Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät

Suomenmestaruuteen on hyvä lopettaa: Torniolainen bussikuski on kuljettanut 70 000 fania Kärppien peleihin

20 vuoden ajan lätkäbussia Ouluun Kärppien peleihin ajanut Hannu Alamäki siirtyy kuljettajan paikalta kyytiläiseksi.

Oulun Kärpät (Jääkiekon Miesten Liiga)
Hannu Alamäki
Hyväntuulinen lätkäbussin kuljettaja Hannu Alamäki iloitsee Kärppien mestaruudesta.Jari Vesa / Yle

Kärppien mestaruuspokaalin noustessa ilmaan, torniolaisessa kotikatsomossa urheiluhenkinen Hannu Alamäki putoaa polvilleen ja itkee ilosta. Kyyneleet tulevat miehen silmiin vielä vuorokausi voitonhetken jälkeen.

Mestaruus on aina kova, vaikka sitä seurattiin tällä kertaa television välityksellä.

– Hetkeksi tuntuu, kuin maailma pysähtyisi. Viimeiset minuutit tuntuivat pitkiltä. Pojilla oli varmasti kova peli ja mestaruutta on pitkään taas odotettu, Alamäki kertoo.

Hetkeksi tuntuu, kuin maailma pysähtyisi.

Hannu Alamäki

20 vuoden ajan Kärppien lätkäbussia hoitaneelle Alamäelle urheilu on elämäntapa. Lätkäbussit ovat liikahtaneet Alamäen toimesta useasti myös Oulua etelämmäksi. Koska finaalipeli oli viikolla, seurattiin sitä tällä kertaa television kautta.

Alamäki on myös valittu vuonna 2015 vuoden seutukuntalaiseksi (siirryt toiseen palveluun) ja hän on saanut talkootyöstään kiitosta Suomen jääkiekkoliitolta.

Kärppien edellisen mestaruuden aikaan Alamäki juhlisti voittoa ajamalla koulukyydit fanivarusteet päällään.

"Tulepa Kolarin tyttö bussiin"

20 vuoden aikana Hannu Alamäki on kuljettanut Oulun Raksilaan noin 70 000 lätkäfania. Toki kaikkia linja-autoja hän ei ole ajanut itse. Pohjoisesta ajetaan playoff-peleihin useampia linja-autoja, joista Alamäen bussi on monesti suosituin.

Linja-auton kuljettajalla on sana hallussa ja hän tarttuu mielellään mikrofoniin lätkäbussissa. Alamäki saattaa pyytää lätkäbussiin myös vierailijoita, joista yksi mieleenpainuvimmista oli tänä kautena Raksilassa Maamme-laulun laulamassa ollut Suvi Teräsniska.

– Näin Suvin ja huusin, että tulepa Kolarin tyttö tänne, mulla on asiaa. Olen mahottoman ulospäin suuntaunut ja olen aina viihtynyt ihmisten parissa, Alamäki sanoo.

Hannu Alamäki ja Suvi Teräsniska.
Hannu Alamäki ja Suvi Teräsniska Lätkäbussissa.Kari Heikkilä

Satoja puheluja päivässä

Lätkäbussitoimintaan kuuluu paljon muutakin kuin porukan kuskaaminen kisahalliin. Alamäki saattaa vastaanottaa satoja puheluita päivässä, hän varaa tarpeeksi lippuja peleihin ja toki huolehtii ihmiset väliltä kyytiin.

Lätkäbussin kysyntä kasvaa, mitä paremmin Kärpät pärjäävät. Kärppiä kannatetaan laajasti koko Pohjois-Suomessa ja kiinnostusta lätkäbussin kyytiin on aina Ylä-Lapista saakka. Osa lätkäbussissa kulkevista käy jokaisessa Kärppien peleissä.

Runkosarjan peleissä on lätkäbussissa kulkenut yhteensä parituhatta ihmistä. Viimeisimpiin peleihin liput menevät hetkessä. Loppupeleissä käyville Alamäki saattaa vitsailla.

– Suurin osa ihmisistä, jotka tulevat finaalipeleihin, eivät ole käyneet koko kautena. Olen välillä vähän tylysti nakannut, että miten sie nyt kerkeät, Alamäki naurahtaa.

Lätkäbussi jatkaa toimintaansa

Lätkäbussin rempseä kuljettaja on aikonut lopettaa jo pari kertaa. Nyt päätös on kuitenkin lopullinen. Lätkäbussin toiminta jatkuu ja Alamäki aikoo hypätä itsekin lätkäbussin kyytiin.

– Minun juttuja kuulee bussissa vielä edelleen, siellä minä istun. Kunhan minun ei tarvitse ajaa ja vastata lätkäbussin numeroon, auttaa aion kyllä, Alamäki toteaa.

Alamäki toivoo lätkäbussin jatkajaksi innostunutta ja sitoutunutta ihmistä.

– Tähän pitää sitoutua, muuten ei tule mitään.

Alamäki vastaa lätkäbussin numeroon viimeisiä kertoja. Hän on luvannut hoitaa Kärppien torijuhlien (siirryt toiseen palveluun) kuljetuksen ensi tiistaille. Alamäki kertoo, että Kärppien toimitusjohtaja on toivonut saavansa pitää lätkäbussin hyväntuulisen kuskin remmissä vielä yhden optiovuoden ajan.

– Koko elämäni olen tienannut takapuolella, mutta jatkossa aion tulla valmiiseen pöytään, Alamäki nauraa.

Lue myös:

Kärpät on haalinut 2000-luvulla eniten mestaruuksia SM-liigassa – Muistatko vielä nämä hetket?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat