Kommentti: Leijonat pelasi parhaan pelinsä vuosiin – Kanada on silti mestarisuosikki

Kaikki tähdet olivat Suomelle kohdillaan murskavoitossa Kanadasta. Puutteita pelissä on yhä, mutta rohkea pelitapa antaa mahdollisuudet mihin vain, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

urheilu
Janne Pesonen
Tomi Hänninen

Muutamassa kuukaudessa voi tapahtua kaikenlaista. Olympialaisten puolivälierässä Kanadaa vastaan Leijonat varmisteli, peruutteli, jäätyi ja hävisi 0-1. MM-kisojen alkusarjataistossa Leijonat hyökkäsi, eteni, liekehti ja voitti 5-1.

Ero oli kuin yö ja päivä.

Vihdoin Suomi pelasi sitä aktiivista peliä, josta on puhuttu niin valmentajien, pelaajien kuin asiantuntijoidenkin suulla. Suomi pelasi modernia vauhdikasta lätkää. Vaikka kyse oli alkusarjan kamppailusta, ottelu oli Leijonien paras kamppailu vuosiin. Lauri Marjamäen valmennuspestin ajalta vain edelliskevään USA-puolivälierä pääsee lähellekään samaa sfääriä.

Suomi antoi vahvan näytteen siitä, ettei Tanska-tappiosta ole syytä olla huolissaan. Ja näytti myös, että hyökkäyspeli liekehtii myös huippumaita vastaan. Kärkipelaajat johtivat nimensä mukaisesti edestä ja tuore tulokas Eeli Tolvanenkin sai itseluottamuksen kannalta tärkeän maalin.

Harri Säterikin pelasi huippupelin maalilla, joten joku varmasti varailee jo toria. Tai ainakin tankkaa horneteja.

Vaan vedetäänpä kuitenkin ensin happea.

Leijonien avausmaali oli onnekas pomppu, joka kimposi kanadalaispelaajan mailasta helposti maaliin. Mikko Rantasen illan toinen maali oli lahja maalivahti Curtis McElhinneyltä, joka lakosi suomalaishyökkääjän eteen. Tolvasen 4-1-maali oli lahja puolestaan kakkosvahti Darcy Kuemperilta, joka syötti kiekon ja jätti maalin tyhjäksi.

Leijonat pelasi huippupelin, mutta Kanada oli täysin yössä etenkin maalivahtien osalta. Valmentajien suusta usein kuultu viisaus menee kutakuinkin näin: Et ole koskaan niin hyvä kuin hehkutetaan, etkä niin huono kuin haukutaan. Se osuu hyvin tähänkin otteluun, joka oli kuitenkin vain yksi alkusarjan ottelu.

Suomi pelasi tasonsa ylärajoilla, Kanada alarajoilla.

Siksi Kanada on yhä MM-kisojen mestarisuosikki. Suomella on koko ajan ollut mahdollisuus MM-kultaan, ja niin on yhä. Tämänpäiväistä Kanadaa kovempia vastustajia tulee turnauksessa vastaan kuitenkin vielä useampi.

Leijonat on oikealla tiellä, mutta matka on pitkä. Leijonilla ei ollut yhtään varsinaista sentteriä kokoonpanossa ja puolustus oli ajoittain pahasti jäljessä. Puutteita on, mutta rohkea pelitapa antaa mahdollisuuden mihin vain.

Lue myös:

Leijonat nöyryytti Kanadaa murskalukemin – mestarisuosikin molemmat maalivahdit aivan yössä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat