Suora

  • Kultaleijonat palaavat Suomeen
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Sebastian Ahon matka NHL-tähdeksi ja Leijonien pisterohmuksi alkoi 10-vuotiaana voimistelusalilta – hämmästyttävä peliäly ei ole ainoa syy dominointiin MM-kisoissa

Sebastian Aholla ei ole ikinä ollut kiire. Jäällä rauha on taattu luistelulla ja peliälyllä, mutta tärkeintä maltti on ollut kaukalon ulkopuolella.

Jääkiekon MM 2018
Sebastian aho

Jonon keulilla odottaa kymmenvuotias poika virnuillen. Hän haluaa testata itseään, katsoa mihin pystyy. Ja kyllähän poika pystyy. Loikkii, pomppii, temppuilee. Samalla hän kehittyy, ja hänen kehonsa vahvistuu. Voimistelu voi tuntua kymmenvuotiaasta leikiltä, mutta se on samalla erittäin tärkeää harjoitusta tulevaisuutta varten.

Tänä päivänä tuota poikaa kutsutaan huippuyksilöksi ja erityiseksi lahjakkuudeksi. Sebastian Aho, 20, nousi toisella kaudellaan NHL:ssä joukkueensa johtohahmoksi ja dominoi nyt MM-kisojen alkusarjaa historiallisen kovaan tahtiin.

Aho ei erotu kaukalossa näyttävillä tempuilla tai hurjalla voimalla, vaan veitsenterävällä peliälyllään. Ahon pelinlukutaitoa kuvaillaan tietokoneeksi, jonka prosessori ei kuumene.

Maailman huipulla jääkiekko ei kuitenkaan ole tietokonepeliä, vaan keholta paljon vaativaa huippu-urheilua. Pallopelilahjakkuus Ahon kohdalla tästä puolesta ei ole vielä kaikkea kerrottu, vaikka hänen kehityksestään voisi jokainen kiekkolupaus ottaa oppia.

Kymmenen vuotta sitten leikki nimeltä jääkiekko alkoi muuttua Ahon kohdalla määrätietoiseksi tarinaksi kohti maailman huippua. Kaukalossa kehittyivät taidot ja pelipää, mutta voimistelusalissa ja oheistreeneissä kroppaan tarttuivat edellytykset kasvaa urheilijaksi.

Ensimmäinen ylittämässä rimaa

Sebastian Ahon isä Harri on tärkein tekijä poikansa uralla. Harri Aho pelasi viimeisen liigakautensa Kärpissä 2001-02 ja aloitti sen jälkeen Kärpät 46 ry:n toiminnanjohtajana. Vuosituhannen alussa alkoi myös Sebastianin jääkiekkoura.

Kun Sebastian Aho oli kymmenvuotias, valmensi hänen isänsä toiminnanjohtajan pestinsä ohella Kärppien E-junioreita. Harri Aho pyysi valmennusryhmäänsä entistä maajoukkuetason telinevoimistelijaa Harri Tapiota. Tapion vastuualueena oli poikien fysiikkavalmentaminen.

- Harri oli edelläkävijä, kun hän houkutteli minut valmennusryhmäänsä. Se oli pojille otollinen aika tehdä omilla kehoillaan oheisharjoittelua, Tapio kertoo.

Tuolloin Tapion ainoa aiempi kokemus jääkiekkoilijoiden valmentamisesta oli Kärppien 1991-ikäluokka nuoremmissa C-junioreissa. Tuohon joukkueeseen kuuluivat Julius Junttila ja vuoden nuorempana mukana ollut Mikael Granlund.

Tapio pääsi kunnolla kiinni valmentamiseen vasta Sebastian Ahon ja muiden 1997 syntyneiden kärppälupausten parissa.

- Saimme enemmän tuloksia aikaan, koska pääsin iskemään ammattimaiseen taito- ja oheisharjoitteluun aikaisemmassa vaiheessa.

- Jotkut nuorista pelaavat vain jääkiekkoa, joten on täysin välttämätöntä, että harjoittelussa on rinnalla jokin täysin muu liikuntamuoto. Oheisharjoittelussa ei opi pelaamaan, mutta siellä tehdään edellytykset huippu-urheilijaksi.

Tapio ja Aho olivat myös ensimmäisiä, jotka istuttivat jääkiekkovalmentamisen lisäksi junioreiden arkeen taitovalmennusta. Tapio veti Kärppien E-junioreille kerran viikossa puolentoista tunnin "räätälöidyn telinevoimisteluharjoituksen" ja oli mukana myös jokaisen jääharjoituksen yhteydessä tehdyissä oheisharjoituksissa.

- Sieltä pitää saada siirtovaikutus jäälle. Esimerkiksi luistelussa korostuu lantionseudun liikkuvuus. Lantiota täytyy pystyä käyttämään mahdollisimman laajalla liikeradalla. Luistelussa potku lähtee sitä syvemmältä, mitä syvempiin nivelkulmiin pääsee. Kimmoisuus on toinen tärkeä asia.

- Jos miettii Sebastianin kiekkopolkua, niin se osui juuri oikeaan aikaan. Hänen murrosikänsä ei ollut vielä silloin alkanut ja harjoittelimme nopeutta, tasapainoa, koordinaatiota, kehonhallintaa, liikkuvuutta ja ihan puhdasta voimaa omalla keholla.

Sebastian Aho u20 mestaruus
Sebastian Aho nousi koko kansan tietoisuuteen nuorten MM-kisoissa 2016. Katso video Nuorten Leijonien kultajuhlista klikkaamalla kuvaa.

Tapio kuvaa Sebastian Ahoa huliviliksi, velikullaksi, jolla oli aina pilke silmäkulmassaan. Jos Mikael Granlund oli Tapion oheisharjoituksissa jonon perukoilla ja keskittyi hiljaa suoritukseensa, Aho halusi olla rohkea ensimmäinen ylittämässä rimaa.

Aho on ollut jo pienestä pojasta lähtien myös fiksu. Järki on ollut harjoittelussa mukana alusta saakka, vaikka jo kymmenvuotiaana Ahon halu käydä tulta päin oli kova. Maltillisella kehittymisellään hän on myös onnistunut välttämään vammoja.

Tapion mukaan juuri loukkaantumisten ehkäisemisessä on ensiarvoisen tärkeää, että fyysinen harjoittelu on mukana lajiharjoitusten seassa jo pienestä lähtien.

- Silloin kropalle tehdään luontaista kestävyyttä. Sillä on älytön merkitys, että ennen murrosikää ehkäistään nivelkankeudet, Tapio sanoo.

- Teimme esimerkiksi Sebastianin ikäluokan kanssa kimmoisuusharjoitteita permantoalustalla. Vältimme niin loukkaantumisia ja rasitusvammoja. Olisi ollut tyhmää hyppiä aitoja kovalla jäähallin käytävällä ja rikkoa samalla poikien selät.

Maltilla kohti NHL:ää

Florida Panthersin kotiareenan lavalle astuu kesäkuussa 2015 kymmenentenä pelaajana Mikko Rantanen. Hän pukee ylleen Colorado Avalanchen pelipaidan, nostaa kätensä Joe Sakicin ja Patrick Roy'n hartioille ja hymyilee leveästi kameroille. Sen jälkeen NHL:n varaustilaisuudessa kuulutetaan 24 lupausta ennen seuraavaa suomalaista.

Sebastian Aho odottaa vuoroaan toiselle kierrokselle ennen kuin Carolina Hurricanes käyttää toisen varausvuoronsa häneen. Varaustilaisuuden taso on kova, mutta Ahon kiinnitystä numerolla 35 voi nyt pitää yllättävänä.

Toisin kuin vuotta vanhempi Rantanen, Aho jäi vielä yhdeksi kaudeksi SM-liigaan ja oli Kärppien tärkein pelaaja kaudella 2015-16. Harri Aho korosti jälkeenpäin, että hänen poikansa ratkaisu pelata kausi liigassa oli NHL-uran kannalta järkevin päätös.

Aho valmisti itseään kohti NHL:ää Kärppien fysiikkavalmentajan Samppa Jaakolan opeilla. Jaakola astui Ahon kasvutarinaan Harri Tapion jälkeen C-B-juniori-iässä.

- Sebastianin ominaisuudet ovat korostuneet pikkuhiljaa. Hän on fyysisesti monipuolinen pelaaja, jolla on hyvät kimmoisuusominaisuudet ja voimatasot, Jaakola kertoo.

- Hän ymmärtää, mistä on kysymys, ja hänen kehonsa toimii hyvänä ketjuna. Se näkyy kentällä: hän tekee jäällä asiat helposti myös vauhdissa.

Sebastian Aho.
Sebastian Aho harjoittelee kesäisin 16-20 tuntia viikossa.Pekka Loukkola / Yle

Jaakolan mukaan Ahon monipuolisuus on peräisin varhain aloitetun fyysisen harjoittelun lisäksi pallopeleistä. Aho on rakastanut palloja lapsesta lähtien, ja harjoittelussa ovat yhä mukana esimerkiksi tennis ja koripallo.

Aho viettää kesänsä Oulussa ja Jaakolan valmennuksessa. Viime kesänä Jaakolan rääkissä liikuntakeskus Hukassa hikoilivat Ahon lisäksi Markus Nutivaara, Joonas Donskoi, Janne Kuokkanen, Ville Pokka, Julius Junttila, Joonas Kemppainen, Mika Pyörälä ja Sakari Manninen.

Ahon kesäviikkoon kuului keskimäärin kahdeksan harjoitusta, yhteensä 16-20 tuntia viikossa.

- Välillä oli lomaviikkoja ja välillä mentiin kovaa. Määrää oli aika paljon, mutta pyrimme pitämään viisauden mukana. "Sepe" tuntee hyvin itsensä ja tietää mitä tehdä. Hän on myös kiinnostunut asioista ja kyselee paljon. Siinä mielessä se on myös antoisaa valmentajalle, Jaakola sanoo.

Viime kesänä Aho oli kiinnostunut fyysisessä harjoittelussa kolmesta asiasta: nopeudesta, kamppailuvoimasta ja tasapainosta. Luistelu- ja vääntövoimaa piti saada toiselle NHL-kaudelle tulokasvuotta enemmän.

- Tietenkin punttien kanssa harjoittelemme jonkin verran, mutta emme halua tehdä hänestä kehonrakentajaa.

- Teemme jaloille myös erilaisia frekvenssinopeusharjoitteita, kiihdytys- ja kimmoisuusharjoitteita. Käytämme hyödyksi hänen kimmoisuuttaan. Se on hänelle ominainen piirre ja lähtötekijä hyvälle luistelulle.

Älykäs harjoittelu on tuottanut tulosta. Kuten NHL:n runkosarjassa ja MM-kisoissa on nähty, Aho pystyy liikkeellään ja kamppailupelaamisellaan pelaamaan itselleen aikaa pelinrakentamista varten.

Jäällä Ahon voimakas keho on nimittäin vain apuväline, jolla hän pystyy hyödyntämään tärkeintä ominaisuuttaan eli tietokoneen lailla raksuttavaa peliälyä.

"Mitä korkeampi taso, sitä paremmin hän pelaa"

Lauri Marjamäki oli keväällä 2013 mietteliäs. Hänen sopimuksensa Oulun Kärppien kanssa oli juuri julkistettu. Seuran urheilutoimenjohtaja Harri Aho totesi tiedotteessa, että Marjamäki on "oikea mies auttamaan Kärppien nuorta kaartia kohti huippua".

Sebastian Aho oli tuolloin 15-vuotias ja dominoi ketjutovereidensa Jesse Puljujärven ja Antti Kalapudaksen kanssa B-junioreiden SM-sarjaa. Aho oli vasta C-juniori-ikäinen, mutta nousi keväällä myös Kärppien A-nuorten kokoonpanoon.

- Silloin tuntui aika kaukaiselta, että nostaisin Puljujärven ja Ahon kaltaisia jätkiä C-junioreista kohti liigaa. Kun näin heidät, ei se enää niin kaukaiselta tuntunutkaan, Marjamäki kertoo viisi vuotta myöhemmin.

Sebastian Aho ja kultatuuletus vuosimallia 2015
Sebastian Aho ratkaisi ennen NHL:ään lähtöään Kärpille Suomen mestaruuden 2015 ja voitti myös SM-pronssia.Tomi Hänninen

Aho pelasi ensimmäisen liigaottelunsa Marjamäen alaisuudessa vuotta myöhemmin, helmikuussa 2014. Samaan aikaan lahjakkuutta vei eteenpäin Kärppien A-junioreissa Lauri Mikkola, joka kuuluu nyt oululaisten liigajoukkueen valmennusryhmään.

- Kun Sebastian nousi seuraavaksi kaudeksi takaisin A:han (kevään 2013 jälkeen), hän oli jo sopeutunut peliin ja valmis pelaamaan A-junioreiden pelejä. Pallo lähti pyörimään oikeaan suuntaan, ja hän hallitsi peliä koko ajan enemmän luistelullaan ja röyhkeydellään, Mikkola sanoo.

Ahon kyky sopeutua nopeasti uuteen ympäristöön on vahvuus, jota korostaa myös Marjamäki.

- Mitä korkeampi taso on, sitä paremmin hän pelaa. Hänen lahjakkuutensa sopeutua näkyi, kun hän nousi liigaan, MM-kisoihin, World Cupiin ja NHL:ään. Hänessä on parasta se, että hän miettii koko ajan, millä osa-alueilla voi olla parempi.

Eräänlaista älykkyyttä on myös intohimo. Ahon kehitykseen eivät kuulu olennaisina asioina pelkästään jää- tai oheisharjoittelu, vaan myös halu ajatella ja ymmärtää peliä päivä päivältä paremmin.

- Hän pelaa mielikuvissaan peliä, näkee tilanteita ja oppii sitä kautta ratkaisuja ja toimintatapoja. Hän käsittelee peliä päänsä sisällä ja löytää oikeita ratkaisuja eri tilanteisiin, Mikkola kertoo.

- Hänellä prosessori käy todella nopeasti ja hän pääsee sitä kautta peliin nopeasti kiinni.

Tanskan MM-kisoissa Ahon pelitietokoneen prosessori on toiminut erittäin rivakasti. Aho on kerännyt tehoja kolmen pisteen ottelukeskiarvolla ja ollut Leijonien kirkkain tähti.

MM-urakan jälkeen tämän kauden pelit on Aholta pelattu. Aholle jää tärkeää aikaa itsensä kehittämiselle nelisen kuukautta. Jo nyt voi kuitenkin varmana sanoa sen, että ensi kaudella NHL:ssä nähdään jälleen parempi, päivitetty versio Sebastian Ahosta.

Lue myös:

Laiskaksi parjattu taiteilija vieroksui punttitreeniä, mutta rakasti pelaamista – Leijonien tähti Teuvo Teräväinen on peluri, jonka voitontahto ja pelisilmä siivittivät sittenkin huipulle

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat