Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Venäjä estää maan dopingohjelmaa paljastamassa olleen toimittajan pääsyn jalkapallon MM-kisoihin: "Ennennäkemätöntä lehdistönvapauden loukkaamista"

Venäjä ei myöntänyt saksalaiselle journalistille Hajo Seppeltille viisumia, vaikka Kansainvälinen jalkapalloliitto oli hyväksynyt toimittajan raportoimaan MM-kisoista.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Hajo Seppelt
AOP

Venäjän urheilun järjestelmästä dopingia dokumentissaan paljastanut saksalaistoimittaja Hajo Seppelt ei pääse jalkapallon MM-kisoihin, jotka järjestetään tänä kesänä Venäjällä.

Saksalainen tv-yhtiö ARD kertoi perjantaina, että Venäjän viranomaiset ovat hylänneet Hajo Seppeltin viisumianomuksen. Päätöstä perusteltiin sillä, että Seppeltin nimi on Venäjän valtion "persona non grata" -listalla eli ei-toivottujen henkilöiden listalla.

– ARD pitää tätä ennennäkemättömänä tapahtumana ARD:n urheilujournalismin historiassa ja ennennäkemättömänä lehdistönvapauden loukkaamisena MM-kisojen kaltaisessa urheilun suurtapahtumassa, ARD:n tiedotteessa sanottiin.

Samanlaisia kommentteja ovat esittäneet myös saksalaispoliitikot sekä Saksan toimittajaliitto. Toimittajat ilman rajoja -järjestö vaati Kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa puuttumaan Seppeltin tilanteeseen.

– Yleisesti ottaen lehdistönvapaus on todella tärkeää Fifalle ja haluamme tarjota median edustajille parhaat mahdolliset olot tehdä työtään, Fifa vastasi tiedotteessaan, jonka mukaan lajiliitton hyväksynyt Seppeltin akkreditointihakemuksen.

Seppelt on muun muassa dopingiin erikoistunut journalisti, joka on tehnyt urallaan tutkinut esimerkiksi Venäjän ja Kenian valtioiden yhteyttä dopingiin, mutta myös Itä-Saksan dopingia.

Joulukuussa 2014 ARD julkaisi Seppeltin dokumentin, jossa paljastettiin, että Venäjän valtio tukee dopingin käyttöä yleisurheilussa. Dokumentti aloitti tapahtumaketjun, joka johti puolitoista vuotta myöhemmin siihen, että Venäjä suljettiin useassa lajissa Rion olympialaisten ulkopuolelle, kun valtion tukema laajamittainen doping oli paljastunut muidenkin lajien kuin vain yleisurheilun ongelmaksi.

Nämä paljastukset lienevät siis syynä sille, miksi Seppelt on Venäjän ei-toivottujen henkilöiden listalla. Venäjä ei ole koskaan myöntänyt valtiojohtoista dopingia.

Venäjän MM-turnauksen valintaprosessiin epäillään liittyneen korruptiota, joka juontaa juurensa Venäjän ja Fifan entisen johdon läheisiin suhteisiin.

Jalkapallon MM-kisat järjestetään 14.6.–15.7.2018.

Lähteet: Reuters, AFP, Deutsche Welle.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat