Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Olympiavoittaja Iivo Niskanen oli nuorena raviradan siivooja ja totomyyjä – omistaa nyt kolmasosan lämminverisestä Victory Bonsaista

Viidenkympin hiihdon tuore olympiavoittaja Iivo Niskanen on ollut innokas ravimies pienestä pitäen. Tänään hänen osaomistamansa hevonen Victory Bonsai sijoittui kuudenneksi Finlandia-ajon päälähdössä.

raviurheilu
IIvo Niskasen omistama Victory Bonsai ohjastajana Marko Hakkarainen lämmitteli Vermon raveissa 5. toukokuuta 2018.
Iivo Niskasen omistama Victory Bonsai lämmitteli Vermossa ohjastajansa Marko Hakkaraisen kanssa.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Iivo Niskanen on ollut hevosten kanssa tekemisissä jo lapsuudesta asti. Hän on kotoisin pieneltä paikkakunnalta Vieremältä, jossa hän asui raviradan lähellä.

– Ravit oli Vieremällä kova juttu. Äidin veljillä oli hevosia ja sieltä se kilpailupuoli on lähtenyt. Olen myös nähnyt mummolassa hevosia ja pienestä pitäen on perheen kanssa kierretty ympäri Suomea raveja katsomassa, kertoo Niskanen.

Nuorempana Niskanen on myös ollut kesätöissä raviradalla.

– Olin raviradan siivoojana ja vanhempana totomyyjänä. Makkaraa en tainnut myydä koskaan, mutta aika laajakirjoista hommaa.

Niskanen osti kolmasosan ravurista

Noin vuosi sitten Niskanen osti kolmasosan Victory Bonsai-nimisestä lämminverisestä ravurista.

– Tämä on ensimmäinen kunnon omistus hevosesta. Totta kai on ollut mielenkiintoinen vuosi seurata hevosen omistajana raveja ja Bonsain juoksuja.

Victory Bonsai on Yhdysvalloissa syntynyt 7-vuotias ori. Sillä on nyt koossa 56 starttia, joista se on voittanut 28. Hevonen muistuttaa rauhallisuudellaan lähinnä buddhaa.

– Onhan tämä oriksi tosi rauhallinen, että ei paljon riehu tai hermoile tässä, eikä Vieremän tallillakaan. On kyllä huippulunki tyyppi ja niin kuin statistiikkakin kertoo, että on kilpailuhenkinen ja voitontahtoinen menijä. Se tekee useasti parhaansa radalla, eli näyttää siellä luonteensa, kuvailee Niskanen hevostaan.

Niskasen mukaan oman hevosen kilpailun seuraamisesta saa hyvin adrenaliinia.

– Kyllä saa. Se vie ajatuksia johonkin muualle hiihtohommista. Totta kai, jännittäähän se tosissaan seurata tuolta katsomon puolelta. Itse on aika avuton siinä roolissa. Ei auta kuin toivoa, että kaikki menee hyvin.

– Vaikka on pitkään raveja harrastanut, niin ei sitä oikein voi kuvailla. Kyllä oman hevosen juoksu jännittää tosi paljon, hehkuttaa Niskanen.

Iivo tarjosi valmennusohjeita Hakkaraiselle

Victory Bonsaita valmentaa ja ohjastaa Marko Hakkarainen. Niskanen tarjoili hänelle puolileikillään hevosen valmennukseen omia hiihto-ohjelmiaan.

– Silloin ensimmäisen kerran kun hevonen starttasi, niin Iivo sanoi, että jos ei tule tulosta kolmeen kuukauteen, niin vaihdetaan hänen harjoitusohjelmiinsa. Mutta sitten tuli kaksi voittoa, niin hän sanoi että saatte treenata omilla ohjelmillanne, kertoo Hakkarainen.

Hevonen ei kestä puoliakaan niin paljon harjoitusta kun ihminen kestää.

– Teemme paljon intervallityyppistä harjoittelua. Meillä ajetaan paljon vastamäkeen ja vähän voimatyylistä treeniä kerran viikkoon. Kerran viikossa ajetaan intervallitreeni tai sitten ajetaan kolme sellaista kevyttää hiittiä. 1600 metriä on se vedon pituus, se ajetaan intervallityyppisenä, mutta aika hiljaa, valottaa Hakkarainen hevosvalmennuksen saloja.

Marko Hakkaraisen ohjastama Victory Bonsai pääsi mukaan varasijalta ja juoksi tänään ihan hyvin sijoittuen Finlandia-ajon päälähdössä kuudenneksi. Sillä irtosi 2 000 euroa palkintorahoja. Kaiken kaikkiaan Victory Bonsai on uransa aikana tienannut yhteensä 218 070 euroa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat