Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät

Nälkäinen Leijonat jyräsi USA:n yli lohkovoittoon – Sebastian Aho taituroi hattutempun ja teki MM-historiaa!

Sebastian Aho hurja pistetahti ja Leijonien hyökkäysilotulitus jatkui alkusarjan päätösottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Suomi kohtaa torstain puolivälieräottelussaan Sveitsin.

Sebastian Aho
sebastian aho
Tomi Hänninen

Suomen jääkiekkomaajoukkue päätti urakkansa Tanskan MM-kisojen alkusarjassa 6-2-voittoon Yhdysvalloista. Päiväpelin ykköstähti oli hattutempun ja Leijonien MM-kisojen piste-ennätyksen tehnyt Sebastian Aho.

Leijonat varmisti voitollaan myös B-lohkon voiton. Suomi kohtaa torstaina puolivälieräottelussaan Sveitsin.

Yhdysvallat aloitti ottelun erittäin terävästi, ja vakuuttavasti läpi turnauksen pelannut Harri Säteri piti torjunnoillaan Suomea pystyssä. Leijonat sai hyökkäyspelinsä raiteilleen avauserän edetessä. Suomi riisti, laukoi ja pelasi ahnaasti Yhdysvaltain maalin edessä.

Leijonat eteni ottelussa 2-0-johtoon kahdella erikoisella Sebastian Ahon maalilla. Molemmissa osumissa nähtiin jälleen kerran Ahon pelinlukutaitoa.

Avausosuma syntyi, kun Aho ensin katkaisi Yhdysvaltain maalin takana rännikiekon, loi maalipaikan ja viimeisteli lopulta itse kulmasta pelin 1-0:aan. Veli-Matti Savinainen ahkeroi maalin edessä tärkeää työtä, ja Ahon laukaus painui verkkoon Keith Kinkaidin käden kautta.

Ahon kahdeksas maali MM-turnauksessa syntyi "kenttämestarin erikoisella". Markus Nutivaara laukoi kiekon siniviivan kulmasta ränniin, josta peliväline kimposi kohti USA-maalia luistelleen Ahon lapaan. Aho nappasi kiekon nopeasti haltuunsa ja iski sen tyhjään maaliin.

Toisessa erässä korostui Suomen puolustuspeli. Yhdysvallat pyöritti etenkin erän alussa pitkiä hyökkäyksiään ja hallitsi peliä liikkeellään. Leijonat puolusti kuitenkin keskustaa laadukkaasti, eikä Säteri joutunut venymään kuten avauserässä.

Sebastian aho

Hirmuvireinen Aho MM-ennätykseen

Yhdysvallat hallitsi, Suomi kontrolloi. Leijonien voitto alkoi hahmottua toisen erän lopulla. Mikael Granlund kaivoi hyökkäyspäässä aloitusvoiton, Markus Nutivaara laukoi viivasta ja Mikko Rantanen laukoi Connor Murphyn ja Kinkaidin edestä pelin 3-0:aan.

Leijonat oli hyökkäyspäässä erittäin nälkäinen, mikä näkyi myös päätöserässä Marko Anttila 4-0-maalissa. Sakari Manninen laukoi pitkän hyökkäysalueen pelin jälkeen kohti Kinkaidia, ja Anttila nosti irtokiekosta turnauksen toisen maalinsa. Maalin edessä vahvaa työtä teki tällä kertaa Saku Mäenalanen.

Kolmannessa erässä nähtiin lopulta viisi maalia. Patrick Kane ja Kasperi Kapanen onnistuivat ylivoimalla ja Derek Ryan nosti Yhdysvallat vielä 2-5-tilanteeseen. Kun Yhdysvallat päätti yrittää maalintekoa kuudella kenttäpelaajalla, päätti Sebastian Aho tehdä suomalaista MM-historiaa.

Aho viimeisteli hattutemppunsa tyhjään maaliin ja rikkoi Petri Kontiolan viiden vuoden takaisen MM-kisojen piste-ennätyksen. Aho on nyt kerännyt seitsemässä ottelussa 9+8=17 tehopistettä.

Suomi voitti Yhdysvallat 6-2 ja keräsi seitsemästä alkusarjan ottelustaan viisi voittoa ja 16 pistettä. Leijonat kohtaa torstaina puolivälieräottelussaan A-lohkossa neljänneksi sijoittuneen Sveitsin.

Lue myös:

Sebastian Ahon matka NHL-tähdeksi ja Leijonien pisterohmuksi alkoi 10-vuotiaana voimistelusalilta – hämmästyttävä peliäly ei ole ainoa syy dominointiin MM-kisoissa

Kaikkien aikojen leijonaturnausta pelaava Aho arvostaa lohkovoittoa "sössimisten" jälkeen jopa tavallista enemmän: "Ei tässä auta alkaa leijumaan"

Leijonien alkusarja oli hämmentävä sekoitus huippusuorituksia ja noloja tappioita: "Ihan sama miten peli on ailahdellut, luotto on säilynyt"

Näin Leijonat marssi murskaavasti lohkovoittoon – puolivälierässä vastaan Sveitsi!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat