Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu

Kenian dopingvyyhti on erilainen kuin Venäjän, mutta ilman parannusta rangaistus voi olla sama – ”Ei sellaista vaihtoehtoa voi poissulkea”

IAAF:n hallituksen Antti Pihlakosken mukaan Kenian dopingkäryissä on kyse yksityisyrittäjyydestä ja amatöörimäisyydestä, ei systemaattisesta ohjelmasta.

doping
Asbel Kiprop (oik.).
Asbel Kiprop (oik.).

Miesten 1500 metrin vuoden 2008 olympiavoittajan ja kolminkertaisen maailmanmestarin Asbel Kipropin dopingrikkeestä uutisoitiin torstaina. Kenialainen huippumaileri ei kiistänyt rikettä, mutta kertoi Facebookissa joutuneensa sabotaasin kohteeksi.

Kenialaisen juoksijan käryämisessä ei ollut mitään uutta tai yllättävää. Keniassa on viimeisen viiden vuoden aikana ilmennyt yli 40 dopingkäryä. Wada uhkasi jo vuonna 2015 jättävänsä Kenian pian neljäksi vuodeksi kansainvälisten kilpailujen ulkopuolelle, jos tilanne ei muutu.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen jäsenen Antti Pihlakosken mukaan Keniassa on otettu uhkaus vakavasti. Kestävyysjuoksulla on maassa samanlainen status kuin Suomessa 1920–50-luvuilla. Urheilu on kansallista ylpeyttä luova asia. Siksi dopingkäryihin on tartuttu jo poliittisessa päätöksenteossa.

– Kenia on tehnyt paljon työtä sen eteen, että maan maine ei pilaantuisi dopingtapausten vuoksi. Maassa on säädetty laki, jonka mukaan doping ei ole rike vain urheilussa vaan se on myös lakirikkomus, Pihlakoski kertoo.

– Laki kohdistuu muihinkin kuin urheilijoihin, jos saadaan näyttöä, että on sotkeutunut dopingasioihin. Siitä voi pahimmillaan joutua telkien taakse.

Kenia on yksi maista, joka on IAAF:n dopingtarkkailulistalla. Kenian yleisurheiluliitto joutuu raportoimaan säännöllisesti, miten sille tehty antidopingsuunnitelma etenee ja toteutuu. Lisäksi IAAF:n perustama itsenäinen toimija tutkii, mitä ja ketä dopingtapausten taustalla on.

Muita maita tarkkailulistalla ovat Ukraina, Valko-Venäjä, Etiopia ja Marokko. Näiden maiden sekä esimerkiksi Venäjän dopingjärjestelmissä on eroja.

– Itä-Euroopassa on ollut selkeästi valtiojohtoisia järjestelmiä. Niidenkuriinsaattaminen on erilainen prosessi kuin Keniassa, jossa on paljon enemmän yksityisyrittäjyyttä kuin systematiikkaa, Pihlakoski sanoo.

– Nämä dopingkärytkin kertovat siitä, että siellä toimitaan jonkin verran amatöörimäisesti. Toisaalta se kertoo, että dopingtestaus ja siihen liittyvä tutkimus on taas ottanut askeleita eteenpäin.

Vielä vuonna 2015 Keniassa tehtiin BBC:n mukaan yhteensä vain 40 dopingtestiä.

Yksityinen ja sosiaalinen, ei systemaattinen ja poliittinen

Kärjistäen voisi ilmaista, että doping on Keniassa yksityinen ja sosiaalinen ongelma siinä, missä Venäjän dopingjärjestelmässä oli kyse systemaattisuudesta ja poliittisuudesta.

Pihlakosken mukaan Keniassa on valtava määrä lahjakkaita urheilijoita. Jos on maassa 50 parhaan urheilijan kärjessä, on lähes samoilla sijaluvuilla koko maailman tilastoissa.

– Siellä on halukkuutta päästä kaartiin, jotka rahaa tienaavat. Kun on erilaisia tohtoreita ja managereita, jotka kovin innokkaasti ovat hyötymässä urheilijoiden menestyksestä ja ottamassa omansa, on päässyt syntymään erilaisten yrittäjien porukka, joka turvautuu epäeettisiin keinoihin. Näitä yritetään kitkeä pois, Pihlakoski selittää.

Uusi lainsäädäntö toivottavasti auttaa kitkennässä. Keniassa on ollut urheilumanagereita, joilla ei ole aikaisemmin ollut mitään menetettävää, jos heidän edustamansa urheilija on kärynnyt.

– Nyt järjestelmä on sellainen, että myös manageri voi joutua vastuuseen niin IAAF:n suunnalta kuin Kenian lakien pohjaltakin.

Pihlakoski uskoo, että Keniassa ja IAAF:ssä tehdään kaikkensa sen eteen, että maan urheilu puhdistuisi. Jos niin ei käy, sanktiot voivat olla yhtäkovat kuin Wada kolme vuotta sitten uhkasi. Vaikka ero Venäjän dopingjärjestelmään on selvä, voi Keniaakin vielä uhata sulkeminen yleisurheilun arvokisoista.

– Ei sellaista vaihtoehtoa voi poissulkea, Pihlakoski sanoo.

– Olennaista on kuitenkin, että näiden yksilöitten taustalla oleva henkilöt, jotka ovat eri syistä harhauttaneet urheilijoita, saadaan pois. Sitten se tilanne paranee.

Lue myös:

Kenialainen olympiavoittaja avautuu seikkaperäisesti dopingkärystään – puhuu sabotaasista ja syyttää IAAF:ää

Kenialainen olympiavoittaja ja maailmanmestari on keskellä dopingkohua – kiistää käryn: ”Toivottavasti voin todistaa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat