Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit

Kommentti: Maailman taso on hurja, kun kolmiloikkaajakin juoksee 400 metrillä alle SE-ajan

Kuinkahan moni suomalainen kolmiloikkaaja lähtisi edes kokeilemaan niin raakaa lajia kuin 400 metriä? Eipä kovin moni, pohtii Yle Urheilun Petri Hänninen.

yleisurheilu
Christian Taylor
Christian Taylor.AOP

Shanghain Timanttiliigan osakilpailussa miesten 400 metrin viivalla oli mielenkiintoinen nimi: Christian Taylor. Yhdysvaltalainen on kaksinkertainen olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari, mutta ei neljälläsadalla, vaan kolmiloikassa. Hänen ennätyksensä on 18.21.

Se osoittaa jo luonnetta, että täysin eri lajin kaveri pomppaa toiseen lajiin. Kaiken lisäksi Taylor pyyhkäisi ratakierroksen ihan kovaan aikaan 45,24, millä sijoittui lajin erikoismiesten joukossa viidenneksi.

Kerrottakoon että 400 metrin Suomen ennätys on 45,49. Eli Taylor paukutti myös reilusti sen alle. Viime vuonna Suomen tilaston ykkösaika 400 metrillä oli 47,24.

Miettikääpä jos vaikkapa Suomen paras kolmiloikkaaja Simo Lipsanen juoksisi oheislajina 400 metriä. Ylipäätään vain juoksisi. Puhumattakaan siitä, että hän tekisi tuolla tappomatkalla myös kovan ajan.

Muistan että viime talvena pituushyppääjä-kolmiloikkaaja Kristian Pulli juoksi 60 metriä kilpaa ihan hyvään aikaan 6,84, mutta kun siihen laitetaan 340 metriä päälle, niin se onkin jo ihan eri juttu.

Moniko kenttälajin edustaja ylipäätään lähtee juoksemaan maitohappolajina tunnettua ratakierrosta kilpaa?

Äkkiseltään mieleen tulee seiväshyppääjä Matti Monosen legendaarinen treenijuoksu, jossa mies paineli 400 metriä seiväs kädessä - alle minuutin.

Muistan myös kuulleeni tarinan, että takavuosien moukarinheiton moninkertainen Suomen mestari ja olympiaedustaja Harri Huhtala juoksi aktiiviaikanaan 33 kilometrin harjoituslenkin, ihan vaan näyttääkseen itselleen.

Pitää nostaa Monoselle, Huhtalalle ja Taylorille hattua.

Taylorista pitää sanoa, että hän on monipuolinen yleisurheilija. Kolmiloikan ja 400 metrin lisäksi häneltä löytyy kovia tuloksia muistakin lajeista. Pituushyppy 819, 200 metriä 20,70 ja 60 metriä sisällä aikaan 6,79.

Tässä kohtaa on pakko sanoa, että myös kolmiloikkaaja Simo Lipsanen on nuorempana eli tarkemmin sanottuna 17-vuotiaana hypännyt korkeutta 190 cm ja heittänyt miesten ( 800 gr) keihästä yli 50 metriä. Tuollaiseen keihästulokseen tuskin Taylorkaan pystyisi. Lisäksi Lipsanen hyppäsi viime kaudella hallissa pituutta 759 cm, joten kyllä Simoltakin sitä monipuolisuutta löytyy.

Mutta mitä hyötyä siitä sitten on jos kolmiloikkaaja juoksee 400 metriä kilpaa? Seiväshyppääjä Matti Mononen kertoi, että juoksi ratakierroksen seiväs kädessä kovaa ollakseen "kovempi jätkä".

Se on tasan näin. Tämä tappotreeni auttoi varmasti henkisellä puolella. Kun kenttälajin mies juoksee maitohappoja pursuavan 400-metrisen seiväs kädessä tai ilman, niin siitä jää varmasti sellainen fiilis, että hän on tärkeässä kilpailutilanteessa psyykkisesti hieman vahvempi, myös siinä omassa lajissaan.

Ajatusta saa mielellään lainata ja toteuttaa.

Juttua muokattu 13.5.2018 klo 13.40: Lisätty maininnat Lipsasen korkeus- ja pituustuloksista.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat