Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti

Petra Ollin valmentaja otti tietoisen riskin EM-valmistautumisessa – onnistunut suoritus sai Ollin itkemään ja hyppäämään valmentajansa kaulaan

Petra Ollin edellisestä aikuisten arvokisasta on aikaa liki kaksi vuotta. Hänen valmentajansa on pannut viime kuukausina suojattinsa koville. EM-paineissa Olli saa heti vastaansa kaaviopuolen kovimman vastustajan.

urheilu
Petra Olli
AOP

Petra Olli lähtee Etelä-Venäjällä Kaspijskissa painittaviin EM-kisoihin erikoisista lähtökohdista. Loukkaantumisten takia Ollin edellinen aikuisten arvokisa on lähes kaksi vuotta sitten Riossa painittu olympiaturnaus. Tästä huolimatta hän pitää maailman rankingissa ykköstilaa alkuvuoden hyvien turnausotteiden vuoksi.

Vuosi sitten Olli voitti alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Sen jälkeen hänen polvestaan katkesi sivuside leikkauskuntoon ja siinä rytäkässä hän menetti viime vuoden aikuisten arvokisat. Suomalainen palasi pitkältä kisatauolta marraskuussa 23-vuotiaiden MM-matolle.

- Pitkään meni tosiaan kuntoutellessa ja loppuvuonna pääsin 23-vuotiaden MM-kisat painimaan suoraa kuntoutuneena, ja se oli aikamoinen fiasko, Olli kertaa.

Valmentaja tarjosi kovaa lääkettä

Vuosi vaihtui ja Olli suuntasi tammikuussa Venäjälle Krasnojarskiin. Kivikovassa Ivan Jarigin -turnauksessa tie nousi pystyyn tuntematonta mongolialaista vastaan. Uraansa pelkässä nousukiidossa pitkään rakentanut lappajärveläinen oli suistettu valmentajansa Ahto Raskan kanssa täysin uuteen tilanteeseen.

- Kova paikka se oli ja tuntui, että hyvin on treenattu ja polvi on kunnossa. Painista ei tullut mitään, eikä matolla ollut yhtään kotoisa olo. Ympärillä oli kuitenkin koko ajan hyvät valmentajat ja lähipiiri. Itse uskoin koko ajan, että tätä on tehty niin paljon, että kyllä se palkkapäivä vielä koittaa.

Virolaisvalmentajan päätä ei palellut. Hän antoi tilanteeseen lääkettä, jota moni muu valmentaja olisi kaihtanut. Raska kärräsi suojattinsa keskellä huonoa jaksoa kahteen kovaan turnaukseen Ruotsiin ja Ukrainaan.

- Olisin voinut etsiä helpompia kansallisia kisoja, mutta minä päätin, että mennään näihin. Sen jälkeen on hyvä kahden kuukauden valmistautuminen EM-kisoihin. Petran itseluottamus vaatii kovia matseja. Aina on riskejä urheilussa, mutta Petralla oli kisapuutetta ja se näkyi selvästi. Matseja tarvittiin ja keskustelimme paljon, valmentaja valottaa.

Painijalle itselleen helmikuussa Ruotsin turnauksen avausvoitolla oli jättimäinen merkitys.

- Ei ollut edes mikään kova jenkki, mutta sain aloitusvoiton ja rupesin ekan matsin jälkeen itkemään. Hyppäsin Ahton kaulaan kiinni ja sanoin, että tämä oli niin tärkeä voitto. Varmaan oli enemmänkin korvien välissä se jännite. Paini oli hukassa, mutta jostain se vaan löytyi, Olli muistelee.

Olli joutuu heti tiukoille

Riski kannatti ja Olli voitti molemmat kisat. Otteissa näkyi jälleen tuttua varmuutta ja ennen kaikkea taistelutahtoa, josta suomalainen on tunnettu. EM-valmistelut oli siis alkuvuodesta mallillaan, kunnes viimeistelyvaiheessa tuli jälleen lunta tupaan.

- Alkuvuodesta on kierretty Kiinat, Japanit, Siperiat, Ranskat ja niin edelleen. Kyynärpäähän tuli tälli pari viikkoa sitten, mutta hyvällä teippauksella se on ihan painikuntoinen ja lähdetään taistelemaan, Olli päättää.

Suomalaisen avausvastustaja on torstaina Valko-Venäjän Kristina Fedarashka. Ahto Raskan analyysin mukaan hän on Ollin kaaviopuolella kovin vastustaja, joten suomalainen joutuu heti tiukoille. Lähtökohta on siis kaikilla mittareilla erikoinen.

Käsivamma saattaa jossain määrin vaikuttaa ja haitata tekemistä molskilla, mutta Olli on aiemminkin osoittanut, että pystyy kipujen kanssa suoriutumaan. Kaspianmeren rannalla ei ole yhtään syytä, miksi suomalainen ei tuulettaisi perjantaina uransa toista Euroopan mestaruutta.

EM-paineja voi seurata Yle Areenasta kello 17.55 lähtien ja TV2:sta koostelähetyksenä kello 20 lähtien.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat