Pikaluistelumaajoukkueessa käy kato – myös Suomen ykkösnainen Elina Risku lopettaa

Suomen naisten pikaluistelun ykkösnimi Elina Risku on päättänyt lopettaa uransa.

pikaluistelu
Elina Risku
Elina RiskuAOP

”Yksi matka on tullut päätökseen”, kirjoitti Elina Risku Instagram-tilillään, jossa hän ilmoitti lopettavansa kilpauransa.

Seinäjoen Urheilijoita edustava Risku on ollut jo vuosia Suomen naisten pikaluistelun ykkösnimi. Hän on toisen polven pikaluistelija, ja hänen äitinsä Anneli Risku (o.s. Repola) oli edellinen suomalainen naispikaluistelija, joka edusti Suomea olympialaisissa.

Pyeongchangin olympiakisoissa 26-vuotias Risku sai toteuttaa olympiaunelmansa. Ne olivat hänen uransa ensimmäiset ja jäivät nyt myös viimeisiksi. Suomen Pyeongchangin olympiakisojen pikaluistelujoukkueesta ovat nyt kaikki luistelijat (Risku, Mika Poutala ja Pekka Koskela) päättäneet kilpauransa.

Riskun mukaan päätös lopettamisesta oli usean asian summa ja pidemmän ajan kuluessa syntynyt päätös. Yksi iso tekijä hänen päätökselleen oli kuitenkin kotimaan halliolosuhteiden puuttuminen. Hän on myös viimeisen kymmenen vuoden ajan kärsinyt selkävauriosta, joka on huippu-urheilun rasituksen ja iän karttuessa tuonut haasteita. Risku myönsikin, että pelko siitä, että huippu-urheilu rikkoisi selkää liikaa, oli liian suuri.

”Pikaluistelu tulee aina olemaan minulle rakas laji, en muista aikaa, jolloin en olisi luistellut ja kulkenut Seinäjoen jääurheilukeskuksessa. Tämä elämänmuutos tulee olemaan suuri ja tuskin helppo, mutta nyt on aika uusille seikkailuille ja tavoitteille. Elämä tuo tullessaan varmasti hienoja uusia asioita. Aion muun muassa jakaa sitä tietoa eteenpäin, mikä minulle on vuosien aikana kertynyt,” Risku kirjoitti Instagramissa.

View this post on Instagram

Niin kuin keväällä kauden jälkeen totesin ”yksi matka on tullut päätökseen”. Nyt nämä sanat saavat toisen merkityksen, koska olen päättänyt lopettaa huippu-urheilu urani pikaluistelijana. - Pikaluistelu tulee aina olemaan minulle rakas laji, en muista aikaa, jolloin en olisi luistellut ja kulkenut Seinäjoen jääurheilukeskuksessa. Tämä elämänmuutos tulee olemaan suuri ja tuskin helppo, mutta nyt on aika uusille seikkailuille ja tavoitteille. Elämä tuo tullessaan varmasti hienoja uusia asioita. Aion muun muassa jakaa sitä tietoa eteenpäin, mikä minulle on vuosien aikana kertynyt. - Olen saanut tämän lajin parista ikuisia ystäviä, unohtumattomia kokemuksia, suuren osan identiteettiäni, paljon onnen ja ilon hetkiä, onnellisuutta sekä paljon muita hienoja asioita. On ollut hienoa asettaa tavoitteita ja unelmoida sekä saavuttaa niitä. - Olen kannatellut Suomen naispikaluistelua lähes yksin tämän vuosikymmenen. Uskon ja toivon koko sydämestäni, ettei seuraavaksi kulu 38 vuotta ennen kuin seuraava suomalaisnainen kilpailee olympialaisissa. - Päätös lopettamisesta on useamman asian summa ja pidemmän ajan kuluessa syntynyt päätös. Yksi iso tekijä kotimaan halliolosuhteen puutteen lisäksi on se, että olen viimeiset kymmen vuotta harjoitellut selkävaurion kanssa. Useimmiten olen pystynyt pitämään selän lähes oireettomana, mutta huippu-urheilun tuoman rasituksen ja iän karttuessa se on aiheuttanut lisää haasteita. Pelko siitä, että huippu-urheilu rikkoisi sitä liikaa, on liian suuri. - Olen todella kiitollinen siitä, että sain elää unelmaani ammattiurheilijana. Suuri KIITOS kahdelle valmentajalle, joiden kanssa olen tehnyt pisimpään yhteistyötä urani aikana, Pirjo ja Aimo. Ilman teitä en olisi saavuttanut olympiaunelmaani. Haluan myös vielä kerran kiittää teitä kaikkia, jotka olette auttaneet ja tukeneet minua urheilu-urallani – valmentajia, yhteistyökumppaneita ja muita tukijoita, lihashuoltajia, fysioterapeutteja, henkilökohtaisia lääkäreitä, perhettä, puolisoa, muita läheisiä, ystäviä, pikaluisteluperhettä, Seinäjoen Urheilijoita, Suomen Luisteluliittoa ja kaikkia teitä, jotka olette tukeneet ja tsempanneet minua urani aikana. Moikataan kun tavataan 🤗 -Elina

A post shared by Elina Risku (@elinariskutraining) on

Lue myös:

Lopettamispäätös sai Riskun olon haikeaksi, mutta tyytyväiseksi – "Tämä on ollut elämän mittainen matka"

Äiti tarjosi tyttärelleen balettia – Elina Risku valitsi mahdottoman lajin ja palauttaa Suomen naiset olympialaisiin 38 vuoden tauon jälkeen: ”Uskomaton saavutus”

Naisten pikaluistelun voittaja luisteli uuden olympiaennätyksen – Risku tunteikkaana olympiadebyytistään: "Kauden paras luistelu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat