Suora

  • UP-dokkari: Kamera käy!
  • Yhdistetty ja Parude
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Marko Anttila on noussut Suomi-kiekon kulttipelaajaksi, jota joukkuetoverit arvostavat ja vastustajat vihaavat – tällainen on "Mörkö-Marko", joka saa Ilja Kovaltshukin ja muut supertähdet raivon partaalle

Marko Anttila on arvostettu joukkuepelaaja, jonka kanssa kamppailevat vastustajat polttavat usein päreensä. Tällä hetkellä hän pelaa uransa parasta jääkiekkoa ja kuuluu Leijonien vakiokaartiin.

Jääkiekon MM 2018
Marko Anttila.
Tomi Hänninen

Joulukuinen ilta Kaisaniemen puistossa Helsingissä. Jokerit ottaa mittaa rakkaasta vihollisestaan Pietarin SKA:sta ulkoilmaottelussa. Paikalle on saapunut yli 17 000 katsojaa.

Kamppailun puolivälissä tunteet kuumenevat. Jokerien yli kaksimetrinen hyökkääjä Marko Anttila taklaa SKA:n supertähteä Ilja Kovaltshukia kovaa. Kovaltshuk menettää hermonsa ja kostaa iskemällä Anttilaa nyrkillä. Yleisö mylvii.

Yhtäkkiä Anttila on SKA-pelaajien piirittämä. Ärräpäät lentelevät ja iskuja vaihdetaan. Ennen kuin tuomarit tulevat väliin, Anttila näyttää sanovan Kovaltshukille jotain aivan tähtipelaajan korvan juuressa, lähes poski poskea vasten. Hurraavan yleisön seasta ilmaan nousee kolme Anttilan jättimäistä kasvokuvaa.

Taiston jälkeen Anttila kertoo medialle ”vaihtaneensa kuulumisia” Kovaltshukin kanssa. Venäläinen oli ensin kysynyt, kuka Anttila oikein on. Tähän jokerikolossi oli vastannut utelemalla, miten pää kestää.

Myöhemmin ottelun aikana Anttila taklataan SKA:n vaihtoaitioon. Tämä on 32-vuotiaalle Anttilalle normaali ilta toimistolla. Hän on jälleen onnistunut kuumentamaan vastustajan tähdet.

Rähinöistä huolimatta Kovaltshuk välttää jäähyminuutit ja siivittää SKA:n 4-3-voittoon. Venäläishyökkääjä iskee tehot 1+2. Kaisaniemen illan tapahtumat ovat kuitenkin yksi esimerkki siitä, minkä takia Marko Anttila nauttii suomalaisessa jääkiekossa jonkinlaisen kulttipelaajan mainetta.

Marko Anttila ja SKA:n pelaajat juttusilla vaihtoaitioissaan.
Marko Anttila on suosittua juttuseuraa SKA:n pelaajien keskuudessa.AOP

Lempäälän jätti

203-senttisen Anttilan honkkelimaista liikkumista kaukalossa ei voi olla huomaamatta. Pienessä kyyryasennossa jatkuvasti luisteleva Anttila näyttää ajoittain jopa hieman koomiselta muiden pelaajien joukossa.

Koon ei kuitenkaan kannata antaa hämätä. Anttila onnistuu yllättämään vastustajat kaukalossa illasta toiseen erikoispitkällä mailallaan. Sillä ja puheillaan hän saa supertähdet pois tolaltaan.

- Aina yritän kentällä vähän laulaa. Se kuuluu peliini ja rooliini. Yritetään päästä vähän ihon alle. Yleensä sieltä tulee aika hanakasti kommenttia takaisin, Anttila nauraa Yle Urheilulle jääkiekon MM-kisoissa Tanskassa.

- Jos jollain on ollut vaikea peli alla, siitä on hyvä kysellä vähän ja katsoa, meneekö tunteisiin. Joskus se toimii ja joskus ei. Se on sellaista spontaania, hauskaa verbaliikkaa.

Hän puhuu paljon roskaa ja on hyvä pääsemään isojen tähtien ihon alle.

Jesper Jensen Aabo

Rauhallisena, mutta huumorintajuisena persoonana kaukalon ulkopuolella tunnetulta Anttilalta ei lempinimiä puutu: Mörkö-Marko, Stretsi, Lempäälän jätti ja niin edelleen. Niistä suurin osa viittaavat Anttilan poikkeukselliseen pituuteen.

- Hän puhuu paljon roskaa ja on hyvä pääsemään isojen tähtien ihon alle. Tuollaisen pelaajan kaikki haluavat joukkueeseensa. Olen tyytyväinen, että hän on meidän jengissämme, Jokerien tanskalaispuolustaja Jesper Jensen Aabo virnistää Yle Urheilun haastattelussa.

- Minulla on vain hyvää sanottavaa Stretsistä. Hän on mahtava persoona. Hän ei puhu paljon, mutta on todella fiksu kaveri. Hän on pisin tyyppi, kenet tunnen, Jensen Aabo hekottaa.

Anttila on itse asiassa Suomen maajoukkueen historian pisin jääkiekkoilija ja pisin urheilija, joka on edustanut Suomea olympialaisissa.

- Aika huumorintajuinen jätkä, jonka kanssa on aina mukavaa. Ei ole mitään pahaa sanottavaa hänestä, kertoo Olli Palola, joka pelaa Anttilan kanssa Jokereissa..

Marko Anttila ja Sotshin Pavel Padakin nokkapokassa.
Marko Anttila ja Sotshin Pavel Padakin "vaihtavat kuulumisia".AOP

Vaikka Anttila saa paljon palstatilaa tähtipelaajien kanssa nahistelusta, hän pystyy tekemään monipuolisia asioita ympäri kenttää. Anttila on alivoimaspesialisti ja yllättävän vaarallinen hyökkäyssuuntaankin.

- Se pitkä maila on aika veemäinen kaverille, kun se yltää alivoimalla b-pisteeltä siniselle asti. Siinä on vaikeaa ylivoimaa pyörittää. Niitä äijiä löytyy vino pino, joilla on mennyt huuruun siinä, Palola myhäilee.

- Hän antaa aina kaikkensa joukkueen eteen. Pitkä maila on uskomaton ase alivoimalla, Jensen Aabo komppaa.

KHL-pestistä tulikin eksoottinen farmireissu

32-vuotias hyökkääjä on nähnyt ammattilaisuransa aikana monia kaupunkeja, halleja ja pukukoppeja. Lempäälän Kisan kasvatti tahkosi ammattilaisuransa ensimmäiset seitsemän vuotta Ilveksessä ja siirtyi TPS:ään kesällä 2011.

Turussa peli alkoi kulkea. Keväällä 2013 Anttila oli ensimmäistä kertaa MM-kisoissa pelattuaan huippukauden SM-liigassa. Hän oli turkulaisten paras pistemies tehoillaan 17+24 ja murtautui suuremman yleisön tietoisuuteen.

Seuraavaksi kaudeksi Anttila sai sopimuksen KHL-joukkue Metallurg Novokuznetskiin. Novokuznetsk on puolen miljoonan asukkaan teollisuuskaupunki Etelä-Siperiassa lähellä Mongolian rajaa.

Pelit eivät kuitenkaan kulkeneet ja KHL-pesti jäi vain 16 ottelun pituiseksi. Suomalainen passitettiin KHL:n farmisarjaan. Uusi osoite löytyi Volzskista, yli 3500 kilometrin päässä Novokuznetskista länteen. Kaupungin läpi kulkeva Volga laskee runsaan 400 kilometrin päässä Kaspianmereen.

Volzskissa Anttila oli joukkueen ainoa ulkomaalaispelaaja ja asui vaimonsa kanssa jäähallissa, koska paikkakunnalta ei löytynyt hotellia.

- Se oli erikoista aikaa. Ei tuntunut, että olisi varsinaisesti uransa huipulla. Asuttiin hallin yläkerrassa, ja joukkue oli puoliammattilainen. Jälkikäteen ajateltuna se oli kuitenkin ihan mukavaa aikaa. Sain pelata paljon, Anttila hörähtää.

Parin viikon farmireissun jälkeen seura halusi purkaa Anttilan sopimuksen, mikä sopi suomalaiselle paremmin kuin hyvin.

Marko Anttila.
Tomi Hänninen

Uusi alku

Venäjältä Anttilan matka jatkui ruotsalaiseen Örebrohon, jossa hän löysi pelinsä uudelleen. Hän vietti SHL-joukkueessa kaksi ja puoli kautta ennen kuin KHL:ään siirtynyt Jokerit tarjosi sopimusta. Helsinkiläisjoukkueessa Anttilan ura on lähtenyt aivan uudenlaiseen lentoon. ”Mörkö-Markosta” on tullut käsite niin pelikaverien kuin fanienkin keskuudessa.

- Jotain vitsiä ne pukukopissa yrittävät aina välillä vääntää. Jotain t-paitoja he olivat lanseeraamassa, mutta sanoin, että otetaan ihan rauhassa nyt. Varsinkin Lepistön Sami innostui siitä paljonkin, mutta ei se minuun ole vaikuttanut mitenkään, Anttila toteaa vaivaantunut hymy kasvoillaan.

- Joskus olympialaisten aikaan siitä t-paitahommasta oli puhetta enemmänkin, Palola sanoo pidätellen nauruaan.

Anttilan olemuksesta paistaa, että hän on löytänyt roolinsa ja pelityylinsä. Pelivuosia on vielä edessä ja hän aikoo ottaa niistä kaiken irti.

- Pyrin tekemään oman hommani täysillä. On kivaa, jos joku on huomannut ja tykkää. Varmasti on niitäkin, jotka eivät tykkää, mutta pyrin keskittymään omaan hommaani ja nauttimaan siitä.

Marko on erittäin arvostettu pelaaja.

Lauri Marjamäki

Vielä muutama vuosi sitten tuntui kaukaiselta ajatukselta, että Anttila edustaisi Leijonia kaudella 2017-18 sekä olympialaisissa että MM-kisoissa. Upeat otteet Jokereissa ovat kuitenkin sementöineet järkälemäisen hyökkääjän paikan maajoukkueessakin.

- Marko on erittäin arvostettu pelaaja. Hän pystyy kääntämään itse momentumin omalle joukkueelle, jos olemme vähän lirissä. Hän pystyy viemään kiekon hyökkäysalueelle ja pitämään sitä siellä. Se on aika tärkeää. Siinä monesti vuorovesi vaihtuu ja päästään takaisin pelin päälle, selittää Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki.

- On hieno asia pelata Suomen maajoukkueessa ja varsinkin arvokisoissa. Ei sellaista palkintoa voi saada mistään muualta kuin pääsemällä tänne. Nämä ovat aika ainutlaatuisia hetkiä, jotka muistaa pitkään, toteaa Anttila nöyränä.

Marko Anttila kurottaa kiekkoon kaukalossa.
Anttila on ärsyttävän ulottuva vastustaja kaukalossa.Tomi Hänninen

Anttilan pelit jatkuvat ensi kaudellakin KHL:ssä ja juuri Marjamäen alaisuudessa. Marjamäen pesti Leijonissa päättyy Tanskan MM-kisoihin ja sen jälkeen hän siirtyy Jokereiden päävalmentajaksi. KHL:n supertähdet saavat siis jatkossakin pitää varansa Mörkö-Markon kanssa.

Meneillään olevissa MM-kisoissakin on nähty, kun useampi NHL-miljonääri tulistuu Anttilan otteisiin. Leijonahyökkääjä saa vastata päivittäin kysymyksiin, miksi juuri hän on niin ärsyttävä vastustajien mielestä.

- Kai se johtuu siitä, kun joutuu pelaamaan tällaista kaksimetristä nimetöntä äijää vastaan. Kyllä vähän itsekin kuumenisin, Anttila nauraa.

Entä mistä Lempäälän jätti itse kuumenee?

- Jos kentällä sattuu jotain epäreilua, mutta harvemmin sellaista tulee. Ehkä asioita on vähän oppinut iän myötä. Junnuvalmentajat voisivat kertoa, että nuorena tuli vähän räiskittyä yli. Se vain sekoittaa oman pelin, joten olen pyrkinyt jättämään sitä vähemmälle, Anttila myhäilee.

MM-kisoissa onnistuminen on kasvattanut Anttilan itseluottamusta entistä enemmän. Viimeksi tiistaina Anttila rikkoi, raastoi, taklasi ja teki maalin, kun Leijonat kaatoi Yhdysvallat 6-2 ja rynni lohkovoittoon.

- Ollaan pidetty hauskaa täällä, Anttila kiteyttää hymyssä suin.

Suosittelemme

Tuoreimmat