Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Urheiluliiton talous on huolestuttavan heikko, summaa asiantuntija – "Näin ei voida jatkaa"

Suomen Urheiluliiton taloudellinen tila on kriittinen, arvioi rahoitusasiantuntija Yle Urheilulle.

yleisurheilu
Yleisurheilu kuvituskuva yleiskuva
Tomi Hänninen

Suomen Urheiluliiton talous kääntyi viime vuonna rajusti pakkaselle, tappiot olivat lähes 450 000 euroa. Liiton velat olivat myös suuremmat kuin varallisuus. Pyysimme ulkopuolista asiantuntijaa analysoimaan liiton tilinpäätöksen ja arvio on lohduton.

- SUL:n taloudellinen tila on mielestäni aika kriittinen. Kun alijäämä on tätä kokoluokkaa ja omat pääomat syöty sekä tuotot ovat aika kovaa vauhtia laskussa, kyllä tässä nyt punainen palaa aika tavalla, toteaa rahoitusasiantuntija Ilari Salmi.

Suomen Urheiluliiton talousongelma on yksinkertainen, menot ovat suuremmat kuin tulot. Liitto on menettänyt tärkeitä sponsoreitaan ja varainhankinta ei ole vastannut odotuksia. Tuotot on budjetoitu liian optimistisesti, mitä kulut noudattelevat.

- Jos tämä olisi yritys, niin kyllä siinä alettaisiin tämmöistä ”defaultia” ennakoimaan eli maksuhäiriöitä tai maksukyvyttömyyttä. Tulos on alijäämäinen, taseessa ei ole omaa pääomaa, ne ovat miinuksella. Tuotot ovat vähenemään päin, kierre on huono.

Suomen Urheiluliitossa ongelmat myönnetään, varainhankinta on kangertanut ja kaksi isoa tukijaa jättänyt liiton. Talouden sopeuttamiseen on pyritty.

- Tietysti taloutta on sopeutettu eri tavoilla, henkilöstökuluja on pienennetty. Ne on päästy tekemään tavalla, jossa kaikkia päättyneitä työsuhteita ei ole korvattu uusilla rekrytoinneilla. Tilanne on hyvä, että urheilijoiden, valmentajien ja seuratoimintojen kuluista ei ole tarvinnut juurikaan tinkiä, mutta muilla toimialoilla olemme siihen päässeet. Taloudenpito on tietysti mitoitettava kulloisiinkin tuloihin ja varmasti vaatii töitä jatkossa, laskee SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä.

Vaikka kyseessä on yhdistys, asiantuntija Salmen mukaan yhdistystä pitäisi hoitaa samoin kuin yritystä, vaikka yrityksen tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Suomen Urheiluliiton omavaraisuusaste on laskenut miinus neljään prosenttiin, kun normaalisti sen pitäisi olla reilusti plussalla. Kassassa liitolla oli tilinpäätöksen mukaan rahaa, mutta velkojakin riittää.

- Kun omat pääomat ovat miinuksella, se tarkoittaa sitä, että kaikki varallisuus, joka yhdistyksellä on, on rahoitettu velaksi. Toisaalta se puolen miljoonan korollinen velka tarkoittaa sitä, että jostakin rahat on löydyttävä sekä korkoihin että lainojen lyhennyksiin. Kun suunta on huono, tuotot ovat pienenemässä, se on huono yhdistelmä, laskee rahoitusasiantuntija Ilari Salmi.

Kiinteistömyynnin miljoonavoitot sulivat pikavauhtia

SUL paikkaili talouttaan vuonna 2016 myymällä osuutensa Espoossa sijaitsevasta Otahallista, se toi liiton kassaan yli miljoona euroa. Rahat sulivat nopeasti välittömiin tarpeisiin, kuten lainojen hoitoon ja juokseviin menoihin.

- Sen tilinpäätöksen mukaan myyntivoitto, joka Otahallista tuli, niin käytettiin ensinnäkin SUL:n omien velkojen lyhentämiseen. SUL:lla on tällainen kaupallista toimintaa harjoittava tytäryhtiö Track and Field Finland Oy, sillä oli myös omat pääomat miinuksella ja sillä myyntivoitolla oli tämän TFF:n oma pääoma tuettu jollakin vajaalla 300 000 eurolla. Sitten oli vielä järjestetty erilaisia saatavia. Se positiivinen pääoma, joka saatiin kaupan voitolla, suli taas, laskee Ilari Salmi.

Suomen Urheiluliitolla ei ole enää Otahallin kaltaista myytävää. Hädän hetkellä talouden paikkaamiseen vaadittava valttikortti puuttuu. Tilanne nähdään SUL:ssa toisin.

- Ei se tietysti urheilujärjestön tavoitteenakaan pidä sellaisten kerryttäminen olla. Tietysti me sen taloutemme rakennamme oman toimintamme varaan ja tietysti tuo tukisäätiön olemassaolo reilun 13 miljoonan reaaliomaisuutensa turvin on siellä sellainen tuki ja turva, kertoo toimitusjohtaja Mäkelä.

Ilman Otahallin myyntivoittoa SUL:n taloustilanne olisi vieläkin synkempi.

Suomen Urheiluliiton taustalla toimii varakas yleisurheilun tukisäätiö, joka on tukenut pitkään liittoa 500 000 euron avustuksella. Tukisäätiö on paikannut liiton omaa pääomaa vielä ylimääräisellä 300 000 euron summalla vuosina 2013-2016, rahalla on paikattu 2012 yleisurheilun EM-kisojen tappioita. Vuonna 2017 tukisäätiö ei maksanut 300 000 tappiotukea SUL:lle. Se herättää asiantuntijassa ihmetystä.

- Tukisäätiö vähensi 300 000 SUL:n tukeaan johtuen siitä, että SUL:n omapääoma nousi 2016 plussalle. Nyt en osaa sanoa, mitä tapahtui 2017, kun omapääoma on ollut miinuksella, mutta tuntuisi aika kummalliselta, että tuki toimisi niin, että mitä huonompi tulos, sitä enemmän tukea. Se ei voi olla niin, että tuki kannustaa huonoon taloudenpitoon.

SUL:ssa myönnetään, että liiton talous ei voi nojata tukisäätiön varallisuuteen.

- Toki sitä ei ole käyttötalouteen tarkoitettu, vaan tulevien sukupolvien mahdollisiin tarpeisiin, myöntää Jarmo Mäkelä.

Ongelmat talousjohtamisessa

Asiantuntija painottaa talousjohtamisen merkitystä, oli kysymyksessä yhdistys tai yritys. Varovainen taloudenpito ei tarkoita pessimismiä, täytyy osata ennakoida tulevaisuutta.

- Se selvin asia on, että näin ei voida jatkaa, siis alijäämäisillä tuloksilla ja miinusmerkkisellä omalla pääomalla. Sanoisin, että se suurin ongelma on talousjohtamisessa. Taloussuunnittelu, jossa tuotot pettää oikein reippaasti ja kulut ei läheskään niin paljon, niin tällainen taloudenpito ei vaan onnistu.

- Tästä tilintarkastaja on huomauttanut, toiminnan jatko vaarantuu, jos tätä tilannetta ei korjata. Hatarat maininnat uudesta strategiasta eivät tässä tilanteessa ole erityisen puhuttelevia, toteaa rahoitusasiantuntija Ilari Salmi.

SUL:n urheilija- ja valmentajatuet putosivat viime vuonna alimmilleen 2010-luvulla. Vuonna 2017 tukia jaettiin runsaat 650 000 euroa, joka on puoli miljoonaa vähemmän kuin 2010, laskua on kertynyt noin 45%.

- Miten laajaa urheilijajoukkoa pitäisi tukea, on ikuisuuskysymys. Jos nykyajantrendiin verrataan, niin tuettavien määrä on selvästi tiivistynyt. Varmasti kriittisyys johtuu siitä, että liiton leveää ”lanaa” on kavennettu ja tukea saavien määrää on pienennetty, kertoo SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä.

Suomen Urheiluliitossa mietitään ratkaisuja talouden elvyttämiseksi. Juoksu- ja harrastetapahtumia on pyritty uudistamaan, uusia yhteistyökumppaneita etsitään, mutta kilpailu tukijoista urheilujärjestöjenkin kesken on kovaa. Yhteistyökumppanit vaativat rahalleen vastinetta. Yleisurheilun tukisäätiöllä on muhkea 13 miljoonan euron varallisuus. Uhkana on, että jossakin vaiheessa kassan pohja on tulossa siinäkin vastaan, jos SUL:n taloustilanne jatkuu pitkään yhtä heikkona.

Lue myös:

Olkapäävamman takia pitkään sivussa ollut Ari Mannio elää kuin huippu-urheilija, vaikka häneltä lähtivät työt ja iso siivu tukieuroja – "Ei siinä hirveästi enää leivän päälle jää"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat