Kommentti: Italian ympäriajon pääjoukossa polkee iso ja ruma elefantti – voittajasuosikin dopingtapaus

Chris Froomen tapaus haisee pahalta. Froome on modernin pyöräilyn suurin tähti, kirjoittaa Yle Urheilun Joonas Kuisma.

Kuva: AOP

Ison-Britannian pyöräilytähti on suurin voittajasuosikki perjantaina alkaneessa Italian ympäriajossa. Froome jahtaa Girossa harvinaista triplaa. Vain Eddy Merckx ja Bernard Hinault ovat voittaneet kaikki suurimmat grand tourit, Italian, Ranskan ja Espanjan ympäriajot, peräjälkeen. Froome voitti viime kaudella Tour de Francen ja Vuelta a Españan.

Froome taistelee tämän kevään Giron voitosta hallitsevan mestarinTom Dumoulinin sekä esimerkiksi Fabio Arun ja Thibaut Pinot’n kanssa. Huippupyöräilijöiden muodostamassa pääjoukossa polkee kuitenkin myös iso ja ruma elefantti: modernin pyöräilyn kovimman ajajan dopingtapaus.

Froome antoi viime vuoden Vueltassa dopingnäytteen, joka sisälsi kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n mukaan liian suuren määrän salbutamolia. Froome kielsi rikkoneensa sääntöjä. Salbutamoli on astmalääke, jota Froome oli omien sanojensa mukaan lisännyt kisan aikana lääkärin määräyksestä astmaoireiden muututtua pahemmiksi.

Lääkkeen määrä näytteessä oli kaksi kertaa suurempi kuin on sallittua. Pienemmistä arvoista on annettu viime vuosina esimerkiksi yhdeksän kuukauden ja kokonaisen vuoden kilpailukieltoja.

Prosessi tapauksen ympärillä on kesken. UCI voi viedä Froomelta Vueltan voiton jälkikäteen ja asettaa hänet kilpailukieltoon.

Siitä huolimatta Froome sai osallistumisluvan Giroon UCI:n sääntöjen perusteella. Nyt riskinä on, että Froome voittaa käynnissä olevan Italian ympäriajon, ja menettää mestaruuden myöhemmin. Se olisi koko pyöräilymaailman, kisajärjestäjän ja UCI:n kannalta erittäin kiusallista.

Niin on myös aiemmin tapahtunut. Espanjan Alberto Contador voitti Giron vuonna 2011 saatuaan jälkijättöisesti kilpailukiellon vuonna 2010 annetusta näytteestä, joka sisälsi klenbuterolia.

”Tämä ei ole hyväksi pyöräilylle”

Giron kisajohtaja Mauro Vegni yritti vakuutella Cycling News -verkkosivustolle (siirryt toiseen palveluun), ettei Contadorin tapaus tule tällä kertaa toistumaan. Vegnin mukaan UCI:n presidentti David Lappartient on luvannut, että Giron tulos jää voimaan, vaikka Froome tuomittaisiinkin dopingrikkeestä.

– Huomioon ottaen tapauksen käsittelyn keston, ehdotin presidentti Lappartient'nille, että kilpailukielto alkaisi siitä hetkestä, jona se langetetaan, Vegni sanoi.

– Jos päätös tulisi Giron jälkeen, kilpailukielto alkaisi siis Giron jälkeen.

Kuulostaa siltä, että häkki on heilahtamassa. Eikö?

Koko tapaus haisee pahalta. Froome on pyöräilyn suurin tähti. Lajilla on ollut musta dopingvarjo viimeistään 1990-luvulta alkaen. Froomen käryäminen on vetämässä varjon taas pyöräilyn ylle, joka on yrittänyt kiivaasti sen alta pois.

– Tämä ei ole hyväksi pyöräilylle. Kukaan ei halua aloittaa kisaa epäilyksen alaisena, ei myöskään Chris Froome, hallitseva mestari Dumoulin tuskaili BBC:lle. (siirryt toiseen palveluun)

– Jos minä olisin samassa tilanteessa kuin hän, en kilpailisi täällä.

Froome ei itse ole ollut tapauksesta huolissaan. Hän kertoi BBC:n haastattelussa, ettei ole menettänyt yöuniaan vaan uskoo, että hänen nimensä puhdistetaan ja UCI päästää hänet pälkähästä.

– Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Ymmärrän, että moni on turhautunut informaation puutteeseen, mutta tämä on prosessi, joka pitää käydä läpi luottamuksellisesti, Froome sanoi.

Lue myös: