Tampere on palloilulajeissa terästä - "Vantaalla ja Espoolla on identiteettiongelma"

Vantaa, Turku ja Lahti jäävät mitalien jaossa usein sivuosaan.

Tapparan Sebastian Repo juhlii maalia. Kuva: AOP

- Tappara on terästä, toiset tulee kaukaa perästä, Juha Vainion sanoittama legendaarinen kannatuskappale julistaa.

Palloilulajien menestyksen perusteella Vainion sanoituksen voi muuttaa entistä jykevämpään muotoon: Tampere on terästä.

STT laski, mistä kaupungeista harrastaja- ja katsojaluvuiltaan kuuden isoimman palloilulajin tämänhetkiset pääsarjajoukkueet ja 2010-luvun mitalistit tulevat. Mukaan mahtuivat jääkiekon, jalkapallon, pesäpallon, salibandyn, lentopallon sekä koripallon miesten ja naisten pääsarjat.

Tampere nousee molemmissa listauksissa ykköseksi. Pirkanmaan maakuntakeskukseen on mennyt 2010-luvulla peräti 34 SM-mitalia.

Helsinki tulee toisena 30 mitalillaan, Jyväskylä kolmantena (22), Espoo neljäntenä (18) ja Hämeenlinna sekä Lappeenranta jaetulla viidennellä sijalla (14). Tampereen mitaleista peräti 16 on kultaisia.

Väkilukuun suhteutettuna Suomen 20 suurimmasta kaupungista eniten mitaleja ovat rohmunneet Hämeenlinna ja Lappeenranta.

Talousalue huono mittari

Pienistä paikkakunnista esille pomppaavat esimerkiksi 11 mitalin Loimaa ja kahdeksan mitalin Lapua, Sastamala, Sotkamo sekä Vimpeli. Alle 3 000 asukkaan pesäpallopitäjä Vimpeli on väkilukuun suhteutettuna palloilulajien suurin mitalirohmu.

Myös esimerkiksi 16 000 asukkaan Loimaan ero vaikkapa Vantaaseen ja Turkuun on hämmentävä. Vantaa on pumpannut nihkeän kahdeksan ja Turku kuuden mitalin potin.

- Meillä on jonkinlainen sisään kirjoitettu ajatus, että menestykseen tarvitaan tarpeeksi iso talousalue ja tietty ihmismäärä. Se on osoittautunut aika epäpäteväksi kriteeriksi, liikuntasosiologi Arto Tiihonen sanoo.

Tampere on ykkösenä myös joukkuemäärässä, sillä kaupungista löytyy 12 pääsarjaryhmää. Espoo ja Oulu jakavat kakkossijan kahdeksalla joukkueellaan, Helsinki tulee perässä seitsemällä ja Kuopio sekä Turku kuudella ryhmällään.

Mukana ovat meneillään olevien tai tänä keväänä päättyneiden pääsarjojen joukkueet. Joukkueita löytyy peräti 57 paikkakunnalta.

- Urheiluseuratoiminta on Suomessa älyttömän elävää, kun katsoo, miten liigaseurat ovat jakautuneet ympäri maata ja erilaisille paikkakunnille, Tiihonen muistuttaa.

Suuret kaupungit jyräävät usein useamman pääsarjaseuran voimin kuin pikkukunnat. Ja Tampere vasta tasaisesti jyrääkin.

Naisten koripallo- ja lentopalloliigaa sekä miesten Superpesistä lukuun ottamatta Tampereelle on matkannut 2010-luvulla vähintään yksi mitali kaikista isoista sarjoista.

Kaikki lähtee seuroista

Tiihonen nostaa yhteisöllisyyteen, paikallisidentiteetteihin ja perinteisiin liittyviä syitä sille, miksi jokin paikkakunta menestyy joukkuelajeissa ja jokin toinen ei.

- Tampereella on tunnistettava identiteetti, se on kansalaisten mielestä vetovoimainen kaupunki matkustaa ja asua. Siellä on historiaa. Kaikki lähtee seuroista.

Vaikka Espoo kerää menestystä, Suomen toiseksi suurimmasta kaupungista puuttuu esimerkiksi miesten jääkiekkoliigan joukkue. Monet espoolaisseurat ovat painineet talousvaikeuksissa.

Tampereen kanssa suunnilleen samankokoisen Vantaan menestys on täysin naisten jalkapalloliigan PK-35 Vantaan varassa.

- Pääkaupunkiseudulla ei synny sellaista sosiaalista koheesiota kuin pienemmillä paikkakunnilla. Vantaalla ja Espoolla on identiteettiongelma. Esimerkiksi Espoossa iso osa kannattaa helsinkiläisiä HIFK:ta ja HJK:ta, Tiihonen sanoo.

Väkiluvultaan suurin ilman mitalia jäänyt paikkakunta on Mikkeli ja isoin ilman liigajoukkuetta oleva kaupunki Lohja.

Lue myös: