Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit
  • SM-liigan 1. finaali Kärpät - HPK
  • Urheiluruutu
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Kaatuilua ja kesäteatteria

Suomalaista NHL-historiaa tehnyt tehoduo tuo ilmiömäisen kemiansa Leijoniin: "Siinä on muutakin kuin yhteinen kieli ja kotimaa"

Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen olivat Carolina Hurricanesin kaksi parasta pistemiestä tällä kaudella. Kaksikon huippukausi jatkuu jääkiekon MM-kisoissa.

NHL
Aho Teräväinen
Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho pahanteossa.AOP

Kuluva NHL-kausi on ollut suomalaisittain herkullinen. Nuoren sukupolven johdolla vanhoja ennätyksiä on pantu uusiksi, kun maaleja tehtiin enemmän kuin koskaan ennen ja 50 tehopisteen ylittäjiä oli peräti seitsemän.

Ensi kertaa nähtiin myös kaksi suomalaista NHL-joukkueen sisäisen pistepörssin sijoilla 1 ja 2. Carolina Hurricanesin Sebastian Aho (29+36) ja Teuvo Teräväinen (23+41) pelasivat erinomaisen kauden, mikä ei kuitenkaan riittänyt pudotuspeleihin. Se on Leijonien onni, sillä nyt tämän kaksikon poikkeuksellisesta kemiasta saadaan nauttia kevään MM-kisoissa.

Aho ja Teräväinen pelasivat suuren osan kaudesta samassa ketjussa. Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki todennäköisesti peluuttaa heitä yhdessä myös Tanskan MM-jäillä.

– He ovat pelanneet aika paljon yhdessä tuon kahden vuoden aikana, minkä myötä on tullut yhteisiä kokemuksia, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho sanoo.

Oman poikansa peliesityksiä tarkasti seuraava Aho on nähnyt tällä kaudella kaikki Hurricanesin pelit.

– Siinä on varmasti muutakin kuin yhteinen kieli ja kotimaa. Siinä on kaksi pelaajaa, jotka tukevat aika hyvin toisiaan ja pystyvät tekemään peliä yhdessä. Molemmilla on peliäly siellä pohjalla ja pelaaminen on luontaista. Siinä on aika hyvä yhdistelmä, Aho sanoo.

Kaksikko viettää paljon aikaa myös kaukalon ulkopuolella. Hurricanesin kotikaupunki Raleigh ei ole mikään Yhdysvaltojen kuumin menomesta, mutta Teräväinen vakuuttaa, ettei aika käy pitkäksi.

– Pelaamme pelikonsolia, löhöillään ja välillä käydään golfailemassa. Ei siinä ole liikaa vapaa-aikaa. Niin paljon matkustamme ja pelejä on joka toinen päivä, Teräväinen sanoo.

"Tulosta odotetaan ja siihen on mahdollisuudet"

Vaikka Aho ja Teräväinen ovat molemmat pelintekijöitä, jotka ajattelevat samalla tavalla pelistä, he eivät tietenkään ole toistensa kopioita. Harri Ahon mukaan kaksikko tekee peliä eri tavalla.

– Sebastianin peli perustuu enemmän siihen luistelussa tapahtuvaan rytminmuutokseen ja sitä kautta pelin jakamiseen. Teuvo taas tekee eri lailla peliä sellaisilla pienillä siirroilla.

Teräväinen kertoi keskiviikkona Leijonien harjoituksien jälkeen, että Hurricanesissa hänelle ja Aholle on annettu melko vapaa rooli.

– Ajattelemme samalla tavalla pelistä. Molemmat liikkuvat hyvin ja Sepe liikkuu varmaan vielä nopeammin. Hän pystyy tuomaan kiekkoa ylös, itse pyrin pyörimään siinä apuna. Meillä ei ole samanlaista systeemiä kuin muilla joukkueessa. Pelaamme vaan niin kuin pelaamme, ja se tuntuu toimivan hyvin.

Hurricanesissa Aho ja Teräväinen pelasivat laitahyökkääjinä, vaikka molemmat ovat menestyneet urallaan myös sentterin pelipaikalla. Nuorten MM-kultajoukkueissa (Teräväinen 2014, Aho 2016) kumpikin oli ykkössentterinä.

Leijonissa toiselle saattaa olla luvassa keskushyökkääjän rooli. Harri Aho ei ota kantaa siihen, kumpi sopii paremmin sentteriksi, koska hän haluaa jättää päätökset päävalmentaja Marjamäelle.

– Molempien rooli on sellainen, että tulosta odotetaan ja siihen on varmasti mahdollisuudet. Kunhan molemmat vaan saavat siinä onnistumisia alle, on mahdollisuudet, että he kantavat vastuuta leijonapaidassa.

Jääkiekon MM-kisat pelataan Tanskan Herningissä ja Kööpenhaminassa 4.-20. toukokuuta.

Lue lisää:

Laiskaksi parjattu taiteilija vieroksui punttitreeniä, mutta rakasti pelaamista – Leijonien tähti Teuvo Teräväinen on peluri, jonka voitontahto ja pelisilmä siivittivät sittenkin huipulle

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat