Suora

  • Elävä arkisto esittää

Mikael Forssell lopettaa pelaajauransa – "Olen koko elämäni pelännyt tätä hetkeä, mutta nyt on sen aika"

Hyökkääjän mittava ura päättyy 37-vuotiaana.

jalkapallo
Mikael Forssell
Mikael Forssell.AOP

Suomen kaikkien aikojen maalitykkeihin lukeutuvan hyökkääjän ura ammattilaisena kesti 20 vuotta. Sinä aikana hän pelasi menestyksekkäästi muun muassa Englannin Valioliigassa ja Saksan Bundesligassa.

Forssell on Suomen maajoukkueen historian toiseksi paras maalintekijä. Hän viimeisteli 29 maalia 87 maaottelussa ja lukeutui ns. Suomen kultaiseen sukupolveen, joka oli yhden maalin päässä selviytyä ensimmäistä kertaa jalkapallon arvoturnaukseen.

Saksan Steinfurtissa syntynyt Forssell pelasi urallaan juniorina Pallo-Pojissa, HJK:ssa ja FinnPassa. Hän siirtyi vain 17-vuotiaana HJK:sta Chelseaan. Maaliahne kärkimies pelasi urallaan myös Crystal Palacen, Mönchengladbachin, Birminghamin, Hannoverin, Leedsin, Bochumin ja HIFK:n riveissä.

– Olen koko elämäni pelännyt tätä hetkeä, mutta nyt on sen aika. Samalla olen erittäin onnellinen, ylpeä ja innostunut miettien tulevaa, Forssell toteaa Yle Urheilulle.

– Ajatus lopettamisesta alkoi syntyä viime kaudella. Tuli sellainen ajatus, että tämä voisi olla viimeinen vuoteni ammattilaisena. Olen aina halunnut tehdä maaleja. Se, etten enää voi tehdä niitä ammattilaisena, niin kyllä se sattuu. Ajatuskin siitä tuntuu pahalle, mutta toisaalta eihän jalkapallo ikinä lopu, se vain muuttaa vähän muotoa.

Paljon kokenut ja saavuttanut Forssell iski vain 17-vuotiaana Chelsea-debyytissään kaksi maalia Oxfordia vastaan Englannin Liigacupissa. Kaudella 2003/04 maalitykki viimeisteli Valioliigassa peräti 17 maalia ja kaksi osumaa Englannin cupissa. Seuraavalla kaudella hän oli mukana voittamassa Valioliigan mestaruutta Chelseassa.

– Joskus on vaikeaa käsittää itse, mitä on saavuttanut, sillä sitä on usein aika kriittinen itselleen. On ollut onnistumisia, mutta myös pettymyksiä. Kaikki kokemukset ovat kuitenkin muokanneet minua ihmisenä ja siitä olen onnellinen.

– Eniten ylpeä olen siitä, kuinka paljon töitä tein kaiken eteen siitä lähtien, kun pienenä poikana tein päätöksen, että haluan jalkapalloammattilaiseksi. Olen antanut kaikkeni, enkä tehnyt mitään kompromisseja jalkapallon takia. Se on minulle kaikista suurin juttu, Forssell summaa.

37-vuotias Forssell aikoo jatkaa urheilun parissa myös aktiiviuran jälkeen. Hän käy parhaillaan Uefan valmennuskursseja ja hänellä on maisterin tutkinto, pääaineena urheilujohtaminen.

– Olen onneksi ennakoinut tätä asiaa ja opiskellut peliuran ohessa. Unelmana on myös valmentaa ja saada siirrettyä jalkapallon parissa kokemani asiat eteenpäin. Totta kai tässä on vielä mielettömän paljon oppimista ja tästä alkaa täysin uusi vaihe. Haluaisin opastaa nuoria pelaajia ja saada heidät ymmärtämään, että vaikka tie ei ole helppo ja kokee pettymyksiä, niin niiden yli pitää päästä, sillä se kasvattaa ihmistä vahvemmaksi. Tärkeintä on, että unelmoi asioista, asettaa tavoitteita ja päämääriä.

Lue myös

Suomen kaikkien aikojen kärkimies kertoo uransa värikkäät käänteet – Mikael Forssell tykitti maaleja, ihaili Jose Mourinhoa, tutustui oligarkkiin, tienasi omaisuuden ja törmäsi kulisseissa ihmeellisiin tapauksiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat