1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten MM 2018

Marjamäki sivuutti Kanadan NHL-tähden rajun väitteen tyynesti: "Sehän kertoo paljon, ei siitä sen enempää"

Lauri Marjamäki ylisti Kanada-voiton jälkeen Leijonien rohkeaa peliä, maalivahti Harri Säteriä ja Herningiin saapunutta suomalaisyleisöä.

Kuva: Tomi Hänninen

HERNING. Päävalmentaja Lauri Marjamäki oli silmin nähden voimaantunut Kanadasta otetun 5-1-voiton jälkeen. Marjamäki hehkutti sitä, miten nuori leijonajoukkue kasasi itsensä Tanskalle kärsityn tappion jälkeen.

- Tuolla tavalla pitää reagoida tappioon. Negatiivisen kokemuksen kautta tulee terästäytyminen, ja joukkue tulee enemmän yhteen. Ruvetaan enemmän kiinnostumaan ja heittäytymään pelille. Sitä kautta tulee parempi joukkue, Marjamäki analysoi.

- Pelasimme periksiantamattomasti ja yhtenäisesti hienon kotiyleisön edessä. Se on tärkein tunne, joka jää puseroon, päävalmentaja sanoi viitaten hallin tuhansiin suomalaiskatsojiin.

Herningin monitoimiareenalla oli loistava tunnelma lauantai-iltana. Suomi-huutojen keskellä tuntui kuin Leijonat olisi pelannut kotiottelua MM-kisoissa.

Kanadan NHL-tähdet menettivät malttinsa ja jäähyilivät itsensä ulos voittotaistelusta. Puolustaja Aaron Ekblad väitti katkerasti TSN:n haastattelussa, että suomalaiset kalastelivat rangaistuksia.

- Sehän kertoo paljon. Ei siitä sen enempää, yllättyneen oloinen Marjamäki tuhahti.

Kanada otti pelissä peräti kymmenen rangaistusta. Leijonat iski avauserässä kaksi ylivoimaosumaa, mutta sen jälkeen hanat menivät tukkoon.

- Meille tarjoiltiin vähän enemmänkin. Olisimme voineet tappaa pelin toisessa erässä kolmeen ylivoimaan. Näin kuitenkin tällä kertaa, Marjamäki kertasi.

Kanada vaihtoi maalivahtiaan jo avauserässä. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonien uudistettu ykkösylivoima sai kaivatun onnistumisen avauserässä. Koostumus oli muuten sama kuin aiemmin, mutta puolustaja Ville Pokka oli korvattu hyökkääjä Veli-Matti Savinaisella. Näin ykkösylivoimassa pelasi peräti viisi hyökkääjää.

- Tanska-pelissä näimme, että kun on noin hyviä NHL-tason veskareita (kuin Frederik Andersen), niin tarvitsemme maalin eteen voimaa. Siksi toimme Savinaisen siihen, Marjamäki perusteli.

Vaikka Savinainen ei yltänyt pisteille Kanada-ottelussa, hän oli Leijonien parhaimmistoa. Vahvan suomalaishyökkääjän pihdeissä juuri TSN:lle kommenttejaan laukonut Ekblad mureni.

- Hän on peloton ja kova kamppailija. Se on hänen vahvuutensa, ja hän on todella tärkeä pelaaja meille. Miksei voisi pelata NHL:ssäkin vielä, Marjamäki kehaisi Savinaista.

Päinvastoin kuin Tanska-pelissä, nyt vastustajan maalivahtiosastolla meni surkeasti. Curtis McElhinney lahjoitti Leijonille pari maalia avauserässä ja joutui vaihtoon kolmen takaiskun jälkeen. Tilalle tullut Darcy Kuemper ei ollut sen vakuuttavampi – toisin kuin 30 laukausta torjunut Harri Säteri Leijonien maalilla.

- Harri Säterin maalivahtityö oli loistavaa ja meidän alivoimapelimme uhrautuvaa, Marjamäki kiteytti ylpeänä.

Suomen pelit jatkuvat jo sunnuntai-iltana Saksaa vastaan. Marjamäen mukaan voitto Kanadasta oli erittäin rohkaiseva asia. Kaiken kaikkiaan ilta Herningissä oli melko ikimuistoinen.

- Oli upeaa ottaa tuollainen voitto Suomi-katsomon edessä lauantai-iltana. Varmaan Suomessakin moni katsoi. Pelissä näkyivät periksiantamattomuus, yhtenäisyys ja rohkeus. Kyllä se antaa meille kaikille potkua, Marjamäki iloitsi.

- Meidän joukkueessa on niin valtava luisteluvoima, että uskallettiin pelata. Oli tarkoituskin ottaa ohjat meille ja lähteä viemään. Joukkueelta löytyy kiekollista rohkeutta ja itseluottamus on tapissa. Siinä on hyviä elementtejä jatkoa ajatellen.

Suomi ja Saksa kohtaavat sunnuntai-iltana kello 21.15.

Lue myös:

Leijonat nöyryytti Kanadaa murskalukemin – mestarisuosikin molemmat maalivahdit aivan yössä

Kanadan NHL-tähden kuppi meni pahasti nurin Savinaisen kanssa – "Pelkurimaista, epärehellistä"

MM-kisoihin lentänyt Tolvanen päästi kuuden viikon höyryt kerralla kaukaloon – "Tuntui vähän, ettei Eeli edes hengästynyt"

Kommentti: Leijonat pelasi parhaan pelinsä vuosiin – Kanada on silti mestarisuosikki