Hyppää sisältöön

Pumpulinpehmeä pallokosketus vei futikseen rakastuneen pikkutytön ammattilaiseksi - nyt Nora Heroum taistelee Italian mestaruudesta

Naisten Serie A:n voittaa tällä kaudella ainakin yksi suomalainen. Yle Urheilu tapasi Italiassa sarjajohtaja Brescian taiturimaisen A-maajoukkuepelaajan Nora Heroumin, joka kehittyy tinkimättömästi kohti maailman huippua.

Nora Heroum Kuva: Tomi Hänninen

BRESCIA. Pikkutytön rakkain esine oli hänen parhaita ystäviään. Ellei paras.

Pallon lumo vei Nora Heroumin jo varhain mennessään. Hän leikki ystävänsä kanssa hymy huulillaan ja pohjaton ilo ruskeissa silmissään, oli sille uskollinen, teki siitä osan itseään.

Uskollisuus oli molemminpuolista. Pallo palkitsi kesyttäjänsä ja alkoi päivästä toiseen totella pikkutyttöä kiitollisena hellästä kohtelustaan. Vuosien myötä leikki muuttui tavoitteelliseksi harjoitteluksi, mutta lapsenomainen ilo, syvä nautinto, rakkaus palloa kohtaan eivät kadonneet mihinkään.

Tyttö kehittyi erittäin taitavaksi peluriksi, jonka pumpulinpehmeässä pallokosketuksessa on jotakin epäsuomalaista. Ei ihme, että Heroum, heinäkuussa 24, kuuluu naisten A-maajoukkueen vakiorinkiin ja pelaa ammattilaisena ulkomailla.

- Saatan vielä nykyäänkin mennä yksin kentälle leikkimään ja treenaamaan, tyylikäs keskikenttäpelaaja sanoo.

Yksin? Ei, vaan pallon kanssa.

Lauantai 21. huhtikuuta on Pohjois-Italiassa kuin kesäpäivä. Lämpötila lähentelee kolmeakymmentä astetta, taivas on pilvetön, Brescian kotikentän nurmi viheriöi. Piskuinen stadion sijaitsee idyllisessä ympäristössä kevätauringossa kylpevien kukkuloiden kainalossa.

Brescia pelaa naisten Serie A:ssa loistavaa kautta ja kohtaa nyt kuumassa paikallisottelussa bergamolaisen Mozzanican. Se haki edellisellä kierroksella huipputärkeän 2-1-vierasvoiton toisesta ”suomalaisjoukkueesta” Juventuksesta, jota edustavat Heroumin maajoukkuekaverit Tuija Hyyrynen ja Sanni Franssi.

Brescia ja Juve ovat tasapisteissä 12. toukokuuta päättyvän sarjan kärjessä. Jos asetelma ei loppukauden aikana muutu, joukkueet pelaavat uusintaottelun mestaruudesta. Jo hyvän aikaa on ollut varmaa, että vähintään yksi suomalainen juhlii tänä keväänä ”scudettoa”.

Derbyä on pelattu vajaat puoli tuntia, kun Brescia siirtyy 1-0-johtoon. Maali on upea, mutta vaihtopenkillä istuvan Heroumin ristiriitaiset tunteet on helppo ymmärtää.

Kaikissa edellisissä joukkueissaan runsaasti peliaikaa saaneen ja isoa vastuuta kantaneen suomalaisen avauskausi Italiassa on sujunut hyvin vaihtelevasti. Bresciaan viime kesänä tanskalaisesta Fortuna Hjørringistä siirtynyt Heroum ei ole varsinaisesti epäonnistunut, mutta janoaa saamaansa enemmän peliaikaa.

- Tämä on ollut henkisesti raskasta, mutta samalla opettavaista. Olen kokenut paljon uutta, joten en ole katunut päätöstäni. Peliminuuttien määrä on silti selvä pettymys.

Brescia jää derbyn toisella puoliajalla yllättävästi 1-2-tappiolle. Varsinaista peliaikaa on jäljellä viisi minuuttia, kun Heroum vaihdetaan kentälle. Hän osallistuu aktiivisesti joukkueensa rajuun takaa-ajoon, joka tuottaa tulosta pelikellon näyttäessä jo täyttä aikaa.

2-2-osuma ei kuitenkaan jää ottelun viimeiseksi. Lisäaikaa on pelattu kolmisen minuuttia, kun Mozzanica iskee 3-2-voittomaalin. Vaikka Juventus häviää yhtäaikaisesti Fiorentinalle, odottamaton kotitappio on Brescialle raju takaisku.

- Serie A:n jokainen peli on todella vaativa. Esimerkiksi Tanskan kärkiottelumme Bröndbytä vastaan olivat vastaavaa tasoa kuin Italiassa kaikki pelit. Täällä eletään ja pelataan tosi vahvasti tunteen kautta, Heroum sanoo.

Suomalainen toteaa Serie A:sta ja italialaisesta jalkapallosta täysin identtiset asiat kuin useimmat muutkin maassa pelaavat ulkomaalaiset. Jatkuvasti toistuva avainsana on taktisuus.

- Täällä jokainen pelaaja on todella täsmällisesti roolitettu. Omat tehtävät on hoidettava pilkuntarkasti. Sarja on täynnä fiksuja pelaajia. Tiesin taktiikan korostuneen aseman jo tänne tullessani, mutta se on silti ollut lievä yllätys.

Vaikka peliaika on jäänyt odotettua pienemmäksi, kokemukset uudesta peli- ja harjoituskulttuurista ovat Heroumin urakehityksen kannalta erittäin arvokasta pääomaa. Hän on joutunut - tai päässyt – mukavuusalueensa ulkopuolelle, mikä on pelaajalle aina kasvattava tilanne.

Heroum halusi viime kauden jälkeen Tanskaa kovempaan sarjaan. Toive on nyt toteutunut. Hän vakuuttaa viihtyvänsä vahvan jalkapallokulttuurin ympäristössä ja Italiassa muutenkin.

Brescian kaikki pelaajat ovat ammattilaisia, mikä on yksi iso ero Tanskaan ja varsinkin Suomeen. Toiminta heijastelee eurooppalaisen naisfutiksen nykysuuntausta, joka on ainakin suurissa jalkapallomaissa kehittynyt koko ajan kohti täysammattilaisuutta ja yhä isompia satsauksia. Useat miesten suurseurat, kuten Italiassa Juventus, toimivat nyt tiiviisti naisjoukkueidensa taustalla.

Suuri osa Brescian viime kauden joukkueesta siirtyi ennen kauden alkua juuri ”Juveen”, joten tilalle oli hankittava koko joukko Heroumin tavoin uusia pelaajia. Bresciassa pelaa italialaisten ja yhden suomalaisen lisäksi kaksi puolalaista sekä yksi englantilainen ja portugalilainen.

- Meillä on tosi kiva joukkue, jossa on helppo viihtyä. Pidän italialaisesta kulttuurista ja ihmisten avoimuudesta. Seurassa kaikki toimii niin kuin pitääkin, Heroum sanoo.

- Päävalmentajamme (Gianpiero Piovani) ei puhu englantia, mutta iso osa pelaajista yllättävän hyvinkin. Sopeutumista helpotti, että joukkueeseen saapui muitakin ulkomaalaisia. Itse ymmärrän italiaa, mutta puhuminen tuottaa vielä vaikeuksia. Futiskieli on toki hallussa.

Heroumin nykyinen sopimus umpeutuu kuluvan kauden päätyttyä. Jo nyt on varmaa, että Brescia sijoittuu sarjassa vähintään toiseksi, mikä tarkoittaa paikkaa ensi kauden Mestarien liigassa. Ottelut kovatasoisessa kansainvälisessä kilpailussa houkuttelevat, mutta Heroumin jatko on vielä toistaiseksi avoinna.

- Minun on opittava yhä paremmin italialaisen futiksen tavoille eli lisättävä taktista ymmärrystäni ja tietynlaista fyysisyyttä. Kentällä on oltava nykyistä kovempi ja nopeampi. Taitotasoni kyllä riittää. Syötöt, laukaukset ja ylipäätään potkutekniikka ovat vahvuuksiani.

Vaikka Serie A kehittyy pelillisesti koko ajan, sarja ei yllä aivan Euroopan kärkimaiden tasolle. Italia on silti Heroumin kaltaiselle nuorehkolle ulkomaalaiselle vaativa koulu, jossa korostetaan etenkin yhtenäisen ja tasapainoisen joukkuepelaamisen merkitystä.

- Tanskassa asioita ajateltiin aika paljon yksilön kautta. Esimerkiksi keskikenttäpelaajat saattoivat tilanteen mukaan vaihdella paikkojaan, mitä taas Serie A:ssa ei juuri tapahdu. Tietynlainen taktinen vapaus puuttuu. Kun tähän lisätään pelaajien korkea tunnetaso, kyseessä on vaikea sarja.

Heroum on jo kauan haaveillut pelaamisesta Englannissa. Hänen koko puheestaan kuulee, että juuri suurten jalkapallomaiden futiskulttuuri miellyttää kovasti. Mitä hän kokee olevansa viiden vuoden päästä ehdittyyään pelaajana parhaaseen ikään?

- Olen ainakin kehittynyt, kasvanut ja kypsynyt jalkapalloilijana. Toivon pelaavani isossa seurassa tärkeässä roolissa. Unelmana olisi kokea joskus Mestarien liigan finaali ja maajoukkueen kanssa EM- tai MM-kisat. Haluan vielä enemmän kuin olen tähän mennessä saavuttanut.

Heroumin sanoista kuuluu syvä intohimo jalkapalloa kohtaan. Hyvälle kansainväliselle uralle ei ole esteitä niin kauan kuin motivaatio ja halu kehittyä säilyvät. Tarvittavaa vastapainoa kurinalaiselle urheilijaelämälle ja kunnianhimoisille futistavoitteille tuovat psykologian etäopiskelut.

Tulevat viikot ovat Heroumille jännittävää aikaa. Kun Italian mestaruus on toukokuussa ratkennut suuntaan tai toiseen, edessä ovat erittäin tärkeät MM-karsintaottelut, joissa Suomi kohtaa 8. kesäkuuta Itävallan Helsingissä sekä neljä päivää myöhemmin Serbian vieraissa.

Maajoukkue on kerännyt neljästä karsintapelistään seitsemän pistettä. Jotta lohkokärki ei karkaa, tappioihin ei ole varaa.

- Edessämme on kaksi todella tärkeää ottelua, joista on pyrittävä ottamaan täydet kuusi pistettä. Lohko on kovatasoinen, muttei kisapaikan kannalta mahdoton, Heroum arvioi.

Brescian keskikenttäpelaaja sanoo maajoukkueesta ja viime vuonna aloittaneesta päävalmentajasta Anna Signeulista samat sanat kuin hänen useat pelikaverinsa. Kokenut ruotsalainen on tuonut ryhmään ison määrän positiivista henkeä.

- Olemme nyt aiempaa rohkeampia ja yhtenäisempiä. Vuosien aikana kasvanut kilpailu pelipaikoista tekee pelkkää hyvää, Suomea jo 58 naisten A-maaottelussa edustanut Heroum näkee.

Kuuma kevätiltapäivä on kääntynyt pehmeäksi alkuillaksi. Heroum hakee mietteliäänä sanojaan, ennen kuin keskusteluhetki päättyy. Ihan kuin äänestä kuuluisi häivähdys liikutusta.

- Löydän itsestäni vieläkin sen pikku-Noran, joka rakastui jalkapalloon. En halua ikinä kadottaa sitä ilontunnetta.

.
.