Suora

  • Uimahyppyjen MM, joukkueiden loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 16.7.
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Urheilun auttava linja torjuu epäasiallista käytöstä, osoitti tarpeensa jo parissa viikossa – "Viesti ollut vahvasti, että onneksi on tällainen palvelu"

Et ole yksin -palvelu lanseerattiin huhtikuun puolivälissä heille, jotka ovat kokeneet muun muassa seksuaalista häirintää tai mitä tahansa epäasiallista käyttäytymistä urheiluharrastuksen parissa. Väestöliitto on saanut palvelun kautta jo ensimmäisiä yhteydenottoja.

Muu urheilu
Kuva Et ole yksin -palvelun nettisivusta.
Lehtikuva

Seksuaalinen häirintä on ollut viime aikoina esillä monilla eri aloilla. Elokuvamaailmasta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi levinnyt #metoo-liike on herätellyt ihmisiä, eikä urheilukaan ole ollut oma saarekkeensa.

MTV Sport uutisoi (siirryt toiseen palveluun) huhtikuun alussa tekemästään selvityksestä naisten jalkapallossa ja jääkiekossa ilmenneestä häirinnästä ja ahdistelusta. Mutta jo ennen tätä uutisointia ja #metoo-kampanjaa Jääkiekkoliitossa oli herätty siihen, että urheilussa esiintyvälle häirinnälle ja epäasialliselle käytökselle pitää tehdä jotain.

Jääkiekkoliitto otti yhteyttä Väestöliittoon tammikuussa 2017, ja liiton pyynnöstä Väestöliitto kehitti Et ole yksin -palvelun (siirryt toiseen palveluun), joka lanseerattiin 16. huhtikuuta. Yhteishankkeeseen lähtivät mukaan Jääkiekkoliiton lisäksi Koripalloliitto, Lentopalloliitto, Palloliitto, Salibandyliitto, Uimaliitto, Voimisteluliitto, SUEK ja Olympiakomitea. Palvelu on ollut nyt käytössä parin viikon ajan ja se on saanut hyvän vastaanoton.

- Ensimmäisiä yhteydenottoja on tullut ja viesti on ollut hyvin vahvasti se, että onneksi on tällainen palvelu, Etoleyksi.fi-palvelun yksikön erityisasiantuntija Kirsi Porras kertoi Yle Urheilulle.

- Tuntuu siltä, että se tuli tarpeeseen. Lajiliitoilta, nuorten ja lasten vanhemmilta sekä aikuisilta on tullut tosi hyvää palautetta siitä, että on tällainen matalan kynnyksen palvelu, johon voi ottaa yhteyttä.

Tähän mennessä tulleista yhteydenotoissa asia on ollut edelleen ajankohtainen ja joissakin yhteydenotoissa on tullut ilmi, että tilanne on jatkunut pidempään.

Väestöliitto raportoi yhteydenotoista nousevista teemoista yleisellä tasolla lajiliitoille, jotta liitoissa saadaan tietoa epäasiallisesta käytöksestä ja liitot pystyvät puuttumaan epäkohtiin ja ennaltaehkäisemään vastaavia tilanteita.

Palvelu on luottamuksellinen, eikä yksittäisten yhteydenottojen sisältöjä kerrota eteenpäin. Ainoastaan siinä tapauksessa, että yhteydenotossa herää huoli alaikäisen hyvinvoinnista, työntekijällä on velvollisuus tehdä asiasta lastensuojelu- tai rikosilmoitus.

Lisää tutkimusta

Portaan mukaan palvelun myötä suurin yllätys on ollut se, miten vähän Suomessa on tutkittu urheilussa esiintyvää epäasiallista käytöstä.

- On tutkittu, minkälaisia loukkaantumisia on tullut, mutta tämä häirinnän puoli ja epäasiallinen käytös on jäänyt pimentoon, hän totesi.

Mannerheimin lastensuojeluliiton tuoreen tutkimuksen mukaan, jossa haastateltiin reilua 1 300 10-16-vuotiasta lasta, noin 13 % oli kokenut loukkaavaa tai epäasiallista käytöstä urheilun parissa.

- Tämä on aihe, johon pitää ehdottomasti paneutua. Täytyy tulla enemmän tutkimusta ja tietoa, jotta sitä pystytään ennaltaehkäisemään paremmin. Toivottavasti saamme meidän palvelumme kautta tietoa välitettyä myös seuroihin ja lajiliittoihin, jotta tähän pystytään puuttumaan. Nollatoleranssiin on tärkeä pyrkiä.

"Kenenkään ei tarvitse olla yksin"

Et ole yksin -palvelu (siirryt toiseen palveluun) on palvelukokonaisuus, jossa kiusaamista, seksuaalista häirintää, ahdistelua, hyväksikäyttöä, väkivaltaa tai mitä tahansa epäasiallista käyttäytymistä urheiluharrastuksessa kokenut voi kertoa kokemuksistaan joko puhelimitse tai chatin kautta.

Tähän mennessä tulleet yhteydenotot ovat liittyneet urheiluharrastuksissa tapahtuneisiin väärinkäytöksiin. Yhteydenottajat ovat kokeneet muun muassa avuttomuutta ja yksinjäämistä.

- Yhteyttä voi ottaa sekä alaikäiset että täysikäiset urheilua harrastavat, myös harrastuksen jo lopettaneet henkilöt, valmentajat, toimihenkilöt tai lasten ja nuorten vanhemmat. Aina kannattaa ottaa yhteyttä, jos on sellainen tunne, että on joutunut epäasiallisen käytöksen kohteeksi, Porras sanoi.

- Kenenkään ei tarvitse olla yksin. Aina on joku, jolta saa apua. Asioita ei kannata jäädä miettimään vain omassa mielessään.

Lue myös:

Onko Suomen jalkapallossa ja jääkiekossa laajamittaista seksuaalista häirintää? Lajiväki tyrmää, toimittaja tarkentaa väitteitään

Häirinnän ja kiusaamisen uskotaan vähentyneen naisten maajoukkueissa: "Puuttuisin, jos saisin pienintäkään vihiä mistään tällaisesta"

Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta: Häirintä on saatava kuriin junioriurheilussa

Ruotsin yleisurheiluliiton tutkimus: viisi vastaajaa kokenut hyväksikäyttöä tai häirintää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat