteen. Peliura vei sen jälkeen Italiaan, Ruotsiin, Hollantiin ja Saksaan. Kielitaito kehittyi ja Niemelä puhuukin sujuvasti suomen ja englannin lisäksi ruotsia ja saksaa, sillä Suomessa hän kävi saksankielisen koulun. Vaikka hän oli maalivahti jonka ei välttämättä tarvitse pelin taktisia hienouksia tietää, syttyi palo kenttäpelaajien valmentamiseen jo peliaikana.

- Sieltähän sen pelin näkee parhaiten. Peli on koko ajan edessä ja maalilta näkee, kuinka isot kokonaisuudet toimivat. Motivaatio valmentamiseen on tosin muuttunut matkan varrella. Aluksi halusin johtaa. Se oli jopa primitiivinen tunne. Sen jälkeen se muuttui opiskeluaikoina siihen, että haluaa auttaa ja nähdä kehittymistä.

Niemelä on suorittanut liudan valmentajantutkintoja. Hän on Vierumäen mies, jossa Jääkiekkoliiton valmentajat koulitaan. Oppeja on tullut myös maailmalta. Alle 18-vuotiaiden maajoukkue on tänä vuonna tavoitellut legendaarisen koripallovalmentaja Phil Jacksonin viisauksia. Jackson voitti NBA:ssa kaikkiaan 11 mestaruutta ja valmensi pitkään Michael Jordania.

- On olemassa (Phil Jacksonin) tribal leadership -ajatus, jossa on viisi eri astetta. Neljäs aste on ”me olemme hyviä, te olette huonoja”. Se on sellainen ajatusmalli, johon jokaisen joukkueen pitäisi päästä. Kolmas aste on ”minä olen hyvä, sinä olet huono”, joka on selvästi huonompi versio siitä. Mahtava ajatus, josta olemme tämän kauden aikana yrittäneet aika paljon puhua.

- Se viides aste on muuten sellainen, että ei ole enää olemassa vastustajaa, vaan yritetään tehdä maailmaan jotain hyvää. Siinä ei enää kilpailla ketään vastaan. Se vaatii jo todella pitkän yhteistyön. Tämmöisessä lyhyessä projektissa siihen ei pääse. En ainakaan usko niin.

Pikkuleijonien ottelua edeltävät harjoitukset ovat käynnissä. Ylivoimalla laukaukset ovat lähteneet liian hitaasti, ja niin nytkin. Kristian Tanus saa syötön lapaansa ja edessä on tyhjä maali. Hän pysäyttää kiekon ja nostaa sen maalivahdin yli.

- Käyhän se noinkin, mutta vedetään suoraan syötöstä! karjuu Niemelä.

- Ei viitti, menee maila katki, räkättää Tanus takaisin.

Tommi Niemelä kuvassa
Yle Urheilu

Oppien iskoistaminen vilkkaiden teinipoikien ajatuksiin lienee haasteellista, mutta puheen määrästä se ei jää kiinni. Niemelän lempinimi on Hölö. Sillä nimellä häntä kutsuvat kaikki, sillä Hölö kuvaa niin hyvin Niemelän persoonaa. Hölön suu on harvoin kiinni ja usein se on virneessä. Löytyykö Niemelästä häijympi puoli? Pelaajilta kyseltäessä he eivät sitä myöntäneet, mutta Niemelä itse myöntää ottavansa ruoskan välillä esiin.

- Kyllä jätkätkin sen on kokenut ja varsinkin seurajoukkueessa pelaajat tietävät, että tietyissä arvoissa en anna periksi millään lailla. Kaikki ei ole nami-nami-posia missään tapauksessa.

Niemelä on vielä valmentajana kokematon, eikä ole joutunut ammatin kovimpiin paikkoihin. Hän tosin sai seurata läheltä yhtä Suomi-kiekon hämmentävintä näytelmää, kun Jukka Rautakorpi sai potkut kesken toissa vuoden nuorten MM-kisojen. Nuoret Leijonat joutuivat karsintasarjaan. Niemelä oli kisoissa videovalmentaja, mutta jatkoi Jussi Ahokkaan apuvalmentajana potkujen jälkeen. Mitä Montrealin kisoissa tapahtui? Niemelä todisti tapahtumia aitiopaikalta.

- Parempi, ettei kommentoida asiaa mitenkään, toteaa Niemelä hetken hiljaisuuden jälkeen.

Oppia tuli, vaikkei hän sitä halua yksilöidä.

- Varmasti kaikki näkivät, etteivät asiat eivät menneet niin hyvin kuin niiden piti. Ei miltään osin. Opin sen, että MM-kisat on iso turnaus. Sen paineita eri ihmiset käsittelevät eri tavalla.

Niemelä vihjailee, että lähitulevaisuus saattaa tuoda pestin ulkomailla. Unelmat ovat vieläkin korkeammalla.

- Minulla on tavoitteita ja unelmia ihan korkeimmalle mahdolliselle tasolle, mitä jääkiekossa on. Sitä voi jokainen miettiä, missä se on. Se saattaa olla tuolla ison meren takana. Jos maltan ajatella jatkuvaa kehittymistä, niin uskon että omat unelmat tulevat toteutumaan, virnistää Niemelä.

Toistaiseksi voittoprosentti valmentajana on arvokisoissa sama kuin SM-liigan koko uran torjuntaprosentti: tasan sata.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat