Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät

Sebastian Aho tekee MM-kisoissa, mitä tahtoo – joukkuetoverit ylistävät nuorta taituria: "Aivan uskomaton pelaaja"

Sebastian Aho on hyvää vauhtia rikkomassa Leijona-pelaajien kaikkien aikojen piste-ennätyksen MM-kisoissa.

Jääkiekon miesten MM 2018
Sebastian Aho lähikuvassa.
Tomi Hänninen

HERNING. Sebastian Aho on ollut jääkiekon MM-kisojen ylivoimaisesti kuumin pelaaja. 20-vuotias Aho mätti kisojen avausviikonlopun kahdessa ottelussa käsittämättömät kymmenen tehopistettä. Se on hurja lukema siitäkin huolimatta, että vastassa olivat Etelä-Korea ja Latvia.

Oulun Kärpissä Ahon kanssa samaan aikaan pelannut puolustaja Markus Nutivaara totesi sunnuntain Latvia-kamppailun jälkeen, että Aho onnistuu yllättämään hänet edelleen tempuillaan.

- Joka kerta. Hän on niin uskomaton pelaaja, että on mukava katsella, Nutivaara naureskeli.

Aho mätti Leijonien 8-1-voittoon päättyneessä ottelussa MM-tasolle uskomattomat tehot 2+4. Nutivaara pelasi Ahon kanssa ensin Kärppien junioreissa ja oli juhlimassa Suomen mestaruutta samassa edustusjoukkueessa keväällä 2016. Puolustaja meni mietteliääksi, kun häneltä kysyttiin, missä asioissa Aho on kehittynyt lähdettyään NHL:ään.

- Se oli silloinkin jo niin hyvä. Varmaan kaikissa pienissä asioissa hän on kehittynyt eikä tule enää niin paljon ohipelejä. Kärpissä niitä tuli muutama ja silloin pakkina huomasin, että hän ei ollutkaan aina vapaana kentällä. Se on varmasti se isoin juttu, että nyt hän haluaa kiekon koko ajan, Nutivaara analysoi.

Leijonien kapteeni Mikael Granlund on seurannut Ahon otteita tiiviisti NHL:ssä. Granlund painotti, että Aho on pelannut maailman kovimmassakin liigassa illasta toiseen hyvällä tasolla. MM-kisoissa kapteeni on nauttinut Ahon, Teuvo Teräväisen ja Veli-Matti Savinaisen ketjun show'sta.

- Huikea pelimies. Heidän ketjunsa peliä on ollut aika hienoa katsoa läheltä. Tietenkään ihan joka pelissä ei voi neljää tai viittä maalia tehdä, mutta toivotaan, että jätkät pitävät vireensä, Granlund totesi.

Ahon rinnalla Veli-Matti Savinainen on päässyt maistamaan tehoja oikein kunnolla. Savinainen on iskenyt kahdessa ottelussa kolme maalia.

- Pääsin viime vuonna pelaamaan Rantasen [Mikko] kanssa samassa kentässä ja Ahon kanssa samassa ylivoimassa, mutta ovathan pojat ottaneet vuoden aikana hirveitä steppejä uralla eteenpäin. Hieno nähdä, mihin pelaaja kehittyy vuodessa tuossa iässä, Savinainen hehkutti.

Mikael Granlund selin kameraan kaukalossa. Taustalla Sebastian Aho.
Aho kuuluu Mikael Granlundin kanssa Leijonien kapteenistoon, vaikka on vasta 20-vuotias.Tomi Hänninen

"Ei ole koko ajan katollaan, kun joku tönäisee"

Aho on kehittynyt kahden NHL:ssä vietetyn kauden aikana pelaajaksi, joka näyttää dominoivan MM-kaukalossa, miten haluaa. Omasta mielestään Ahoa on auttanut se, että voimaa on tullut rutkasti lisää.

- Sitä kautta on tullut nopeutta ja jämäkkyyttä. Ei ole koko ajan katollaan, kun joku tönäisee. Huomaa, että pystyy pelaamaan erilaisia tilanteita hyvin eikä ole pelkästään selviämässä. Se antaa itseluottamusta, Aho pohti kehittymistään Pohjois-Amerikassa.

Ahoa Carolinassa valmentanut Bill Peters ei säästellyt sanojaan kehuessaan 20-vuotiasta suomalaishyökkääjää. Peters on Herningissä Kanadan päävalmentajana.

- Sebastian on jo nyt NHL:n huippuja loistavan pelikäsityksensä ansiosta. Peluutin häntä sekä laiturina että keskushyökkääjänä, ja hän pärjäsi hienosti. Hän menee vielä pitkälle, Peters kehui.

Myös Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki on ehtinyt hehkuttaa Ahoa turnauksen aikana useaan otteeseen.

- Joku kysyi joskus, että yllätyinkö, kun hän rupesi suoraan pelaamaan NHL:ssä. Sanoin, että Sebastian on sellainen poika, joka ei yllätä ikinä. Hänen monipuolisuutensa, pelikäsityksensä, luistelutaitavuus ja luisteluvoima, jota on tullut lisää, ovat osoitus siitä, kuinka hyvästä pelaajasta on kysymys, Marjamäki ylisti.

- Kun kivikovassa NHL:ssä saa pelata illasta toiseen isoja minuutteja, niin siellä on pakko löytää keinoja pärjätä ja kehittyä. Hänellä on koko ajan hyvin mielessä se, miten hän voisi kehittyä paremmaksi pelaajaksi. Hän on tärkeä pelaaja meille, päävalmentaja linjasi.

Aho on kerännyt MM-kisojen kahdessa ottelussa hirmutehot 4+6. Kaikkien aikojen paras pistemäärä, jonka suomalaispelaaja on kerännyt yhdessä MM-turnauksessa on 16. Siihen ovat yltäneet Petri Kontiola vuonna 2013 (8+8) ja Saku Koivu vuoden 1999 kisoissa (4+12). Tätä menoa Aho on paukuttamassa ennätykset uusiksi.

Lue myös:

Leijonien uskomaton ilotulitus jatkuu – Sebastian Aho veti hatustaan kuusi tehopistettä

Sebastian Aho ja Leijonien superketju dominoivat MM-kisoissa käsittämättömällä tavalla: "En voi väittää, etteikö tuntuisi hyvältä"

Leijonien ykkösylivoiman huima temppu sai Marjamäen maireaksi: "Sen takia he pelaavat NHL:ssä"

A-luokan tarjoilusta nauttiva Savinainen ällistyi, minkälaisen Ahon sai vierelleen vuoden tauon jälkeen: "Pojat ovat ottaneet hirveitä steppejä"

Syöttöpiste ei sytyttänyt Granlundia – Leijonien ykkösketju hakee vielä kemiaansa: "Maalejahan sitä olisi aina kiva tehdä"

Suomi pyöritti Latvian pyörryksiin – Aho, Teräväinen ja Savinainen hirvittävässä vireessä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat