Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Leijonien MM-turnaukselle shokkikäänne – Tanska järjesti jättiyllätyksen tehotonta Suomea vastaan: "Käsitellään tämä rehellisesti"

Tanska voitti Suomen jääkiekon MM-turnauksen B-lohkon ottelussa maalein 3–2 keskiviikkona.

Jääkiekon miesten MM 2018
Sebastian Aho
Sebastian Aho teki tälläkin kertaa maalin, mutta se ei riittänyt.Tomi Hänninen

Suomi oli kolmen ottelun ajan Tanskan MM-turnauksessa täysin dominoiva joukkue. Leijonat otti kolme voittoa maalierolla 23–2, mutta neljäs peli oli turnauksen haastavin.

Järjestäjämaa Tanska yllätti kotiyleisön tuella Suomen maalein 3–2. Leijonat oli tasakentällisin ottelussa niskan päällä, mutta Tanskan NHL-maalivahti Frederik Andersen oli loistavassa vireessä. Tanska ratkaisi ottelun pari minuuttia ennen loppua ylivoimalla, kun Nichlas Hardt siirsi kiekon puolityhjään maaliin Mikkel Bödkerin syötöstä.

Kolmen pelin jälkeen puhuttiin paljon rohkeasta, aktiivisesta, iloisesta ja hyökkäävästä Suomesta. Sitä kaikkea Leijonat oli keskiviikkonakin, mutta maalinteon tehokkuus ei ollut kunnossa. Lisäksi Suomen pelistä näkyi, että tämä oli neljäs ottelu viidessä päivässä, kun jalat eivät liikkuneet totuttuun tahtiin. Tässä vaiheessa lienee myös paikallaan mainita, että Tanskan joukkue on näissä kisoissa NHL-tähtineen eri tasoa kuin Norjan, Latvian tai Etelä-Korean joukkueet.

Silti tulos on Suomelle valtava pettymys. Tanskan voitto oli tämän kevään MM-turnauksen ensimmäinen jättiyllätys. Niin sanotut isot jääkiekkomaat eivät olleet ennen tätä hävinneet otteluakaan.

– Tiedostimme, että vastaan tulee laadukas ja kova joukkue, vastustaja oli erinomainen. Pienet marginaalit ratkaisevat, hävisimme erikoistilannepelaamisessa 1–2 tänään. Viimeinen puristus jäi vähän meiltä uupumaan, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki summasi ottelun jälkeen Yle Urheilulle.

Frederik Andersen
Ottelussa 33 kertaa torjunut Toronto Maple Leafsin sopimuspelaaja Frederik Andersen oli Tanskan sankari.Tomi Hänninen

Marjamäki kehui Tanskaa jämäkästä puolustuspelaamisesta, jonka maalivahti Andersenin huipputorjunnat kruunasivat.

– Vastustaja makasi keskualueella matalassa trap-muodostelmassa. Tämä oli vähän eriluontoinen peli kuin aikaisemmat. Ehkä olisimme voineet paremmin pelata päätykiekkoja ja sitä kautta saada jatkopaineita sinne.

Avausmaalia odotettiin yli puoli tuntia

Tanska teki ottelun avausmaalin toisen erän puolivälin jälkeen, kun joukkueen ykkössentteri Frans Nielsen laukoi ylivoimalla takaylänurkkaan.

Suomi iski kuitenkin nopeasti tasoihin, kun Mikael Granlund ja Teuvo Teräväinen järjestivät tekopaikan Sebastian Aholle, joka jatkoi kiekon suoraan syötöstä verkkoon.

Tästä tilanteesta Leijonat ei kauaa nauttinut, kun Tanska pääsi johtoon Suomen pienen ylihyökkäämisen seurauksena. Mikko Rantanen ei saanut laidan lähettyvillä kiekkoa haltuun ja puolustaja Miro Heiskanen tuli avuksi. Heiskanen oli kuitenkin vähän myöhässä ja toinen puolustaja Ville Pokka liian ylhäällä. Oliver Lauridsen sai kiekon ja vapautti Oliver Björkstrandin karkuun.

Tanska riemua
Tanskalaisfanit saivat riemuita keskiviikkona.Tomi Hänninen

Päätöserässä Suomi lähti hakemaan tasoitusta hirvittävällä riskillä. Se johti siihen, että Tanska pääsi muutaman kerran iskemään todella vaarallisesti vastaan. Leijonien maalivahti Ville Husso torjui pari läpiajoa ja piti Suomen mukana pelissä kolmannen erän alkupuolella.

Kapteeni Mikael Granlund toi Suomen tasoihin neljä minuuttia ennen ottelun loppua, mutta se ei auttanut, kun Teuvo Teräväinen sai lopulla rangaistuksen lauottuaan kiekon katsomoon. Tanska teki voittomaalin tästä seuranneella ylivoimalla.

– Lopussa tulimme kovassa paikassa tasoihin, mutta kuitenkin annoimme pelin käsistämme. Se jäi isoimpana oppina tästä. Käsitellään tämä rehellisesti ja olemme sitä kautta valmiimpia lauantain Kanada-otteluun, Marjamäki sanoi.

Teräväinen otti vielä toisen jäähyn, kun Suomi haki tasoitusta ilman maalivahtia. Se teki loppuhetkien takaa-ajosta Leijonille vielä haastavampaa, vaikka Suomi sai muutaman paikan luotua ilman maalivahtia alivoimalla.

– Kolmas erä alkoi olla sitä meidän hyvää pelaamista. Ei se huonoa ollut aikaisemminkaan, mutta ei riittävän hyvää, Marjamäki totesi.

Suomen saldo MM-turnauksesta on nyt yksi tappio ja kolme voittoa. Se riittää tässä vaiheessa B-lohkon ykköstilaan. Tanska nappasi turnauksessa ensimmäisen voittonsa varsinaisella peliajalla. Kisaisännät ovat B-lohkossa nyt viidentenä.

Leijonat kohtaa seuraavaksi Kanadan lauantaina kello 21.15 alkavassa ottelussa.

Lue myös:

Kapteeni Granlund muistutti Leijonien kovasta otteluruuhkasta yllätystappion jälkeen – jakoi kehuja Tanskalle: "En ole huolissani ollenkaan"

Juttua muokattu 9.5. klo 23.57: Suomi ei ole hävinnyt kolmea ottelua vaan voittanut kolme ottelua.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat