1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Maailman kovimpien taitoluistelijoiden välillä kuohahti Venäjällä – 18-vuotias olisi halunnut pitää 15-vuotiaan olympiavoittajan poissa aikuisten kisoista ja jätti yhteisen tähtivalmentajan

Alina Zagitova ja Jevgenia Medvedeva jatkavat kamppailua maailman parhaan taitoluistelijan tittelistä eri valmennusryhmien voimin. Pyeongchangissa olympiahopealle taipunut Medvedeva on päättänyt jättää heitä yhdessä valmentaneen Eteri Tutberidzen.

Alina Zagitova (vas.) juhli Pyoengchangissa olympiakultaa. Valmentaja Eteri Tutberidzen kainalossa oikealla Jevgenia Medvedeva. Kuva: AOP

Venäjä on hallinnut naisten taitoluistelua viime vuodet. Kolme kuukautta menestyksekkäiden Pyoengchangin olympialaisten jälkeen maasta on kuulunut kuitenkin kovaa eripuraa.

Naisissa olympiavoittajan Alina Zagitovan ja olympiahopeamitalistin Jevgenia Medvedevan välillä on ilmennyt kovaa vääntöä. 18-vuotias Medvedeva katkaisi yhteistyönsä Eteri Tutberidzen kanssa, joka oli valmentanut sekä Medvedevaa että Zagitovaa.

Tutberidzen mukaan Medvedeva olisi halunnut, että 15-vuotias Zagitova olisi pidetty ulkona aikuisten kisoista . Se olisi muun muassa tarkoittanut, että Zagitova ei olisi nähty ollenkaan Pyeongchangissa.

– Kerran oli tämä lapsellinen lausahdus, että olisitko voinut pitää Alinan junioreissa vielä yhden vuoden. Sanoin, että meidän pitää antaa jokaiselle mahdollisuus, Tutberidze sanoi.

Tutberidzen mukaan hän sai kuulla mediasta Medvedevan päätöksestä jättää meritoituneen valmentajan harjoitusryhmä. Tutberidze oli kuitenkin osannut päätellä kaksinkertaisen MM- ja EM-kultamitalistin Medvedevan käytöksestä jo jotain.

– Jos hän ei vastaa viesteihin ja puheluihin, niin se voi tarkoittaa vain haluttomuutta urheilijalta. Jäähyväiset näyttävät vääjäämättömiltä, Tutberidze kuvaili.

Match TV:n mukaan Medvedeva siirtyy kanadalaisen Brian Orserin valmennukseen. Orser työskentelee muun muassa kaksinkertaisten miesten olympiavoittajan Yuzuru Hanyun ja kaksinkertaisen maailmanmestarin Javier Hernandezin kanssa.

Medvedeva aloitti Tutberidzen valmennuksessa 7-vuotiaana. Hänestä tuli nuorten maailmanmestari vuonna 2015. Maailmanmestaruudet tulivat heti perään vuosina 2016 ja 2017. Medvedeva oli voittamaton kilpailuissa yli kahden vuoden ajan. Voittoputki oli pisin sitten Katarina Wittin 80-lvulla. Se katkesi, kun Zagitova nappasi EM-kultaa tammikuussa Medvedevan edestä tammikuun lopussa kotikisoissa Moskovassa.

Medvedevan valmistautumista olympiatalveen häiritsi pitkäkestoinen jalkavamma. Hän jätti myös jalkakivun takia väliin maaliskuussa käydyt MM-kisat Milanossa.

**Lue myös:
**

Uusi maailmaennätys! 15-vuotias venäläisluistelija tekee murskaavaa jälkeä ensimmäisissä olympialaisissaan