Satu Mäkelä-Nummela saa maailmancupin voitosta rahan sijaan pehmolelun tai kukkapuskan – "Palat on jotenkin aina täytynyt survoa paikoilleen"

Satu Mäkelä-Nummela menetti kahden ulkomaanleirin edestä rahaa, kun hän putosi valtion isolta urheilija-apurahalta. Työpaikalla urheilumenestys tarkoittaa makeita taukokahveja.

ammunta
Satu Mäkelä-Nummela.
Satu Mäkelä-Nummela.Lehtikuva

ORIMATTILA/LAHTI. Lukion jälkeen Satu Mäkelä-Nummela matkasi Helsinkiin ja opiskeli Kätilöopistossa lastenhoitajan koulutuksen.

– Jotta olen osannut kasvattaa lapseni oikein! trapin olympiavoittaja naureskelee lahtelaisen tavaratalon hyllyjen välissä.

Vaikka työura käynnistyi päiväkodissa, vietiin Mäkelä-Nummelaa nopeasti palvelualalle. Asema ampumaurheilun suomalaisena ykköstähtenä oli vielä kaukana. Työpätkät omalla alalla päättyivät taantuman mukana.

Mäkelä-Nummela pääsi töihin huoltoasemalle Lahden tien varressa.

– Olen alkanut ampumaan täysipäiväisesti, kovaluonteisesti toisen lapsen syntymän jälkeen 2002. Sanotaan nyt lainausmerkeissä ammattimaisesti, koska teen töitä samalla, Mäkelä-Nummela kertoo.

– Palat on jotenkin aina täytynyt survoa paikoilleen.

Ensimmäinen trapin maailmancupin voitto tuli 2006. Kaksi vuotta myöhemmin tärähti jättipotti.

"Etelä-Koreasta sain pehmolelun"

Pekingin olympiakullan suurin anti Mäkelä-Nummelan uralle saattoi olla puhelinsoitto yhdeksän vuotta sitten. Lööppeihin ikuistettu urheilija värvättiin uuteen työpaikkaan, Kärkkäisen tavarataloon Lahden Renkomäessä.

Tavaratalo työllistää yhden 2000-luvun neljästä suomalaisesta olympiavoittajasta ja pitää hallussaan yhtä näkyviä mainospaikkoja Mäkelä-Nummelan kisaliivissä.

Urheilija saa treenata aamupäivällä kotiradallaan Orimattilassa ja tulla joustavasti vuoroihin myymään urheilutekstiilejä. Ulkomaan harjoitusleirit, maailmancupin kiertäminen ja arvokisat eivät ole ongelma.

Tällä kaudella EM-kisat käydään heinä-elokuussa Itävallassa ja MM-kisat elo-syyskuussa Etelä-Koreassa.

– Ei aiemmassakaan työpaikassa tarvinnut stressata, mutta nyt työnantajan panostus on paljon enemmän ja helpottaa normaalia arkea, Mäkelä-Nummela tuumii.

Haulikkoampuja ei kuittaa maailmancupin voitoista tai arvokisamenestyksestä rahaa. Toki Mäkelä-Nummelan hersyvä persoona yhdistettynä urheilumenestykseen auttaa yhteistyökumppanien hankkimisessa.

Mutta kun valtion urheilija-apuraha putosi vuoden alusta 20 000 eurosta 10 000 euroon, Mäkelä-Nummelalta hävisi kahden ulkomaanleirin verran tukia.

Tuloksissa tämä ei ole pahemmin näkynyt. Huhtikuussa napsahti kauden ensimmäinen maailmancupin voitto Etelä-Koreasta, Meksikossa Mäkelä-Nummela ja Vesa Törnroos osuivat parikilpailun maailmanennätyslukemat.

Toukokuun puolivälissä koheni trapin peruskisan Suomen ennätys.

– Jossain toisessa lajissa maailmancupin voitosta tienaa euroja. Tässä palkinto on mitali ja mahdollisesti kukkapuska. Nyt sain Etelä-Koreasta pehmolelun, Mäkelä-Nummela virnistää.

Kauden kulkuun ei kuitenkaan ole tullut muutoksia. Vapun alla Mäkelä-Nummela palasi Aasiasta ja muut kisamatkat ovat ulottuneet Kyprokselta Qatariin ja Meksikoon.

Harjoittelukausi alkoi joulukuussa Kanarian lämmöstä.

– Olen suunnitelman laatinut ja sen mukaan mennään. Loput pitää kaivaa omasta kukkarosta, Mäkelä-Nummela sanoo.

"Mihin se myyjä meni?"

Mäkelä-Nummela vaikuttaa olevan tavaratalon hyllyjen välissä kuin kotonaan. Vaikka julkisuutta on tullut vähintäänkin arvokisojen yhteydessä, aivan kaikki asiakkaat eivät häntä tunnista.

– Mihin se myyjä meni? ihmettelee vaatetilaustaan noutamaan tullut asiakas.

Hämmästys on suuri, kun käy ilmi, että kamera on kuvaamassa Urheiluruudun juttua.

– Kun tulee menestystä ja lehdessä on jotain juttua, ihmiset heräävät ja onnittelevat, Mäkelä-Nummela sanoo.

Työpäivä päättyy yhdeksältä. Päivät venyvät pitkiksi, mutta Mäkelä-Nummela vakuuttaa nauttivansa työn tuomasta tasapainosta.

– Ihmiset tulevat juttelemaan ja on työkavereita, joiden kanssa jutella. Ampumaradalla laulan yksin radion kanssa.

– Täällä ampuminen unohtuu, jos työkaverit eivät kuttuile. Toisaalta ihan sama, meneekö hyvin vai huonosti, aina tulee kuttuilua. Siis positiivisessa mielessä.

Pitikö Etelä-Korean maailmancupin voiton jälkeen työkavereille tuoda kakkua?

– Joo, nyt lypsettiin voileipäkakkua. Nykyään sanotaan, minkälaista kakkua halutaan, Mäkelä-Nummela naureskelee.

Lue myös:

Mäkelä-Nummela ampui Suomen ennätyksen - entinen kohentui kolmella kiekolla

Mäkelä-Nummela vei Etelä-Koreassa maailmancupin kisan: "En olisi uskonut voittavani tämän päiväisellä ammunnalla"

Suomalaiset trap-ampujat tekivät tulevassa olympialajissa maailmanennätyksen: "Ei kai tässä voi valittaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat