Suomalaishyökkääjä tykitti 20 maalia kiistanalaisessa liigassa ja tähyää takaisin kovempiin sarjoihin – Berat Sadik on valmis myös Huuhkajiin

Berat Sadikin perään riittää kyselijöitä, kun alla on huippukausi kyproslaisessa Doxassa.

jalkapallo
Berat Sadik
Berat Sadik pelasi viimeksi Huuhkajissa loppuvuodesta 2015.AOP

Berat Sadik kuulostaa onnelliselta vastatessaan puhelimeen Kyprokselta. Pitkästä aikaa takana on onnistunut kausi jalkapallon parissa.

Sadikin, 31, kausi kyproslaisessa Doxassa on yhtä ottelua vaille valmis. Hän on tehnyt seuralleen yli 20 maalia. Lauantai-iltana käydyssä edellisessä ottelussa syntyi hattutemppu kymmenessä minuutissa, kun Doxa nousi 0-1-tappioasemasta 3-1-voittoon Alki Oroklinista.

- Hattutemppu oli kiva tähän loppuun. Hyvillä fiiliksillä vielä viimeiseen peliin ja sen jälkeen kesäloman viettoon, Sadik sanoo Yle Urheilulle.

Parin edellisen kauden lopussa fiilis ei ole ollut lähellekään yhtä hyvä. Vuodet venäläisessä KS Samarassa menivät hukkaan, koska peliaikaa ei tullut.

- En ole enää mikään nuori poika kuitenkaan. Kahden vuoden pelaamattomuuden jälkeen se meinasi viime kesänä (siirtomarkkinoilla) vähän ongelma ollakin. Moni epäröi, että olenkohan vielä hyvässä kunnossa.

Kulunut kausi Doxassa on osoittanut nuo epäilyt turhaksi. Venäjältä päästyään Sadik harjoitteli kolme kuukautta FC Lahden mukana ja päätti vielä kerran taistella itsensä pinnalle. Vanha veikkausliigaseura, ja etenkin fysiikkavalmentaja Janne Lahtinen saavat paljon kiitosta viime kesän rääkistä.

- Janne pisti minut sellaiseen kuntoon, että tulosta alkoi näkyä heti ensimmäisestä pelistä. Tuntui kuin olisin ihan nuori poika vielä. Jalat liikkuivat kuin kymmenen vuotta sitten.

Berat Sadik FC Thun
Sadik siirtyi HJK:sta sveitsiläiseen FC Thuniin.AOP

Maalisadetta sopupelisarjan syövereissä

Maaleja alkoi syntyä Kyproksella tasaista tahtia. Doxa on liigan keskikastia ja pelasi tämän kauden lopussa alemmassa loppusarjassa. Sadik on ennen viimeistä peliä laukonut 18 liigamaalia ja muutaman cup-osuman päälle.

Sadik arvioi Kyproksen pääsarjan kokonaisuudessaan jonkin verran Veikkausliigaa kovemmaksi. Tutuin joukkue suomalaisyleisölle sarjasta on Mestareiden liigassa usein nähty APOEL. Sarjan maine maailmalla on kuitenkin varsin kyseenalainen erilaisten sopupeliepäilyjen takia.

Brittilehti The Guardian kertoi (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2016 sarjan ympärillä pyörivistä ongelmista, joista yksi keskeisimmistä olivat maksetut tuomarit. Vuonna 2015 kaksi kolmesta pelaajasta kertoi laajassa kyselyssä tietävänsä sopupelistä. Asioihin on noiden paljastusten jälkeen ainakin nimellisesti panostettu, mutta maine elää yhä.

- Kuulin noita juttuja ennen tänne tuloani, mutta itse en ole törmännyt tuollaiseen. Lähes kaikissa peleissä olen ollut mukana. Pari peliä jäi alusta väliin, kun tulin myöhemmin. Ja jokunen pelikielto on ollut, Sadik sanoo.

Kovempaan sarjaan – ehkä Huuhkajiinkin?

Sadik itse on laukonut pallon verkkoon aina mahdollisuuden saatuaan. Niin usein, että Doxa haluaisi maalitykkinsä jatkavan seurassa ensi kaudellakin. Suomalainen on pelannut viime kierroksilla jopa joukkueensa kapteenina, muttei ole vielä sitoutunut seuraan tulevaisuuden suhteen.

- Kylmä fakta on se, että kun tulosta tulee, niin samalla lisääntyvät kyselytkin. Senkään takia en halua kiirehtiä mihinkään suuntaan.

Sadikin perään on tullut tiedusteluja ympäri Eurooppaa ja eksoottisemmistakin kohteista Aasiasta asti. Veikkausliigasta lähdettyään hän pelasi ensin Sveitsissä ja sitten Venäjällä. Kyproksen pääsarjaa kovemmat kentät kiinnostavat vielä, mutta yksi ehto on uutta osoitetta valitessa yli kaiken.

- Ehdottomasti se, että saan pelata. Venäjän reissu oli muuten hyvä, muttei onnistunut pelillisesti. Olen huomannut sen, että tärkeintä on saada pelata. Sitten tulevat vasta muut asiat.

Samarassa Sadik ajautui sivuraiteille loukkaannuttuaan heti pestinsä alkuvaiheissa. Vamma tuli miesten A-maajoukkueen mukana vuoden 2015 lopulla, eikä hyökkääjää ole sen jälkeen nähty Huuhkajissa. Kyproksen sarja ei ole maailman kovatasoisin, mutta 20 maalin kansainväliselle hyökkääjälle voisi kuvitella olevan käyttöä Suomen paidassakin.

- Peliaikaa ja tulosta on tullut, mutta maajoukkueesta ei ole ollut puhetta kenenkään kanssa. Koskaan en ole kutsusta kieltäytynyt. Vielä on paloa tähän touhuun ja kaikki lisähaasteet kiinnostavat, varsinkin maajoukkue.

Portugalin Carlos Martins pallossa ja Berat Sadik yrittää estää.
Berat Sadik oikealla / Arkistokuva) Estela Silva / EPA

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat